Horkolás ellen

Módszerek horkolás ellen

Mit tehetünk a jóindulatú horkolás ellen? Ismerje meg a bevált módszereket

A horkolás egy rendkívül kellemetlen jelenség lehet, pláne annak, aki hallgatja. De a folyamat veszélyt jelenthet magának a horkoló személynek, hiszen akár légzés kimaradáshoz is vezethet.

A horkolás mögött számos ok húzódhat meg, ezért biztos kezelése és megszüntetése csak fül-orr-gégész szakorvos vagy alvásterapeuta segítségével valósítható meg. Nincsen egyetemes módszer vagy praktika, esetleg eszköz, ami minden illetve bármilyen fajta horkolást meg tud gátolni. Mindig az egyedi okokat kell kivizsgálni, és annak megfelelően orvosolni a problémát.

Cikkünkben bemutatjuk a horkolás okait, az ismert házi praktikákat, a megvásárolható gyógyászati segítségeket, és természetesen a lehetséges orvosi módszereket is, melyek manapság már gyorsak, fájdalommentesek, és minimális sebészi beavatkozásokkal járnak.

Mi áll a horkolás hátterében?

Sokan horkolnak és sokféleképpen. A hazai felmérések alapján a lakosság csaknem fele a horkolók táborát erősíti, persze van, aki csak halkan, szuszogva, aprókat rezonál, mások hanghatásaiba viszont akár a ház is beleremeg. A horkolás a férfiak körében gyakoribb, továbbá a kor előrehaladtával intenzívebbé válik.

A horkolásra nincs jó hatással a dohányzás és a túlsúly sem, mindkettő elősegíti a jelenséget és fokozza annak intenzitását.

A horkolás anatómia oka

Elalvás után a garat, a nyelvcsap és a lágyszájpad izmai ellazulnak, a légutak puhává válnak, összeesnek. Az elernyedt izmok miatt szűkül a légrés, közben gyorsul a légáramlat, így a kifújt levegő hangosan rezonál, miközben neki ütközik az említett részeknek.

Az enyhébb horkolás sem zavart nem okoz a magánéletünkben, sem az egészségünkre nincs káros hatással. A horkolást akkor kell kezelni, ha nagyon intenzív, már-már lehetetlenné teszi a társas életünket, illetve ha a kivizsgáláskor kiderül, hogy alvási apnoét okoz, tehát kimarad a légzésünk. Ez ugyanis komoly problémákhoz, oxigénhiányhoz és abból adódó szövődményekhez vezethet.

Ha a horkolás mellett (akkor is ha enyhébb) azt tapasztaljuk, hogy fáradtak, ingerültek, álmosak vagyunk (vagy a párunk), akkor fennáll az apnoé lehetősége, és mindenképpen ki kell vizsgáltatni a jelenséget, akkor is, ha még elbírnánk viselni a hanghatást.

Mit takar a kivizsgálás?

Mivel sokféle horkolás van, tényleg nem mindegy, hogy mi áll a háttérben. Vannak, akik csak a hátukon fekve horkolnak. Vannak, akik csak ritkán, ha nagyon elfáradtak a nap során. Másoknál a túlsúly okozza, vagy a hedonista életmód. Az eltérő okok miatt több kivizsgálásra is szükség lehet, mint ahogy a megoldások is széles skálán mozognak.

Vannak okostelefonra letölthető appok, melyek megfigyelik, sőt rögzítik az alvást (hangra indítják a felvételt), így ezekkel előzetesen fel tudunk készülni, főleg, ha nincs mellettünk valaki, aki elmesélje, milyenek az alvási szokásaink. Ezután szerencsés olyan klinikához fordulni, ahol fül-orr-gégész és alvásszakértő is rendelkezésre áll, mivel ők vizsgálják ki a horkolás jelenségét.

A kivizsgálás fül-orr-gégészeti részén anatómiai, morfológiai elváltozásokat keresnek, megállapítják, hogy a nyálkahártya egészséges-e, megnézik, van-e esetleg növekmény, orrpolip, és, hogy a mandulák állapota milyen. Kiderülhet ugyanis, hogy orrpolipok eltávolítására, orrsövény kezelésre, vagy mandulaműtétre van szükség, de fény derülhet allergiás náthára is.

