Az anyakönyvezés

Please click here for English version regarding birth registration.

 

Szükséges okmányok anyakönyvezéshez (magyar állampolgárságú szülők esetén)

 

  1. Kérjük a kedves szülőket, hogy a születendő gyermek anyakönyvi dokumentumainak elkészültéhez legyenek kedvesek mindkét szülő személyi igazolványának és lakcímkártyájának mindkét oldalát, valamint a 2014.07. hónap után kötött házasságok esetén a házassági anyakönyvi kivonatot fénymásolt formában előkészíteni és a szüléskor magukkal hozni, hogy a folyamat – a jogszabályoknak megfelelően – minél hamarabb és zökkenőmentesen el tudjon elindulni. (Abban az esetben, ha a házasságkötés 2014.07. hónap előtt történt, úgy szükséges benyújtani az Anyakönyvi hivatal felé az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot, melyet a gyermek születési anyakönyvi kivonatával együtt postai úton visszajuttat a szülőknek.)
  1. Amennyiben a gyermeket teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal kívánják anyakönyvezni, úgy a személyi igazolvány és lakcím kártya mindkét oldalának másolatán kívül, ezen dokumentumra eredetiben van szükség.
  1. Abban az esetben, ha a gyermek házasságon kívül reproduktív eljárás eredményeként jön világra, úgy szükséges a fentebb említett okmányok mindkét oldalának másolatán túl eredetiben egy közjegyző előtt tett nyilatkozat a tekintetben, hogy a szülők reprodukciós eljárásban vesznek részt, valamint az eljárást vezető orvos igazolására a gyermek várható születési idejéről és magáról az eljárás megvalósulásáról, és egy mindkét szülő aláírását tartalmazó „névmegállapodásra” melyből egyértelműen kiderül a gyermek szülők által választott vezetékneve.

 

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT Anyakönyvi Hivatala tel: +361 452-4100

Segítő együttműködésüket köszönjük!

 

Munkatársak