Allergén-specifikus immunterápia

Van, aki együtt él a szénanáthával, és szenved, egyre betegebb lesz. Van, aki vénynélküli gyógyszerekkel próbálja kordában tartani a tüneteket. Más szakorvoshoz jár, és vényre kapható gyógyszereket használ. És van, aki teljes mértékben megszabadul tőle: allergénspecifikus immunterápiával.

 

A XXI. századi emberek életét egyre nagyobb arányban keseríti meg az allergia. A fül-orr-gégészek egyre fiatalabb gyerekeknél észlelik az első tünetek megjelenését, már az sem ritka, hogy egy 4-5 éves gyermeknek több allergénnel szemben is erős reakciója jelentkezik. Mi történik ilyenkor: amennyiben valamelyik pollenre érzékeny a beteg, tüsszög, orra folyik és eldugul, szeme könnyezik, viszket, torka kapar. Hasonlóan heves reakciókat válthat ki, ha valaki valamilyen állati allergénre érzékeny. Ettől azonban jelentősen eltérnek az egész évben jelen lévő allergénekkel szembeni allergiás tünetek: orrdugulás a legfőbb panasz, amelyet gyakran kísér valamilyen fokú garati váladékcsorgás.

 

Mindenki számára ismertek a reklámokban oly gyakran megjelenő tabletták, amelyek antihisztamint tartalmaznak. Ezeket többnyire tabletta, kisebb számban orrspray formájában használhatjuk a tünetek kezelésére. Ezek többsége már recept nélkül elérhető, a betegek legtöbbször ezt veszik meg, mert így nem kell orvoshoz fordulniuk. Azt már kevesebben tudják, hogy ezek a legkevésbé hatékony készítmények. A szakmai irányelvek alapján ugyanis első körben a választandó szer a szteroidos orrspray kellene, hogy legyen. Ezek receptköteles orrspray-k, korlátlan ideig lehet őket használni, viszont bizonyos napi adagot nem szabad túllépni, nehogy mellékhatások jelentkezzenek.

Gyógyítsuk meg!

Ezek a szerek a tüneteket csak elnyomják, viszont magát a betegséget nem gyógyítják meg. Éppen úgy, mintha a fogfájást fájdalomcsillapítóval kezelnénk, ami ugyan átmenetileg megszünteti a fájdalmat, de igazán akkor oldódik meg a probléma, ha a beteg fogat betömik vagy kihúzzák.

Az allergénspecifikus immunterápia során az allergén higított oldatát kapja a beteg, minden nap, hosszú időn keresztül. Ez konkrétumra lefordítva: minden nap azonos időben 2 puff, legalább 3 éven át. A pollenekre érzékenyek a pollenszezon előtt 1,5-2 hónappal kezdik el a kezelést, és az egész pollenszezon alatt folytatják. A pollenmentes időszakban csak heti 2-szer kell a fenntartó adagot használni. Az egész évben jelen lévő allergének esetén bármikor elkezdhető, és egész évben folytatni kell. Ezzel a módszerrel az allergiás reakciók fokról fokra eltűnnek, és általában nem jelenik meg további allergiás reakció más anyagokkal szemben. Nagyon gyakori, hogy a szénanátha megjelenése után pár éven belül allergiás asztma is megjelenik. Ha a beteg még nem asztmás, akkor az allergénspecifikus terápiával meg lehet előzni az asztma kialakulását is. Ha már kialakult az asztma is a szénanátha mellet, immunterápiával az asztmát is elűzhetjük.

 

Hogyan választunk szert?

Mivel a spray mindig az allergiát kiváltó anyag fehérjéjét tartalmazza, ezért meg kell állapítani pontosan, hogy mire allergiás a beteg. Orvosa részletes allergiavizsgálat, és a tünetek megjelenéséről kapott információk alapján állapítja meg, melyik az az egy-két allergén, amire alkalmazni tudják majd a terápiát. Az allergén mindig légúti allergiához kapcsolódhat, táplálékallergia ezzel a módszerrel egyelőre nem gyógyítható. Akár növényi pollen, gomba, akár állati eredetű allergén, a spray könnyen beszerezhető, illetve, ha ritka allergénről van szó, megrendelhető.

 

Hogyan hat?

Fontos kiemelni, hogy a nyelv alá befújt allergénoldat nem a légutakon, hanem az emésztőrendszeren keresztül jut be a szervezetbe, és ez is szerepet játszik abban, hogy más típusú immunválaszt vált ki. A „támadó” IgE típusú ellenanyagokkal szemben ilyenkor „toleráló” IgG ellenanyagok képződnek. Minél tovább alkalmazzuk így az allergének higított oldatát, annál erősebbé válik ez a toleráló immunválasz, és annál kevésbé jelentkeznek az allergiás tünetek. Bizonyos helyzetekben, amelyek esetén módosul a szer felszívódása, nem szabad használni a spray-t. Ilyen a lázas állapot, a szájban kialakult seb, foghúzás, és közvetlenül a sportolás előtti, utáni állapot, amikor sokkal nagyobb a vérátáramlás a szájnyálkahártyán. Az immunterápia nagyjából annyi költséget jelent, mintha eldobható kontaktlencsét hordanánk, mindössze három évig. Ezzel egy életre véget vethetünk a szénanáthás, asztmás időszakoknak.

 

Munkatársak