Kalapácsujj műtét

Tünetei

A kalapácsujj igen gyakori tünete a fájdalom és az irritáltság érzése az érintett ujjon főként cipőviselés közben és után. A folyamatos dörzsölésnek kitett ujjon bőrkeményedés, tyúkszem alakulhat ki, ezen kívül gyulladás, bőrpír és égő érzés a nyomásnak kitett pontokon. Ízületi merevség, súlyos esetben nyílt sebek is képződhetnek az ujjon.

Szinte minden lábujjon előfordulhat, kivéve a nagyujjat. Lényege az, hogy a lábujjon a hajlító és feszítő izmok egyensúlya felborul, az alapperc kiemelkedik, a középperc pedig behajlik. Kalapács alak jön létre, az ujj felfelé hajlik a középízületből. Leggyakrabban a második és a harmadik ujjon alakul ki, akár mindkét lábon ugyanabban az időben. Nőknél kilencszer gyakrabban, mint férfiaknál.

kalapácsujj

Okai

A láb statikai hibája, harántboltozat süllyedése okozza a kalapácsujjat, amely kényszerhelyzetben tartja a lábat. A magas sarkú, keskeny orrú cipők divatja igencsak oka a kalapácsujj kialakulásának. Ilyenkor ugyanis az történik, hogy az ujjakat mozgató izmok lerövidülnek, húzási irányuk megváltozik. A lábháton elhelyezkedő izmok az alapperecet felfelé, a talpi oldal izmai a lábujj közepét lefelé húzzák. Ok lehet még a láb haránt- és hosszboltozatának süllyedése is. A kalapácsujj gyakori kísérője egyéb szervrendszeri betegségeknek, például cukorbetegségnek vagy reumatológiai betegségnek vagy stroke-nak.

Diagnosztika

Fizikális vizsgálattal megállapítható a kalapácsujj deformitás, eldönthető, hogy igényel-e műtéti megoldást.

Kezelés

A kalapácsujj kezdetben enyhe deformitásként jelentkezik. Amíg a mozgásképesség és a rugalmasság megtartott, addig konzervatív terápiával – gyógytornával, gyógycipővel korrigálni lehet az elváltozást. Egyes gyógyászati segédeszközök segítik az ujjat a megfelelő helyzetben maradni, enyhítik a nyomás okozta fájdalmat. Kezelés híján azonban az állapot rosszabbodik. Az ujj egyre merevebbé, fájdalmasabbá válik. Előfordul, hogy nyílt seb keletkezik az ízületen. konzervatív kezelés ilyenkor hiábavaló, csak a műtét jöhet szóba. Számos műtéti eljárás létezik a kalapácsujj szindróma megszüntetésére. Az alkalmazott operációs technika mindig függ a páciens életkorától, általános egészségi állapotától, a deformitás súlyosságától.

Műtét utáni rehabilitáció során gyógytorna és megfelelő lábbeli viselése előírt.

Megelőzésként széles, kényelmes, nem magas sarkú cipő viselése a legfőbb megoldás. Lábfejizmot nyújtó és erősítő gyakorlatok, harántboltozatot emelő talpbetét szintén védi a lábat az eldeformálódástól.

A kalapácsujj

A szép lábfej éppen olyan vonzó lehet, mint a szép kéz. Sajnos nehéz vigyázni rá, hiszen a lábboltozat és a lábujjak egészségének megtartását biztosító cipők között aligha találunk elegáns, vagy szexi példányokat. Pedig sokak számára a mindennapi életben is a magas sarkú, szűk, hegyes orrú lábbelik jöhetnek szóba. Nem beszélve az egyes sportágak és táncstílusok művelőiről. A kalapácsujjat már akkor mutassuk meg ortopéd orvosnak, amikor még alig feltűnő az elváltozás. A láb fájdalom mellett ugyanis további ízületi deformitás is várható. A kalapácsujj kialakulása csak ortopéd orvosunkkal való együttműködés segítségével előzhető meg. Lehet, hogy csak megfelelő lúdtalpbetét viseletét javasolja az orvos, az is lehet, hogy kifejezetten a kalapácsujj kialakulását megelőző kis segédeszköz éjszakai viselését írja elő. A lábfej fájdalma, deformitása jelentősen csökken, ha a láb izmait erősítjük lábujjhegyen – sarkon járással, illetve egyenetlen (kavicsos, homokos) talajon való mezítláb járással. Ha már előrehaladott a probléma, az ortopéd specialista különböző műtéti technikák közül választhat. A kalapácsujj műtét után a láb négy hétig nem terhelhető a szokásos módon a műtét utáni fájdalom miatt. Ennek ellenére amint lehet, el kell kezdeni mozgatni. Kérjen tanácsot az operáló orvostól vagy egy gyógytornásztól. Ám műtét után sem viselhetünk büntetlenül túl szűk vagy magas sarkú cipőt. A kalapácsujj sajnos kiújulhat. Ennek megelőzése érdekében műtét után hetekig – hónapokig végezzünk lábboltozat erősítő tornát.

Munkatársak