Mandula és egyéb műtétek

Az állandósult vagy visszatérő fülfájás, és a gyakori felső légúti betegségek mögött nemegyszer olyan kórkép áll, aminek egyszerű, egynapos rutinműtéttel véget lehet venni. Gyakorlott, gyermeknyelvet is beszélő fül-orr-gégész szakorvosunk műtétje nyomán megnyugtató módon lezárul az örökös betegeskedés időszaka.

Régebben szinte nem volt gyerek, akinek kamasz korában még megvolt a mandulája. Mára olyan korszerű gyógyszerek kerültek forgalomba, melyek segítségével a műtétek egy része elkerülhető. Ám még így is gyakran előfordul, hogy az orrmandula, a torokmandula nem reagál a konzervatív kezelésre. Ha viszont kiveszik a manduláját, akkor a gyermek állapota általában egy csapásra megjavul.

Ha a fülfájás, a középfülgyulladás állandó kísérője a gyermek életének, akkor, elképzelhető, hogy a teljes gyógyulás érdekében úgynevezett grommet tubust kell behelyezni a dobhártyába, így biztosítva a középfül levegőzését.

Mind az orrmandula, mind a garatmandula operációját, mind a grommet tubus felhelyezését fül-orr-gégész szakorvosunk végzi. A műtét feltétele, hogy a beteg három éven felüli legyen, vagy testsúlya meghaladja a 13 kilót.

Kicsikre formázva

A kisgyerek nem kicsi felnőtt, ez a gyermekgyógyászat alaptétele. Rájuk különös figyelmet fordítunk, a szakma szabályai szerint járunk el. Gyerekeket csak altatásban operálunk, a műtét így kevesebb szorongással és fájdalommal jár. A műtétet megelőzően a család találkozik az operáló orvossal, aki kikérdezi és megvizsgálja a beteget. Majd az altatóorvosi konzultáció következik, ahol laborvizsgálatot végeznek és az altatás, fájdalomcsillapítás részleteibe avatják be a szülőket.

A műtétre érkezők előző éjfélkor ehetnek utoljára. A műtét reggelén a család külön szobát kap. Nemsokára megjelenik a már ismerős doktor néni. Megvizsgálja a kicsit, és megkínálja egy csésze (ez valójában kanál) „varázsitallal”, amitől a gyerek elálmosodik. Ezután a kicsi hamar bekerül a műtőbe, mert itt a gyerekek az elsők. Munkatársaink tudják, hogy mennyire nehéz egy kisgyereknek éhesen, szorongva várni a beavatkozásra.

Ha csak tubus behelyezése vagy fülkürttágítás történik, a beavatkozás után néhány órával a kicsi haza is mehet.

Mandulaműtét után egy napot mindenki bent marad egy éjszakát, legyen szó akár az orr-, akár a garatmanduláról. Szerencsére gyerekekhez értő, gyerekszerető fül-orr-gégészeti ápolók vigyáznak rá a kórházi tartózkodás alatt. Komplikáció esetén az operáló orvos bármikor behívható.

Édes otthon

A legtöbb gyerek hazaérkezés után mozgékony, eszébe sincs ágyban maradni. A jobb gyógyulás érdekében nem szabad „vadulni”, ugrabugrálni, bukfenc versenyt rendezni. Ez általában a legnehezebb feladat mind a gyermekek, mind a szülők számára. Ha bármilyen gyanús fájdalom, láz, vérzés lép fel, hívja újra az operáló orvost vagy kórházunkat, sürgős szakorvosi ellátásért az ügyeletes Gyermek Fül-orr-gégészeti Osztályon kell jelentkezni.

 

Munkatársak