Ha ezek a vizsgálatok nem vezetnek eredményre, javasolható otthoni poligráfos megfigyelés is, vagy egy alváslaborban elvégzett kivizsgálás, ami természetesen alvó állapotban történik. Ilyenkor “működés közben” tudják vizsgálni a horkolást, és megfigyelni a légzőszervek reakcióit, változásait.

Horkolás elleni segédeszközök

Az interneten, tévés hirdetésekben gyakran találkozunk horkolás elleni eszközök reklámjával, azonban ezek nem mindig tuti találatok. Egyrészt nem biztos, hogy megbízható a minőségük, és hogy valódi kutatás áll az eszközfejlesztés hátterében, másrészt, ha nem arra az okra hat, ami a mi horkolásunk hátterében húzódik, akkor kidobott pénz.

A horkolásgátló spray-k olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek feszesítik a lágyszájpadot. Ezek csak akkor jók, ha az említett terület okozza a horkolást, és természetesen ideig-óráig hatnak.

Az orrbetétek, orrcsipeszek, orrtágítók akkor hasznosak, ha az orrüregben van a probléma, a szűkületet tágítják, így biztosítva a levegő akadálytalan áramlását. A horkolásgátló tapasz is ide tartozik, ami allergia vagy nátha esetén is hatásos lehet, mivel könnyíti a légzést.

Léteznek lágyszájpad-emelő és állkapocs emelő gyógyászati eszközök is, amelyek kissé a fogszabályzókhoz hasonlatosak, estére lehet őket behelyezni. Ezek használatához azonban szükséges, hogy a szakember feltárja a probléma okát, és tudjuk, hogy ezeket a területeket kell segíteni.

Vannak horkolás elleni párnák, amelyek a testhelyzetünket próbálják behatárolni, nyilván ez csak akkor jó, ha ilyen enyhe oka van a hanghatásoknak. Ezekhez hasonló megoldás egy horkolás elleni pizsama (puklikkal, “tüskékkel” a hátán), ami szintén azt éri el, hogy bizonyos testhelyzetet kerüljünk, leginkább a háton alvást.

A horkolásgátló óra is arra ösztökél, hogy helyzetet változtassunk, ha érzékeli, hogy rázendítünk, enyhe elektromos impulzussal csípi meg a csuklónkat.

Az alvási apnoé kezelésében is van pár gyógyászati megoldás, de ezekhez is szigorúan kell az orvosi ajánlás. Az egyik a CPAP készülékek, melyekhez maszk is tartozik, és bár kényelmetlen, ebben kell aludni. Ez már egy komoly berendezés, ami a ki- és belégzés nyomásértékének egyenletességét biztosítja. 

Az ún.repülő zoknit trombózis megelőzésére használják, de kutatások alapján segíthet az alvási apnoé esetén is. A zokni összeszorítja a lábszárat, így a nap folyamán nem tud lent összegyűlni a víz, ami alváskor megindul felfelé és elősegíti a horkolást. A zokniviselők körében megfigyelték az apnoé tüneteinek csökkenését.

Praktikák, módszerek horkolás ellen

Ahogy segédeszközök, úgy otthoni módszerek, praktikák is előfordulnak a horkolás kezelésére. Ezek talán furcsák, de mivel veszélytelenek, próbálkozni lehet velük. Azonban egyik sem helyettesíti az orvosi kivizsgálást, javaslatot és kezelést!

Dr. Mike Dilkes, a londoni Hospital of St. John and St. Elizabeth klinikai sebésze egy horkolás elleni gyakorlatsort talált ki, és a nyelv illetve torok edzésére szolgál. A gyakorlat nyelvkörzéssel indul, vissza kell húzni a nyelvet a szájpadlásig, azután  előretolni, érintve a metszőfogak belső oldalát. Ezután nagyra tátjuk a szánkat, nyújtva a szájpadlást, és kitartjuk 15-25 másodpercig. Befejezésként trillázunk egy kicsit: mély levegőt veszünk, majd fél percen át magas hangon gargarizálást imitálunk. Ezzel eddzük a garatot.

