Ezért ne használjon fülpiszkálót

Száz éve használjuk, sokszor a tisztálkodási rutinunk része, és sok rosszat teszünk vele magunknak: ez a fülpiszkáló pálcika. Milyen veszélyeket hordoz, miért nem ajánlják a használatát az orvosokok, és hogyan tisztítsuk helyesen a fülünket? A fül-orr-gégész segít.

A fül tisztán tartásának legjobb módja, ha békén hagyjuk őket – az intelem az Amerikai Fül-Orr-Gégészeti Társaság 2017-ben megjelent iránymutatásában látott napvilágot. A tanulmány szerint Amerikában évente 12 millió embernek okoz problémát a hallójáratot eldugító fülzsír, ami egyértelműen a helytelen tisztításnak köszönhető.

Hogy a világszerte elterjedt fülpucolási módszer honnan ered, nem tudni pontosan, a modern fültisztító pálcika története 100 éve kezdődött. Először 1923-ban jelent meg, mint szem, orr, íny és a fül tisztítására használható eszköz. Azóta az Egyesült Államokban kötelező a Ne használja a hallójáratban figyelmeztető címkével ellátni, egyes csomagolásokon pedig már az is fel van tüntetve, hogy egyáltalán ne használja fültisztításra.

Magyar számokat, felméréseket nem ismerünk, de a fül-orr-gégész hasonló tapasztalatokról számol be. Dr. Jósa Valéria  becslése szerint a magyarok legalább háromnegyede fültisztítópálcikával tisztítja a fülét. Megkockáztatom, hogy több magyar ember ad a füle tisztán tartására, mint ahányan időt és energiát szánnak az alapos fogápolásra – mondja dr. Jósa.

 

Mi a fülzsír és miért fontos az érintetlensége?

A fülben termelődő sárgás színű váladék nem valami kosz, amit el kellene távolítani, éppen ellenkezőleg. A fülzsírnak védekező és tisztán tartó funkciója van, gomba- és baktériumellenes anyagokat tartalmaz, megakadályozza, hogy a kórokozók elszaporodjanak a hallójáratban, a fülbe kívülről bekerült kórokozók a ragacsos váladékba beletapadnak. A sárgás anyag a dobhártya előtt kezd el termelődni, és kifelé ürül, vagyis normál esetben azoknak is teljesen tiszta lesz a füle, akik egyáltalán nem nyúlnak hozzá, hiszen a fülzsír előbb-utóbb távozik a hallójáratból.

A fülzsír a hallójárat öntisztító eszköze. A mély és alapos tisztítással ettől a funkciójától fosztjuk meg a fülünket, egyúttal veszélybe is sodorjuk egészségét. Ráadásul a fülpiszkáló pálcika vagy más eszközök használatával nem pusztán eltávolítjuk a fülzsírt, de sok esetben – egy részét – visszatunkoljuk a hallójáratba, így eltömítjük azt. És ez a veszélyes rész.

Amennyiben napi szinten visszanyomkodjuk a hallójáratunkba a távozni igyekvő váladékot, fülzsírdugó alakulhat ki a fülben, ami lezárja azt, és emiatt romlani fog a hallásunk, illetve kellemetlen nyomásérzésünk lehet. Ám ez csupán a kezdet, ennél sokkal rosszabbul is járhatunk – figyelmeztet dr. Jósa Valéria a TritonLife fül-orr-gégésze.

 

Fülzsírdugótól a hallójárat-gyulladásig

A fülzsírdugó nem kellemes, de az úgynevezett hallójárat-gyulladás őrjítően fájdalmas is. A vattás pálcikával vagy a törölközővel az emberek mikrosérüléseket okozhatnak a hallójárat bőrén, ami így könnyen begyulladhat. Ez főleg meleg időben, nyáron következhet be, amikor strandra járunk, és kevésbé tiszta víz éri a fület. A hallójáratban kialakult nedves, meleg helyen a baktériumok és a gombák elkezdenek szaporodni, és már kész is a baj. Teljesen beszűkítheti a hallójáratot, és olyan erős lehet a fájdalom, mint egy középfülgyulladásnál.

Csakhogy, amíg ezen betegségnél viszonylag gyorsan kezelhető még egy csúnya stádium is, például a fül felszúrásával, addig a hallójárat gyulladásnál ez a módszer nem működik. Emiatt akár négy-öt napig is eltarthat az elviselhetetlen, feszítő fájdalom – fejti ki az orvos. Ilyenkor még a legerősebb fájdalomcsillapító is kevésnek bizonyulhat.

 

Akkor hogyan tisztítsuk a fülünket?

A hallójárat tisztán tartásához tehát nem szükséges emberi beavatkozás, legalábbis normál esetben. Ez alól csak azok lehetnek kivételek, akiknek hajlama van több fülzsír termelődésére, esetleg túl szűk a hallójáratuk anatómiailag vagy műtét következtében. De az otthoni módszerek ekkor sem vezetnek eredményre. Amennyiben reggelente gyakran dugul a fülünk, vagy tompán hallunk, forduljunk szakorvoshoz, ahol a megfelelő eszközökkel elvégzik a szükséges beavatkozást.

Ugyanígy kerüljük a csecsemők, gyerekek mély fültisztítását is különböző eszközökkel, köztük a kifejezetten babáknak gyártott speciálisan hajlított fülpiszkálókkal.

Pont annyit tisztítsunk meg a fülünkön, amennyi felületet az ujjainkkal elérünk: mosakodáskor, szabad kézzel, eszközök nélkül.

Dr. Jósa Valéria otthonra maximum a speciális fültisztító spray-ket ajánlja – bár ezek közül sem hatékony mindegyik –, véleménye szerint a tiszta paraffinolajos csepegtetés a leghatékonyabb és legártalmatlanabb, amivel megsegíthetjük a fülzsír távozását.

Munkatársak