Újszülött ellátása a TritonLife Róbert Magánkórházban

Munkánk egyik fontos része, hogy az édesanyák biztos tudást szerezzenek a szoptatás és a babaápolás területén. A nálunk töltött napok alatt igyekszünk megtanítani a szülőket minden a babaápolással kapcsolatos alapvető ismeretre. Munkatársaink gondos segítsége mellett szerezhetnek alapvető gyakorlati jártasságot az újszülöttek ellátásában. Kérdés, kétség esetén az osztályon dolgozó újszülöttes nővérek és orvosok készséggel állnak rendelkezésükre.

Gyermekágyas osztályunkon az édesanyák és a babák rooming-in rendszerben vannak elhelyezve, így az újszülött a szülei mellett töltheti a megszületéstől a hazamenetelig terjedő időt – azonban indokolt esetben orvosi javaslatra rövid időre az újszülött osztályunkon látjuk el az újszülött gyermeket. Szakszemélyzetünk minden tagja az Önök és gyermekük segítségére van minden felmerülő gyermekápolási, táplálási, szoptatási és egyéb felmerülő kérdés-kérés esetében, és azon vagyunk, hogy minél könnyebbé és gördülékenyebbé tegyük a családdá válás folyamatát.

Az aranyóra

A nálunk alkalmazott „Első életóra biztonsága” program részeként minden komplikációmentes szülésnél jelen van az újszülött újraélesztésében járatos szakszemélyzet és bármilyen, az újszülött szempontjából kockázatot hordozó szülésnél vagy császármetszésnél neonatológus szakorvos is.

Az egészséges újszülött megszületését követően az Aranyórák biztosítása alapvető számunkra, így a legtöbb esetben az egészséges újszülött rögtön a megszületést követően az édesanya mellkasára kerül és megvalósul a bőr-bőrkontaktus. A császármetszéssel született egészséges újszülöttek esetében is elsődleges számunkra az aranyórák biztosítása, így akár az édesapa mellkasára helyezve kezdi meg az aranyórákat az újszülött már a szülőszobán, majd édesanya műtéti ellátását követően, megfelelő szakszemélyzet segítsége mellett, már az édesanyánál folytatódik – állapotától függően, - a szülőszobán vagy a gyermekágyas osztályunkon. A boldog szülésélmény és korai kötődés kialakulásának zavartalansága érdekében az aranyórák időszakát kivételes esetekben, csak az elengedhetetlenül fontos orvosi vagy nővéri tevékenységekkel terheljük.

Az újszülöttek táplálása

A TritonLife Róbert Magánkórház szülészeti és újszülött osztálya elkötelezett az anyatejes táplálás mellett. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az anyatej legyen a nálunk világra jött gyermekek elsődleges tápláléka. Mindent megteszünk azért, hogy az édesanyák minden támogatást megkapjanak a kórházi tartózkodásuk alatt arra, hogy az anyatejes táplálás révén boldog, bensőséges kapcsolat alakuljon ki az édesanya és újszülött gyermeke között. Hiszünk abban, hogy a szoptatás, anyatejes táplálás esszenciális minden újszülött számára, és ehhez szeretnénk segíteni minden családot, megadva azt a jó kezdetet és biztos, stabil alapot, ami ennek megvalósításában, elérésében segít. Az újszülött osztályon dolgozó több munkatársunk magas szintű, nemzetközileg elismert, laktációs szaktanácsadói végzettséggel rendelkezik (IBCLC), valamint minden szakdolgozónk mind elméleti, mind nagy gyakorlati ismeretekkel rendelkezik az anyatejes táplálás elősegítésére vonatkozóan. Ezt a tudást és tapasztalatot alkalmazva a tőlünk hazamenő újszülöttek akár fél éves korig is elsősorban anyatejes táplálásban részesülnek.

Mindemellett a hazamenetelt követő időszakban is lehetőséget biztosítunk szoptatási ambulanciánkon az anyatejes táplálás, szoptatás során esetlegesen felmerülő nehézségek leküzdésére, valamint az újszülött ambulanciánk is biztos háttérként szolgál az általános újszülöttkori panaszok ellátásában és otthoni ellátás során felmerülő kérdések megoldására.

