Orrmosás: a fül-orr-gégész elmagyarázza, hogyan csináljuk szakszerűen

Az orr átmosása egy egyszerű módját jelenti annak, hogy megelőzzünk bonyolultabb fül-orr-gégészeti betegségeket. Célja, hogy elkerüljük a megnagyobbodott orrmandula szövődményeit, az akut középfülgyulladást és az arcüreg gyulladást, ami viszont már csak antibiotikummal kezelhető. 

A szakszerű, orvos által végzett orrmosást a Proetz-kezelés jelenti. Egy rövid, teljesen fájdalommentes beavatkozás az orr hátsó részében és az orrmandulában pangó váladék kitisztítására. Felnőttek és gyermekek esetében egyaránt alkalmazott módszer.

 

Miért van szükség orrmosásra?

Sokan nem tudják, hogy gyerekek kb. 6 éves korukig nem tudják teljesen kifújni az orrukat - magyarázza a fül-orr-gégész szakorvos. Dr. Jósa Valéria ezért fontosnak tartja az orrfújás tanítását a gyermekeknek, a pozitív megerősítést és dícséreteket, ám a biztonság kedvéért szívjuk le az orrukat orrfújás után is. Így meggyőződünk arról, hogy sikerült-e teljesen kifújni az összes váladékot, és ha nem, akkor kitisztítjuk.

A szülők jól ismerik azt az állapotot, amikor úgy hallják, mintha a gyermekük orrában lenne váladék, de sem kifújni nem tudja a gyermek, sem orrszívóval nem lehet kiszívni semmit sem. Mi ennek az oka?

Minden megfázáskor a gyermekek orrgaratában lévő orrmandula megduzzad, váladékot is termel, illetve az orrból hátrafelé folyó váladéknak az útjában állva többé-kevésbé akadályozza az orrlégzést. A gyermeknek orrhangja van, ha lefekszik, gyakran köhögni kezd a hátracsorgó váladék miatt. Ilyenkor lehet nagy segítségünkre az orrmosás. Nem a tengervizes orrcseppre kell gondolni, amely során pár csepp tengervizes oldatot befújunk a gyermek orrába, majd kiszívjuk vagy kifújja. Az orrmosás lényege az, hogy több, mint egy dl folyadékkal átmossuk az orrgaratot.

Mi az orrmosás célja?

Az orrmosással elég hatékonyan el lehet távolítani az orr hátsó részében, illetve az orrmandulában pangó váladékot is. Emellett hatékonyabban távolítja el a váladékot az orrból, mint a „hagyományos” orrszívás.

A sós víz fellazítja a váladékot, és kimossa azt az orrból. A „hagyományos” orrtisztítással szemben az orrmandulát, a rostasejteket (az orrmelléküregek egy része) átmossa, és így a legnehezebben elérhető helyről is eltávolítja a váladékot. Az orrmandulában így már nem pang a váladék, a mérete csökkenni kezd, kevésbé fog pangani a váladék az orr hátsó részében is. Tehát beavatkozunk egy ördögi körbe, ami felgyorsítja a gyermek gyógyulását. A váladékpangás és valószínűleg az orrmandula nagy mérete miatt az orrnyálkahártya sokszor duzzadt is, ami szintén javul az orrmosás után – rögtön jobban kapnak a gyermekek levegőt.

 

Orrmosás orvosi szakértelemmel: a Proetz-kezelés

Ennek során fiziológiás sóoldattal átmossuk a beteg orrát, aki a hátán fekszik. Egyik oldalon fecskendőből engedjük a vizet, a másik oldalon kiszívjuk. Gyermekeknél igen jó hatása van az állandó orrfolyásra, megelőzhető vele az antibiotikus kezelés, középfülgyulladás. Az orrmosás során a fejet kissé előre kell hajtani, hogy ne folyjon le a víz a gyermek torkán. Közben „k” betűs szavakat is lehet mondani (pl. kakukk, kukurikú, kávé-kakaó), ami a lágyszájpadot zárja, ez szintén segít a sikeres orrmosásban.

Orrmosás otthon

Ez nem egyszerű, de nem szabad feladni a kezdeti nehézségek ellenére: fül-orr-gégészünk azt javasolja, hogy egy videón nézzék meg a szülők gyermekükkel, hogyan mossa át az orrát egy aranyos szőke kislány az édesanyjával. Utána viccesen ki lehet próbálni a fürdőkádban. Egyik kisbetegünk ahhoz ragaszkodott, hogy szülei róla is készítsenek egy videót. Most már az ő videójával is kedvet tudunk csinálni az orrmosáshoz.

Jó ötlet, ha a szülő jó példával jár elöl, és ő is mutatja, hogy milyen jó az az orrának, ha átmossa. És persze a dicséret vagy jutalom szintén segíthet. Ha a gyermek elég idős már, el is lehet magyarázni, miért tesz ez jót neki.

A kezdeti nehézségek után a gyerekek hamar rájönnek, hogy mennyivel jobban kapnak levegőt, milyen sokáig nem kell orrmosás után orrot fújni/szívni, mennyivel kevesebbet köhögnek, és egyszerűen mennyivel tisztább az orruk. Ezért nem is kell egy idő után annyit unszolni őket. Csak 1-2 orrmosó van forgalomban. A  fül-orr-gégészünk által javasoltnak rendkívül egyszerű a használata (egy műanyag üveget kell összenyomni, amiből felfelé spriccel a víz), mikrohullámú sütőben sterilizálható. Nem lehet túl nagy erővel nyomni, így bajt nem okozhat. Az átmosás után esetenként pattog a fül, vagy akár átmenetileg be is dugulhat, de egyebekben nem szokott gondot okozni, pl. nem vezet középfülgyulladáshoz.

Általános megfigyelés, hogy azok a gyerekek, akik orrát napi egyszer átmossák a bölcsőde vagy óvoda után, sokkal kevésbé lesznek betegek, illetve sokkal ritkábban szorulnak antibiotikumra, mint a kortársaik.

Munkatársak