Mandula eltávolítás (Felnőtt)

Mandula eltávolítás (Felnőtt)

 

mandulaműtét

Szolgáltatás Ár
Garatmandula eltávolítás 499 000 Ft
Orrmandula eltávolítás 399 000 Ft
Orrmandula eltávolítás és dobhártya bemetszés 449 000 Ft
Orrmandula eltávolítása és ventillációs tubus behelyezése 499 000 Ft
Orrmandula és garatmandula részleges vagy teljes eltávolítása 599 000 Ft
Koblációs garatmandulaműtét 699 000 Ft
Koblációs garatmandula és garatplasztikaműtét 719 000 Ft
Koblációs orr és garatmandulaműtét 799 000 Ft
Koblációs orrmandulaműtét 599 000 Ft
Koblációs orrm.eltávolítás, ventillációs tubus behelyezés 699 000 Ft

A mandulaproblémák feltárása a fül-orr-gégész feladata, aki elsősorban a gyulladás jeleit keresi. Megvizsgálja a torkot, az orr- és a hallójáratokat, a dobhártyát, valamint ellenőrzi a nyaki nyirokcsomók állapotát. Krónikus mandulagyulladás esetén torokváladék-tenyésztésre is szükség lehet, amihez az orvosnak mintát kell vennie.

Sajnos előfordul, hogy nem marad más választás, mint a mandula eltávolítása (tonzillektómia). A sebészi beavatkozás főleg akkor válik elengedhetetlenné, ha a mandulagyulladás már légzési nehézségeket is okoz (főleg gyermekeknél gyakori). A tüszős mandulagyulladás általában gyógyszeresen is kezelhető, ha azonban a gyulladás vissza-visszatér és magas lázat okoz, a mandula eltávolítása jelent megoldást. Amennyiben a mandulagyulladás szövődményeként már tályog is kialakult, nincs más megoldás, csak az eltávolítás.Mandulaműtét koblátorral

Mandulaműtétnél  alapvetően kétféle eljárás jöhet szóba: a hagyományos és a koblációs technika. A klasszikus megoldásnál az orvos egy fém raspával távolítja el a szervet, majd elektrokauterrel enyhíti a vérzést. Ez a beavatkozás a műtét utáni gyógyulás szempontjából is előnyös, hiszen a szöveti sérülés minimális, ezért varratokra sincs szükség.

A koblációs technika esetében a készülék által leadott radiofrekvencia energiája az áramló sóoldatot Na és OH ionokra bontja, és létrehoz egy fókuszált, 100-200 um-es plazmaréteget. Ez alacsony hőmérsékleten bontja a sejtek közötti kötéseket, és ezáltal a kötőszövetek pontos vágását teszi lehetővé: gyakorlatilag alacsony hőmérsékleten elpárologtatja azt a területet, mellyel közvetlenül érintkezik. Mivel a készülék működéséhez folyamatos fiziológiás sóoldat áramlása szükséges, ez egyúttal azonnal hűti is a környező szöveteket.

Koblációs mandula eltávolítás során 60-70 Celsius-fokra melegednek a szövetek, míg ha vérzéscsillapításra használjuk, maximum 40 fokra. Ez jelentősen kisebb, mint a hagyományos garatmandula műtétnél használt vérzéscsillapító eszközöknél (ún. elektrokauterek), amelyek a szöveteket 400-600 fokon égetik meg, de jóval alacsonyabb a lézerhez vagy a radiofrekvenciához képest is.  Alkalmazása közben a plazmakés a kisebb vérzéseket automatikusan csillapítja.  A beteg szempontjából ez azért fontos, mert a környező szövetek sokkal kisebb mértékben károsodnak, ezáltal a fájdalom kisebb, a gyógyulás pedig gyorsabb, a betegek gyorsabban térhetnek vissza a mindennapi tevékenységeikhez.

Mire készüljünk mandulaműtétkor?

