Proetz-kezelés (visszatérő betegeknél) (Felnőtt)

Proetz-kezelés (visszatérő betegeknél) (Felnőtt)

 

Amennyiben először érkezik hozzánk fül-orr-gégészeti kezelésre, a fül-orr-gégszeti szakorvosi vizsgálat díja fizetendő.

Kórházunkban elérhető a Proetz-kezelés, ami egy rövid, teljesen fájdalommentes beavatkozás az orr hátsó részében és az orrmandulában pangó váladék kitisztítására. Ettől a váladéktól vagy

  1. ambuláns módon néhány perces orrmosás (Proetz-kezelés), vagy
  2. otthoni orrmosás

segítségével szabadíthatjuk meg gyermekünket vagy saját magunkat.

Célja, hogy megelőzzük a megnagyobbodott orrmandula szövődményeit, az akut középfülgyulladást és az arcüreg gyulladást, ami viszont már csak antibiotikummal kezelhető. Az esetek nagy részében így elkerülhető a szervezetet megterhelő antibiotikumok szedése.

Miért van szükség orrmosásra?

Sokan nem tudják, hogy gyerekek 6 éves korukig nem tudják teljesen kifújni az orrukat! Felnőtt és gyermek fül- orr- gégészünk, Dr. Jósa Valéria azt javasolja, hogy dicsérjük a gyermekeket, hogy nagyon jól fújnak orrot, de azért a biztonság kedvéért szívjuk le az orrukat orrfújás után is. Így meggyőződünk arról, hogy sikerült-e teljesen kifújni az összes váladékot, és ha nem, akkor kitisztítjuk.

A szülők jól ismerik azt az állapotot, amikor úgy hallják, mintha a gyermekük orrában lenne váladék, de sem kifújni nem tudja a gyermek, sem orrszívóval nem lehet kiszívni semmit sem.

Mi ennek az oka? Minden megfázáskor a gyermekek orrgaratában lévő orrmandula megduzzad, váladékot is termel, illetve az orrból hátrafelé folyó váladéknak az útjában állva többé-kevésbé akadályozza az orrlégzést. A gyermeknek orrhangja van, ha lefekszik, gyakran köhögni kezd a hátracsorgó váladék miatt.

Ilyenkor lehet nagy segítségünkre az orrmosás. Nem a tengervizes orrcseppre kell gondolni, amely során pár csepp tengervizes oldatot befújunk a gyermek orrába, majd kiszívjuk/kifújja. Az orrmosás lényege az, hogy több, mint egy dl folyadékkal átmossuk az orrgaratot.

Mi az orrmosás célja?

Az orrmosással elég hatékonyan el lehet távolítani az orr hátsó részében, illetve az orrmandulában pangó váladékot is. Emellett hatékonyabban távolítja el a váladékot az orrból, mint a „hagyományos” orrszívás.

Mi az orrmosás hatásmechanizmusa?

A sós víz fellazítja a váladékot, és kimossa az orrból. A „hagyományos” orrtisztítással szemben az orrmandulát, a rostasejteket (az orrmelléküregek egy része) átmossa, és így a legnehezebben elérhető helyről is eltávolítja a váladékot. Az orrmandulában így már nem pang a váladék, a mérete csökkenni kezd, így kevésbé fog pangani a váladék az orr hátsó részében is. Tehát beavatkozunk egy ördögi körbe, ami felgyorsítja a gyermek gyógyulását. A váladékpangás és valószínűleg az orrmandula nagy mérete miatt az orrnyálkahártya sokszor duzzadt is, ami szintén javul az orrmosás után – rögtön jobban kapnak a gyermekek levegőt.

Hogyan végezzük?

Az orrmosás során a fejet kissé előre kell hajtani, hogy ne folyjon le a víz a gyermek torkán. Közben „k” betűs szavakat is lehet mondani (pl. kakukk, kukurikú, kávé-kakaó), ami a lágyszájpadot zárja, ez szintén segít a sikeres orrmosásban.

Mit előz meg?

A pangó váladék és a tartósan fennálló megnagyobbodott orrmandula legtöbb szövődményét: ezek közül a leggyakoribb az akut középfülgyulladás és az arcüreggyulladás. Ezeket általában antibiotikummal kezeljük, így ez is megelőzhetővé válik.

Orrmosás ambuláns módon- a Proetz-kezelés

Ennek során fiziológiás sóoldattal átmossuk a beteg orrát, aki a hátán fekszik. Egyik oldalon fecskendőből engedjük a vizet, a másik oldalon kiszívjuk. Gyermekeknél igen jó hatása van az állandó orrfolyásra, megelőzhető vele az antibiotikus kezelés, középfülgyulladás stb. Felnőtteknél is alkalmazható.

Orrmosás otthon

Ez nem egyszerű, de nem szabad feladni a kezdeti nehézségek ellenére: fül-orr-gégészünk mindig azt javasolja, hogy egy videón nézzék meg a szülők gyermekükkel, hogyan mossa át az orrát egy aranyos szőke kislány az édesanyjával. Utána viccesen ki lehet próbálni a fürdőkádban. Egyik kisbetegünk ahhoz ragaszkodott, hogy szülei róla is készítsenek egy videót. Most már az ő videójával is kedvet tudunk csinálni az orrmosáshoz.

Nagyon jó, ha a szülő jó példával jár elöl, és ő is mutatja, hogy milyen jó az az orrának, ha átmossa. És persze a dicséret, valami kis jutalom szintén segíthet. Ha a gyermek elég idős már, el is lehet magyarázni, miért tesz ez jót neki.

Milyen esélye van annak, hogy hajlandó elvégezni, megtanulni?

A kezdeti nehézségek után a gyerekek hamar rájönnek, hogy mennyivel jobban kapnak levegőt, milyen sokáig nem kell orrmosás után orrot fújni/szívni, mennyivel kevesebbet köhögnek, és egyszerűen mennyivel tisztább az orruk. Ezért nem is kell egy idő után annyit unszolni őket. Csak 1-2 orrmosó van forgalomban. A  fül-orr-gégészünk által javasoltnak rendkívül egyszerű a használata (egy műanyag üveget kell összenyomni, amiből felfelé spriccel a víz), mikrohullámú sütőben sterilizálható. Nem lehet túl nagy erővel nyomni, így bajt nem okozhat. Az átmosás után esetenként pattog a fül, vagy akár átmenetileg be is dugulhat, de egyebekben nem szokott gondot okozni, pl. nem vezet középfülgyulladáshoz.

Egy fontos tanács még a végére: sok-sok gyermek alapján azt figyeltükmeg, hogy azok, akik elkezdik a közösséget, és bölcsőde/óvoda után napi egyszer átmossák az orrukat, sokkal kevesebbet lesznek betegek, illetve sokkal ritkábban szorulnak antibiotikumra, mint a kortársaik.