Víz a fülben: ezekre a jelekre figyeljünk

Mi történhet, ha sokszor megy víz a fülünkbe?  Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen jelekre kell odafigyelnünk, mit tehetünk, és mikor forduljunk szakemberhez.

Az úszók, vízilabdások gyakran találkozhatnak olyan fülproblémákkal, amelyek a sok vízben eltöltött idő következtében alakulhatnak ki. Ezek azonban nemcsak a sportolókat, hanem sok esetben a strandolókat is érinthetik, sőt hajmosás által is előfordulhatnak.

A sok víz okozhat például fülgyulladást, ugyanis a folyamatosan nedves környezet lehetőséget teremt a baktériumok és gombák számára, hogy elszaporodjanak a fülben, ami fülgyulladást okozhat.

Ugyanakkor előfordulhat fülzsír felhalmozódás. A fülzsír normális védelmi mechanizmus a fülben, de ha gyakran víz kerül a fülbe, akkor ez a folyamat felborulhat. A fülzsír felhalmozódása fülkupakot vagy fülfolyást okozhat, ami kellemetlen tüneteket eredményezhet. Nem utolsó sorban hallásproblémák is jelentkezhetnek a vizes környezet hatására. A víz jelenléte a fülben akadályozhatja a hanghullámok szabad áramlását, ami hallásproblémákhoz vezethet. Ez átmeneti lehet, és a víz kiszáradása után a hallás visszatérhet a normálisra, azonban, ha ez mégis elmarad, olyankor érdemes már szakemberhez is fordulni.

Amennyiben gyakran tapasztalja ezeket a problémákat, valamint a hasonló tüneteket, fontos lehet felkeresni egy fül-orr-gégészt, aki egy vizsgálatot követően tanácsot adhat, vagy kezelést állíthat fel a probléma kezelésére. Emellett a megfelelő fülvédelem, például úszófülhallgató vagy füldugó használata ajánlott, hogy megelőzze a víz bejutását a fülbe úszás vagy fürdés közben.

Munkatársak