Visszatérő középfül gyulladás

Visszatérő középfülgyulladás: tünetek és kezelési módok

A középfülgyulladás egy nagyon gyakori betegség, mely minden korosztálynál felütheti a fejét, de kétségkívül a csecsemőket és óvodás korúakat fenyegeti a leginkább. A fülfájós gyerek szülei ezért rettegnek a „náthaszezontól”, hiszen tudják, sok álmatlan éjszaka és nyűgös nappal várja a picit és az egész családot.

Nem érdemes beletörődni és félvállról venni a helyzetet, ugyanis akár komoly kockázatokkal is számolhatunk. Súlyosabb esetben szédüléshez, arcüreggyulladáshoz, de akár halláscsökkenéshez is vezethet.

Cikkünkben bemutatjuk a középfülgyulladás kialakulásához vezető okokat, a legárulkodóbb tüneteket, valamint a probléma gyökerét megoldó kezelési módokat. Aggodalomra azonban semmi ok, a visszatérő középfülgyulladástól meg lehet szabadulni kiváló fül-orr-gégész szakorvosaink segítségével.

középfül gyulladás

Miért fáj a fül? A fülgyulladás kialakulásának okai

Két fő fülgyulladás típust különböztetünk meg egymástól. Az egyik az úgynevezett külső fülgyulladás (otitis externa), amit leggyakrabban a hallójáratba került víz okoz. Ha ugyanis a lerakódott fülzsír miatt nem tud kiürülni a víz, elkezdenek szaporodni a baktériumok, ezzel létrehozva a gyulladást - kipirosodást, fájdalmat, esetleg lázat is okozva.

A másik a szinte mindenki által ismert középfülgyulladás (otitis media), melyet vírusok (például influenza vírus), illetve baktériumok (főként Pneumococcusok, Streptococcusok) idéznek elő.

A középfülgyulladásra sokkal hajlamosabbak a csecsemők és kisgyermekek, mert anatómiailag rövidebb fülkürttel rendelkeznek. Sokkal rövidebb úton juthatnak el a kórokozók a dobüreghez, ezért a felnőttekhez képest komolyabb problémákat okozhatnak a piciknek.

Szintén jobban kell odafigyelniük a nagyobb orrmandulával, valamint a krónikus orrmandula-gyulladással rendelkezőknek. Ugyanígy jobban hajlamosabbak a gyulladásra az immunbetegek, illetve a szájpadhasadékkal születettek. Utóbbi esetben a fülkürt működése zavart, ezért náluk sajnos az egyetlen kezelési lehetőség a tartós ventillációs tubus (csövecske) behelyezése a dobhártyába

A középfülgyulladás fajtái

A középfül meglehetősen bonyolult szervrendszer, amely nyálkahártyával bélelt üregrendszerben helyezkedik el a dobhártya és a belső fül között. Itt találhatók a hallócsontocskák, amelyeket szintén nyálkahártya borít. A középfül üregét vékony cső, a fülkürt (másnéven Eustach-kürt) köti össze az orrgarattal. Ezen a „szellőzőn” keresztül levegő jut a középfül üregébe, így egyenlítődik ki a nyomás a dobhártya két oldalán.

A bajok általában azzal kezdődnek, hogy a fülkürt elzáródik, például azért, mert egy egyszerű felső- légúti fertőzés hatására megduzzadt a gyermek orrgaratának nyálkahártyája és orrmandulája. Ilyenkor nem jut levegő-utánpótlás a középfülbe. Sajnos az ott található levegő lassan felszívódik, a dobhártya emiatt behúzódik, és a kis erekből savós folyadék áramlik az üregbe. Ez már a savós középfülgyulladás. Kellemetlen, fájdalmas, de még könnyen rendbe jöhet, ha biztosítani tudjuk a középfül szellőzését, például, ha a megfelelő orrcsepp le tudja lohasztani a duzzadt orrnyálkahártyát.

Sajnos gyerekeknél könnyebben előfordul, hogy a fülkürtön át kórokozók kerülnek a középfülbe, és itt elszaporodnak. Ez akár előzetes nátha nélkül is megjelenhet. Ha a kórokozók elszaporodnak, gennyes középfülgyulladás alakul ki. A felszaporodott váladék feszíti a dobhártyát, ami ki is repedhet (perforáció), tehát akár a dobhártya átszakadását is eredményezheti. A dobhártyán keletkezett résen a váladék ürülni kezd, ilyenkor a fülfájás jelentősen csökken, de sajnos nem beszélhetünk még gyógyulásról.

A gyulladás befelé is terjedhet, a középfül teljes üregrendszerének a nyálkahártyája is gyulladásba jöhet. Ilyenkor vénás antibiotikum adása válhat szükségessé, nem egyszer a műtét is elkerülhetetlen (mastoidectomia).