Ugyan ezen elvek alapján javasolják az éneklést is azoknak, akik horkolással küzdenek. De nem a tus alatt dalolászást, hanem szakszerű énekórát, ahol a garat, a torokszoros speciális részeit is munkára fogjuk. A cél persze nem egy tehetségkutató, hanem a horkolás csökkentése.

Orvosi beavatkozások a horkolás megszüntetésére

A horkolás alapvető oka az, hogy a levegő áramlását a légutakban valami blokkolja. Alvás közben gyakran előfordul, hogy a nyelvcsap ellazul, és minden levegővételnél megremeg. A horkolást fokozhatja a nyelv anatómiai adottsága, duzzadt mandula, beszűkült felső légutak. Ha pusztán kellemetlenséggel járna, nem jelentene nagy kockázatot a horkolás jelensége. Ám aki horkol, az esetenként hosszabb-rövidebb légzéskimaradásokat él át. A légzéskimaradás pedig (obstruktív alvási apnoé) időleges, rendszeres oxigénhiányt okoz, amely az egész szervezetet igénybe veszi. Amikor csökken a vérben az oxigénszint, a tüdőben megnő a vérnyomás, majd, ha ez sem elég az oxigénhez jutáshoz, akkor az egész szervezetben magasabb lesz a vérnyomás. Ez a horkolók 50 százalékát is érintheti! A magas vérnyomás emeli a szívkoszorúér-betegség, szívinfarktus, pangásos szívelégtelenség és a szívritmuszavarok előfordulásának esélyét. Sajnos, mivel az agy vérellátása is romlik, a szélütés veszélye is megnő.

Logikus, hogy a horkolással, alvási apnoéval küzdő szinte soha nem tudja jól kialudni magát. Nappal fáradtsággal, figyelem hiánnyal küzd, teljesítménye nem éri el azt, amit valójában ki tudna hozni magából. Ha veszélyes munkát végez, vagy vezet, nagyobb esélye van sérülésre, balesetre. Ilyen esetekben és tünetek észlelésekor érdemes felkeresnie a Róbert Magánkórház horkolás ambulanciáját, ahol kivizsgáljuk, és javaslatot teszünk a továbbiakra nézve. Orvosilag kétféle modern megoldás létezik, a rádiófrekvenciás, és a lézeres horkolásgátló műtét.

Rádiófrekvenciás kezelés a horkolás ellen

A rádiófrekvenciás beavatkozás titka, hogy a nyálkahártyába vezetett finom elektródákkal a szöveteket 80 fokra melegítjük, amely a szövetek átalakulását idézik elő, és ezáltal a lágyszájpad és a garat feszesebb lesz, a légutak szabaddá válnak. A beavatkozást altatásban végezzük, előtte a szokásos kivizsgálásra (vérvétel, mellkas röntgen, EKG vizsgálat, altató orvosi konzultáció) van szükség. A beavatkozás után torokfájást érezhet a beteg 1-2 hétig. A kezdeti időszakban a szövetek átmenetileg megduzzadnak, ezért a horkolás sokszor rosszabbodik. Ahogy a gyógyulás folyamata halad előre, a horkolás szépen csökken, majd megszűnik. A kezelés nem jár kockázattal, és az esetek többségében ismétlésre sincs szükség.

Videónkban elmondjuk, mire számíthat a horkolásgátló műtét után.

Ne feledjük, a horkolásnak számos oka lehet, próbálkozhatunk házi módszerekkel, neten rendelhető eszközökkel, de nincs biztosabb mód az orvosi kivizsgálásnál. Ez azért is fontos, mert számos szövődmény elkerülhető vele, és kiszűrhető a légzéskimaradás jelensége is. Figyeljen oda egészségére, kerülje a túlsúlyt, és a dohányzást!

Kiváló szakembereink mindenben a segítségére lesznek, hogy újra zavartalan lehessen az alvása, és azoké is, akik önnel egy fedél alatt élnek. Válasszon minket és hajtsa nyugodtan álomra a fejét!

Munkatársak