Nincs ok aggodalomra, hiszen napjainkban a mandulaeltávolítás rutin eljárásnak számít. Különösen igaz ez a gyermekkorban végzett beavatkozásra. Felnőttkorban valamivel megterhelőbb lehet a műtét. Elsősorban a lábadozás miatt, ami felnőttek esetében tovább elhúzódhat. Ami mindkét esetben jó hír, hogy a mandulák eltávolítása nem jár különösebben nagy fájdalommal.

A műtétre azonban így is fel kell készülni, illetve fel kell készíteni a gyermeket. Minden esetben szükség lesz egy vérvételre, az anamnézis felvételére, ha pedig a beavatkozás altatásban történik, az aneszteziológus-konzultáció is kötelező (ilyenkor EKG-t és mellkasröntgent is kérhetnek). A műtét előtt mellőzni kell minden ételt is italt. Gyermekek esetében nem ritka, hogy kedélyjavítót kapnak a műtét előtt, ezzel is csökkentve a szorongásukat.

A gyerekeknél azonban nemcsak a testi, hanem a lelki felkészítés is fontos. Érthetően szoronganak a beavatkozás miatt, hiszen nem tudják, pontosan mi vár rájuk. Ezért érdemes alaposan átbeszélni gyermekünkkel a folyamatot, és megértetni vele, hogy mindez az ő gyógyulását szolgálja. Ebben általában a kórházi személyzet is partner, akik igyekeznek stresszmentes környezetet teremteni a kicsiknek.

A műtét végezhető altatásban is, gyakoribb ugyanakkor, hogy az orvosok csak helyi érzéstelenítést alkalmaznak. Nem ritka, hogy az orr- és a torokmandulákat egyszerre távolítják el. A teljes beavatkozás azonban mégis rövidnek mondható, hiszen mindössze 15-20 percet vesz igénybe (altatásnál természetesen hosszabb időt).

Ideális esetben a mandulaműtét nem igényel hosszas kórházi tartózkodást. A modern eljárások lehetővé teszik, hogy akár a beavatkozás után 3-4 napon belül hazatérhessünk otthonunkba. Ez idő alatt azonban fontos az orvosi megfigyelés, hiszen felléphet vérzés vagy egyéb komplikáció.

Hasznos tanácsok a műtét után

A mandulaműtét utáni felépülés nem tekinthető tehát hosszadalmasnak, vannak azonban olyan szabályok és jótanácsok, melyeket érdemes megszívlelni. A felépülési folyamat már akkor megkezdődik, amikor kitolnak minket a műtőből. Ilyenkor az ember még gyengének érzi magát, ráadásul hányás is előfordulhat. A nyelés még fájdalmas lehet, nem is szabad erőltetni. Az első napokban tehát különösen fontos a hatékony fájdalomcsillapítás.

Pár napig mindenképpen ágynyugalomra van szükség, és külön hangsúlyt kell fektetni a táplálkozásra és a folyadékbevitelre. Egyes ételek ingerlik a sebet, ezért ezeket ajánlott elkerülni. Ide tartozik egyebek mellett a só, az ecet és az egyéb erős fűszerek. A túl hideg vagy túlságosan forró ételek fogyasztása is ellenjavallt, és persze az alkoholt és a dohányzást is kerülni kell a gyógyulás idejére. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével ugyanakkor megakadályozható, hogy a száj és a torok kiszáradjon. Felnőtteknél akár 2,5-3 liter is fogyasztható egy nap.

A műtét után 2-3 hétig nem ajánlott emelni, hajolni és megterhelő fizikai munkát végezni. Sportolni és nemi életet élni 3 héttel a beavatkozás után lehet. Egy héttel a műtét után az orvos kontrollt fog elrendelni, melynek keretében ellenőrzi a gyógyulás ütemét (adott esetben további kontrollvizsgálatra is szükség lehet). Sajnos minden igyekezet ellenére a seb bevérezhet: ha ezt tapasztalja, azonnal keresse fel orvosát!