A középfülgyulladás jelei a gyermeknél

Az akut középfülgyulladás csecsemőkorban nehezen felismerhető, hiszen a pici baba még nem tudja jelezni, mije fáj. Középfülgyulladásra gyanakodhatunk, ha egy náthás időszak után a baba etetés közben élesen felsírva hagyja abba a szopást. A fájdalom ugyanis nagyon felerősödik szívás-nyelés hatására. Fél éves kor körül a csecsemő önkéntelenül jelzi, hogy mije fáj: a füléhez kapkod, ráncigálja, ütögetni kezdi, vagy eltolja a kezünket, ha megnyomjuk a fájdalmas területet. A nagyobb gyerek már készségesen megmutatja, hol fáj.

A fülfájáson kívül sok más tünet is kapcsolódhat a középfülgyulladáshoz. Érdekes módon emésztőszervi panaszok: hányás, hasmenés is megjelenhetnek. Van, akinek magasra szökik a láza. Súlyos esetben a fül mögötti terület vörössé, duzzadttá válhat, a fül kifakadhat, váladékozhat, gyakran halláscsökkenéssel is számolni kell. Ha a fájdalom és a többi tünet enyhül, de a fül még hetekig váladékozik, krónikus középfülgyulladásról beszélünk. Előfordul, hogy a középfülgyulladás újra és újra visszatér hosszabb-rövidebb egészséges időszak után. Mindkét esetben komoly szakorvosi vizsgálatra és kezelésre van szükség, ez már nem a háziorvos területe.

Alapos vizsgálat, terápiás terv

A gyermek fül-orr-gégész alaposan kikérdezi a szülőket az előzményekről, ha vannak régebbi leletek, zárójelentések, azokat is tanulmányozza. Ezután következik a gyermek fizikális vizsgálata; megnézi a torkát, a fülét és az orrüreget. Hallásvizsgálatot kér, és lehet, hogy laborvizsgálatra is szükség lesz.

Nagy valószínűséggel antibiotikumos kúrát kell indítani, illetve nagy hangsúlyt kell fektetni az orrjárat tisztítására (sóoldattal orr átmosása, rendszeres leszívása), valamint a nyálkahártyák lelohasztására, erre a célra orrspray-t fog az orvos javasolni. Nehezen, antibiotikumra sem gyógyuló középfülgyulladás esetén felajánlhatja a fül felszúrását (paracentézis), hogy a genny maradéktalanul kiürüljön.

Elképzelhető, hogy a jelentkező fájdalmak miatt fájdalomcsillapító készítményt ír fel a szakorvos. Ezeknek a készítményeknek általános gyulladáscsökkent hatása is van, amit szintén kihasználhatunk a gyógyulás elősegítésére.

Visszatérő vagy krónikus középfülgyulladás esetében azonban nem csak az a cél, hogy az aktuális tüneteket megszüntessük. Ha a duzzadt orrmandula okozza a problémát, meg kell fontolni az orrmandula műtét lehetőségét. Ha a műtét nem hoz tartós megoldást, másképp kell biztosítani a középfül szellőzését. Ebben az esetben apró lyukat képeznek a dobhártyán, és ebbe kis műanyag csövet (grommet tubus) ültetnek. A tubus biztosítja a légcserét. Általában néhány hónap múlva magától kiesik, de az esetek többségében nincs is rá szükség a továbbiakban: a fülkürt működése ekkorra annyit javul a gyermek növekedése révén, hogy már biztosítani tudja a kellő légcserét.

Tubus helyett lehetőség van egy modernebb beavatkozásra: a fülkürttágításra. Ilyenkor a fülkürt működését javítjuk egy ide bevezetett, felfújható ballon segítségével, hasonlóan a koszorúér tágításhoz. Ezzel a műtéttel a probléma gyökerét tudjuk kezelni.

Kórházunkban nagy gyakorlattal rendelkező fül-orr-gégész végzi szükség esetén a mandulaműtétet, és a grommet tubus behelyezését. A műtét előtt a szülők és a gyermek is bőséges információt kap a beavatkozás menetéről, a teendőkről, a lábadozásról. A műtét gyermekek esetében mindig altatásban történik. A műtét utáni kórházban töltött idő alatt fül-orr-gégészeti szakápolók vigyáznak a kis beteg egészségére, szükség esetén az operáló orvos is behívható.

Az alapos vizsgálatok és a megfelelő terápia megszakítja a fülfájások láncolatát, a fájdalom elmúlása után egy-két héttel a tiszta hallás is visszatér. Fontos azonban, hogy hiába múltak el a középfülgyulladás tünetei gyermekünknél, az orvos által felírt antibiotikum-kúrát a meghatározott ideig kell tartani. Ellenkező esetben nem gyógyul meg teljesen a beteg és még hosszú ideig küzdhetünk vissza-visszatérő gyulladásokkal.

