Lenőtt nyelvfék

Nem is gondolnánk, hogy ez a pici hártya a nyelv alatt mennyi nehézséget okozhat egy babának, kisgyereknek. És az sem, hogy a problémától hipp-hopp el is búcsúzhat, aki fölkeresi fül-orr-gégész szakorvosunkat. 

Nem is olyan ritka, hogy a nyelv szabad mozgását gátolja egy kis függőleges hártya, amely a nyelv alsó felszínét az alapjához köti. Ez a kis nyálkahártya a nyelvfék. Nagyon hasonló, de a fölső ínyből, a két egyes fog magasságában indul az ajakhoz az ajakfék. Ha ezek az összeköttetések túl szorosak, többféle gondot is okozhatnak. Rövid nyelvfékkel gyakrabban találkozunk. Többször előfordul fiúknál, mint lányoknál, és van, amikor családi halmozódást mutat.

 

Etetés és beszéd

A rövid nyelvféket általában akkor veszik észre, amikor a baba nem tud szopni, vagy éppen tud, de fájdalmat okoz szoptatás közben.  A másik látványos jel a beszédfejlődés időszakában jellemző: a gyerek nehezen ejti az r-hangot, de gond lehet a t, z, s, sz, l kiejtésével is. A rövid nyelvfék ugyanis lehetetlenné teszi, hogy a baba vagy kisgyerek a nyelvét túlnyújtsa az ajkain, és felemelje a szájpadlásához, vagy megérintse a nyelve hegyével a hátsó fogait. Hogy miért baj ez? A szoptatás és a tiszta beszéd is meglehetősen fontos rész az életünkben, de van még néhány dolog, amire nem gondolnánk: lenőtt nyelvvel nem lehet fagyizni, csókolózni, és fúvós hangszeren játszani. Lássuk be, van olyan időszak, amikor ezek a készségek központi helyet foglalnak el az életünkben! Keressünk orvost, és kérjük ki a véleményét, javasolja-e a pár másodperces beavatkozást a kicsinél.

Mit vizsgál az orvos?

Az orvos először megfigyeli a babát, hátha csinál magától is olyan mutatványokat, amely megkönnyíti a diagnózist: megpróbálja kinyújtani a nyelvét, ásít, sír. Ha ilyenkor az orvos lekerekített vagy hegyes nyelvecske helyett szív alakút lát, akkor már félig-meddig megalapozottnak tekintheti a diagnózist. Fontos információt ad még a fizikai vizsgálat. Ha végigsimít a baba nyelve alatt, lenőtt nyelv esetén ujja bele fog akadni a feszülő nyelvfékbe.

Felvágjuk vagy ne?

Ha csecsemőkorban nem okoz semmiféle problémát, akkor nem érdemes felvágni. A nyelvfék még megnyúlhat idővel. Ha viszont szoptatási problémát okoz, vagy a logopédus javasolja a beavatkozást, nem érdemes halogatni. Ugyanis alapesetben csak pár másodperces „műtétről” van szó . A baba fejét az asszisztens stabilan megfogja, az orvos érzéstelenítés után pár milliméteres metszést ejt steril ollóval. Általában minimális vérzést tapasztalunk, amely magától megszűnik 2-3 percen belül. A család úgy távozik a rendelőből, hogy már semmilyen vérzés nem áll fenn. A baba a beavatkozás után 20 perccel szopizhat. A szülőkre pedig egy héten át egy kis házi feladat vár, amellyel megelőzhetjük, hogy a nyelvfék visszahegesedjen.

Előfordul, hogy a nyelvfék jóval vaskosabb a szokásosnál. Ebben az esetben altatásos műtéttel oldja meg az orvos a problémát, felszívódó varrattal ölti össze a sebzést. Műtét után gyakorlatokat kell végezni a nyelvvel, hogy jobban funkcionáljon.

Rövid ajakfék

Rövid ajakfék esetében sokkal türelmesebbek vagyunk. A gyermek növekedésével és a végleges fogak ínyen való áttörésével a probléma általában magától megoldódik. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor az ajakfék jelentős esztétikai problémát jelent, vagy a fogak között a csonton jelentős benyomatot képez. Ilyen esetekben altatásos műtéttel lehet oldani az ajakféket.

 

Munkatársak