 

Szoptatás

Újszülött vizsgálatok

 

Kórházunkban elsősorban egészséges újszülötteket látunk el, azonban újszülött osztályunk felkészült a súlyos, előre nem diagnosztizált betegségben szenvedő kisbabák sürgősségi ellátására is. A nálunk született, súlyos betegségben szenvedő újszülöttek, vagy éretlen koraszülöttek további ellátására más kórházakban, az adott betegségre, koraszülöttségre specializálódott újszülött intenzív osztályokon kerül sor. Az enyhe, múló eltérések kezelését azonban a TritonLife Róbert Magánkórházban is elvégezzük.

Az újszülött hazabocsájtása

Az újszülött ellátás szempontjából a születést követően a kórházi tartózkodás javasolt ideje legalább 2x24 óra, általában 2 nap, persze egyénileg ettől eltérő lehet.  A pontos időtartam nagyban függ az újszülött és az anya egészségi állapotától. A javasolttól eltérő hazaadással kapcsolatos kéréseket természetesen minden esetben próbáljuk figyelembe venni. Amennyiben igényként felmerül, hogy előreláthatólag a szülést követően 48 órán belül szeretne kórházunkból távozni (ún. ambuláns szülés keretében), kérjük minél hamarabb jelezze az újszülött osztály felé, akár már a szülés előtt szülészorvosán, szülésznőjén keresztül. Szeretnénk mindent megtenni annak érdekében, hogy a 48 óránál korábbi hazamenetel ne okozzon semmilyen egészségügyi kockázat emelkedést az újszülött számára.

Az Arany és a Platina szülési csomagjaink 2, a Gyémánt csomagunk 3 kórházi éjszakai ellátást foglal magában. Az este 17 után történő szülések esetén az azt követő nap éjszakáját számítjuk elsőnek. A Platina csomagok és a Gyémánt csomag orvosszakmailag indokolt szükség esetén + 1 nap ingyenes ellátás igénybevételét teszi lehetővé kétágyas szobában (családi szoba felára fizetendő a +1 napra, ha az adott csomag alapból nem tartalmaz családi szobát).

Igény esetén további tartózkodásra is van lehetőség függetlenül attól, hogy orvosi javaslatra vagy saját döntésük alapján szeretnének tovább maradni. Kérjük, hogy amennyiben az Önök által választott csomagban előrevetített éjszakáknál többet szeretnének kórházunkban tölteni, tájékozódjanak annak költségeiről honlapunkon.

Koraszülöttség, várandóssági korhoz mérten éretlenség, alacsony születési súly, újszülöttkori sárgaság, táplálási nehezítettség, fertőzésgyanú vagy ritkán egyéb körülmények miatt előfordulhat, hogy akár 2 éjszakánál többet is javasolunk a kórházi tartózkodásra, mely az előre választott szülési csomagtól függően többletköltséggel járhat.

Ha gyermekük 17 óra után és délelőtt 12 előtt született a délelőtti órákban betöltött 48 órásan kerül elbocsátásra. Amennyiben gyermekük déli 12 óra és délután 17 óra között született, problémamentes esetben betöltött 48 órásan kerül elbocsátásra.


 

TritonLife Róbert Magánkórház - Gyermekágy

Mi a teendő anyai pozitív HbsAg lelet esetén az újszülötteknél?

A HBsAg pozitivitás (a hepatitis B surface antigén jelenléte) fertőzöttségre és fertőzőképességre utal. A vírushordozó anya, szülés közben megfertőzheti az újszülöttet is.

Az újszülöttkori hepatitis B vírus fertőzés és annak súlyos következményei védőoltással megelőzhetőek. A HBsAg pozitív anya újszülöttjét a szülést követően 12 órán belül a szülészeti intézetben aktív és passzív immunizációban kell részesíteni, védőoltást kell adni.

Amennyiben önnél a HBsAg szűrés eredménye pozitív és a TritonLife Róbert Magánkórházban tervezi a szülését, kérjük hogy juttassa el HBsAg pozitivitást igazoló leletét a szülés előtt egy hónappal a kórház újszülött osztályára a főnővérhez a szülészorvosán keresztül.

A HBsAg szűrés eredményét még, ha az negatív is hozza el a szüléshez hogy megfelelően döntést tudjunk hozni az újszülöttre vonatkozóan. Amennyiben nem áll rendelkezésre a szülésnél a HBsAg szűrés eredménye, akkor az újszülött érdekében automatikusan pozitívnak kell értékelni és el kell kezdeni a védőoltás adását.