Jó, ha tudjuk továbbá, hogy bár az időbeli fül-orr-gégészeti segítség miatt jelentősen csökkenteni tudjuk a maradandó szövődmények kockázatát, néhány krónikus középfülgyulladásos esetben mégis előfordulhat, hogy halláscsökkenés, vagy nagyothallás alakul ki. Ennek korrekciója csak műtéti úton lehetséges és ha még gyermekkorban végezzük el, 80%-ban maradandó gyógyulásról beszélhetünk.

Előzze meg a bajt!

Melyik szülő ne szeretné elkerülni az oly tipikus gyermekkori középfülgyulladást? Lássunk hát néhány tippet, melyek segítségével minimalizálni tudja kialakulását.

Helyes orrfújási technika és orrcsepp használata

Azt gondolnánk, hogy csak a fülben védekezhetünk, pedig ez korántsem így van. A felgyülemlett orrváladék nemcsak gyulladást okozhat, de az esetleges megfázás idejét is jelentősen hosszabbíthatja. Jó tehát, ha idejében megtanítjuk gyermekünknek a helyes orrfújási technikát: egyszerre csak egy orrlyukon keresztül szabad zsebkendőbe fújni, míg a másik orrlyukat befogjuk.

Csecsemő- és kisgyermekkorban ajánlott orrszívó készüléket használni, ami a vákuum segítségével szabadít meg a felgyülemlett váladéktól. Érdemes az orrszívás előtt fiziológiás sóoldatot vagy tengervizes oldatot csepegtetni az orrba, hogy fellazítsa a lerakódott, besűrűsödött orrváladékot. Sokszor felmerül, hogy hány éves korig érdemes alkalmazni orrszívó porszívót. Nincsen életkori határ, a válasz az, amíg a gyermek nem tudja teljesen kifújni az orrát. Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes egy-egy orrfújás után kiszívni orrszívó porszívóval is. Ha több alkalommal sem tudunk ilyenkor már váladékot leszívni, a gyermekünk kellően ügyessé vált. Van, aki 3 évesen is jól fújja az orrát, van akinek 6 évesen is nehézkesen megy. Az orrmosáshoz akár szakember segítségét is kérhetjük, így garantált az eredmény.

A duzzadt, esetleg gyulladt nyálkahártyát direkt erre kifejlesztett cseppel vagy spray-vel nyugtassuk meg. Érdemes 5 perccel a spray alkalmazása után ismét kifújni/leszívni az orrot. Ilyenkor a korábban a duzzadt nyálkahártya miatt lezárt területekről is ürülhet még váladék. Figyeljünk azonban arra, hogy ne alkalmazzuk ezeket a készítményeket 7-10 napnál tovább.

Biztonságos és hatékony fültisztítás

A középfülgyulladás elkerüléséhez elengedhetetlen a dobüreg megfelelő szellőzése. A legtöbben rögtön a fültisztító pálcika után nyúlnak, azonban a sokszor nem megfelelő használat miatt ez sajnos több kárt, mint hasznot eredményez. Különösen csecsemők és nagyon kicsi gyermekek esetében kell odafigyelni a biztonságos fültisztításra, hiszen akár egy rossz mozdulat is maradandó károkat okozhat.

Éppen ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy tisztálkodás közben mossuk meg meleg vízzel a fület, maximum a hallójárat bemenetéig. Ezt követően óvatosan és finoman töröljük szárazra egy törölköző sarkával, ezzel megszárítva a területet.

Ha nagyon hajlamos a pici a fülzsír termelésre, csepegtessünk néhány csepp babaolajat, esetleg paraffinolajat a fülbe, majd gyengéden töröljük meg. Ha ez sem segít megbirkózni a feladattal, vigyük el fül-orr-gégészeti fültisztításra.

Az immunrendszer erősítése

Ahogy a gyerek egyre idősebb lesz, az egyre tapasztaltabb immunrendszere könnyebben megvédi a felső légúti fertőzésektől is, és nyugodtabb korszak kezdődik. Ezt a belső védelmet - különösen a téli hónapokban - támogassuk meg D- és C-vitamin szedésével. A vashiányos gyerekek gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek, ezért esetükben érdemes gondoskodni a vaspótlásról.

Végezetül pedig fontos leszögezni, hogy a középfülgyulladás önmagában nem fertőző, ezért nem fenyegeti veszély a kistesót. Amennyiben azonban légúti fertőzés következtében szenved gyermeke fülgyulladásban, gyorsan cselekedjen, nehogy ő is elkapja.

Ha minden óvintézkedés ellenére is felmerül a középfülgyulladás gyanúja, vigyük el fül-orr-gégészeti szakorvoshoz, aki indokolt esetben elvégzi a hallásvizsgálatot.

 

Munkatársak