A fülfájás leggyakoribb okai

Számos oka lehet a gyermeknél jelentkező fülfájásnak, mely a tompa lüktetéstől a nyilalló fájdalomig terjedhet. Sokszor nem ismerjük fel időben, és egy egyszerű huzat csak ronthat a helyzeten.

A fülünkben található csupán három darab csont közül az egyik az emberi test legkisebb, a másik pedig testünk legkeményebb csontja. A hallásért felelős szervünk éjszaka sem pihen, hiába alszunk, így is észlelünk minden körülöttünk megjelenő zajt és hangot. 

A fülfájás makacs dolog, nehezen elviselhető, főleg, ha gyermekekről van szó – márpedig őket sokkal nagyobb arányban érinti, mint a felnőtteket. De mi áll a hátterében, és melyek a jellemző tünetek?

A fülfájás oka

Az emberi testben minden mindennel összefügg, így a fülfájásból is rengeteg más problémára lehet következtetni – ugyanígy a fájdalmat nem mindig a legkézenfekvőbbnek gondolt dolog okozza. Vegyük sorra, mik lehetnek ezek az okok.

Leggyakrabban a külső hallójáratban, vagy a közép- és belsőfülben található gyulladás lehet a fülfájás kiváltó oka. A külső hallójárat gyulladása a legtöbb esetben bakteriális fertőzés, vagy egy idegen tárgy, például hallókészülék vagy fejhallgató viselése miatt történik, de szerepet játszhat benne az allergia is. „Úszófülnek” is nevezik a fülfájás egyik gyakori típusát, ez arra utal, amikor úszás után nem töröljük meg alaposan a fülünket, abban víz marad, ami pedig táptalaja a baktériumok elszaporodásának.

A középfülgyulladás általában télen és kora tavasszal gyakrabban fordul elő, elsősorban a gyermekeknél. A dobhártya mögötti gyulladásról van szó, amely során a középfül nyálkahártyáját vírus vagy baktérium támadja meg. Persze nem mindig kell rögtön gyulladásra gyanakodnunk, hiszen egyéb más tényezők is okozhatnak fülfájást, például légnyomásváltozás, mely repüléskor gyakori tünet, a fülzsír felhalmozódása a nem megfelelő tisztítás miatt, torok- vagy orrmelléküreg-gyulladás, vagy egyszerűen csak a már említett úszáskor a fülbe szorult víz. Rizikófaktort jelenthet a fülkürt szűkebb mivolta is.

Fontos megemlíteni ezeken kívül számos további, ritkábban előforduló, de a fülünk állapotára és a fájdalom megjelenésére ugyanolyan befolyással bíró okot, ilyen lehet az övsömör és az orbánc, vagy ha megsérül a dobhártyánk, esetleg egy fogászati probléma vagy arcidegzsába, illetve a hallójáratba kiterjedt ekcéma vagy más daganatos betegség megléte.

A fülfájásra jellemző tünetek

Külső hallójárat gyulladás esetén égő, viszkető érzést tapasztalunk, fáj a fülünk és meg is duzzadhat, középfülgyulladáskor pedig hirtelen megjelenő, pulzáló vagy szúró jellegű fájdalmat érzünk.

A fülfájás leggyakoribb tünetei lehetnek az említetteken kívül az alvási nehézség, ha belázasodunk, nincs étvágyunk, fáj a fejünk, kisebb gyermekeknél pedig a gyakori sírás és ingerlékenység.

Mivel a fülünkben található a halló- és az egyensúlyérzékelő szervünk is, ezért az ottani gyulladás az egyensúlyunkra is kihathat, ha azt tapasztaljuk magunkon vagy a gyermekünkön, hogy ezzel kapcsolatos zavarai vannak, gyanakodhatunk fülgyulladásra. További kísérő tünet lehet még a szédülés, halláscsökkenés, folyadék vagy vér megjelenése a fülben.

A fülfájás kezelése

Bár hajlamosak vagyunk az otthoni praktikák bevetésére, a gyakran visszatérő ilyen jellegű problémával fül-orr-gégész szakorvoshoz érdemes fordulni, aki egy alapos kivizsgálás után meg tudja állapítani fájdalmunk pontos helyét és okát.

A problémától függően fog terápiát javasolni, mely lehet antibiotikum-kúra, súlyosabb esetben műtéti eljárás, például a dobhártyán ejtett bemetszés. 2013-ban hazánkban elsőként Pécsett mutatkozott be az úttörőnek számító fülsebészeti módszer, a fülkürt műtét. Ez az operáció a fülkürt működési rendellenességben szenvedő embereken segít, akik a kutatások szerint a lakosság 2-3% -át teszik ki hazánkban. A műtéttel a középfül és az orrgarat közti „cső” elzáródását előzik meg, ami azért fontos, mert ezt a hallásvesztéssel járó betegséget eddig előrehaladott állapotban csak komolyabb műtéttel lehetett kezelni.

Ezt az operációt Pécsen kívül a TritonLife Róbert Magánkórházban, Budapesten végzik el a szakorvosok. A magánkórházban a felnőtt és gyermek fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálaton lehetőség van a fülfájás okának pontos kivizsgálására és a diagnózis felállítását követő célzott kezelési terv meghatározására, hogy az esetleges maradandó károsodások elkerülhetők legyenek.

Munkatársak