Csapatunk

Dr. Kocsis István

 Dr. Kocsis István
Neonatológiai részlegvezető, gyermekgyógyász főorvos

Dr. Csáthy László

Dr. Csáthy László
Neonatológus, gyermekgyógyász főorvos 

Prof. Dr. Harmat György

 Prof. Dr. Harmat György
Neonatológus, gyermekgyógyász főorvos

Dr. Sarlai Katalin

 Dr. Sarlai Katalin
Neonatológus, gyermekgyógyász főorvos, szoptatási tanácsadó

 Tamásné Garay Mária
Újszülött osztály részlegvezető főnővér

Bognár Anikó
Csecsemő- és gyermekápolónő

Böröczki Szilvia
Csecsemő- és gyermekápolónő

Darányi Márta
Csecsemő- és gyermekápolónő

Forróné Berta Mária
Csecsemő- és gyermekápolónő

Kovácsné M. Ildikó
Csecsemő- és gyermekápolónő

Szabadi Ágnes
Védőnő

Szűcs Lászlóné
Csecsemő- és gyermekápolónő

 

Rólunk mondták

"Tisztelt Főorvos Úr !

2020 december 10-én  reggel 6 órakor párommal kézenfogva befeküdtünk intézményükbe előzetes szerződéssel elektív császármetszés céljából. Kezelőorvosom Dr. Csermely Gyula (Rózsakert Medical Center).

Tapasztalatom és elfogulatlan véleményem a következő:

Intézményükben a "nyugalom szigetére" léptem. Szakápolók, szülész-nőgyógyász szakorvosok, gyermekgyógyász  szakorvosok,  szülésznők,  a teljes személyzetet beleértve:  empatikus, tapintatos, előzékeny, és  kedves. Szakértelmük laikus szemmel nézve megkérdőjelezhetetlen.

Összességében "summa cum laude" 35 éves nő vagyok. Első terhességem, első szülésem. Életem legmegrázóbb és legszebb élménye, hogy megszületett Bánki Réka Cippóra nevű kisleányom. Ezen esemény túlzó elfogultságomra adhatna okot. Kísérletet teszek arra, hogy elfogulatlan véleményt nyilvánítsak az önök intézményét  illetően. Tökéletes, kellemes, tiszta, kedves, kényelmes, tapintatos, egyszóval: őrökké szép emlék!  Nyugat-európai mércével mérve 10-es skálán a legfelső szinteken. A felszolgált ételek vendéglátói szinten!  A betegszobámban sűrű szakorvosi vizitek  serénykedő csecsemő gondozók, még serényebb gyermek orvosi vizitek pár óránként! Kell ennél több? Nem kell! Úgy működnek, ahogy egy kórháznak működnie kellene. 2020 borzalmas évében egy kórház a város szívében, amely csodálatosan és zavartalanul üzemel! A tárgyilagosság érdekében tegyük hozzá, hogy egészséges nők gyermekeket hoznak a világra és nem pandémiás rémálmok gyötrik a személyzetet. Köszönöm a lehetőséget a nagyszerű "kiszolgálást", az örökké tartó szép emléket. A kórházban tartózkodás hazai mércével nézve nem olcsó, de ez nem az önök hibája hanem sajnálatosan a lakosság anyagi helyzetére szegénységére vonatkozik. Nyugat-európai mércével nézve nem drága.....Összeszorul a szívem és elszégyellem magam amiatt, hogy én megengedhettem magamnak ezt az osztályon felüli ellátást, ezt a luxust. Sajnálom hogy szülő nő társaim sokezren nem tapasztalhatták meg milyen egy "igazi" kórházban szülni.

Tisztelt Főorvos Úr! Köszönöm a magas szintű ellátást. Az ön vagy önök intézménye a Róbert Magánkórház tökéletesen magas színvonalon teljesít!  

Köszönettel,

Bors Olga

 

"Tisztet Osztályvezető Úr/Asszony!

Ezúton szeretném megosztani Önnel tapasztalatainkat, melyeket gyermekünk, Tóth Eszter születése kapcsán kórházukban tapasztaltunk.

Osztályukon a teljes tartózkodásunk alatt végtelen türelemmel, kedvességgel és megnyugtató szakèrtelemmel álltak hozzánk. Nem tudtunk rosszkor kérdezni, nem tudtunk rosszat kérdezni. Minden gyakorlati ès elméleti információt megkaptunk.

Hálásak vagyunk, hogy ilyen biztonságos és kedves közegben tölthettük az első napokat!

Köszönettel és üdvözlettel:

Tóth-Előd Zsófia és Tóth Zoltán

Tóth Eszter szülei