A gyermek mozásfejlődése

Sok szülőt aggodalommal tölt el, ha a baba mozgásfejlődése nem a szokásos ütemben zajlik. Érthető, és indokolt lehet a félelem, hiszen a mozgás fejlődése fontos jele az idegrendszer és az izomrendszer állapotának. Útmutatónk segíthet megnyugodni, vagy éppen eldönteni, hogy orvoshoz kell-e fordulni a babával.

 

A kisbabák nagyon eltérő ritmusban fejlődnek. A fejlődés hullámzó lehet, előfordulhat, hogy a mozgás kap lendületet, majd a beszéd, és a társas kapcsolatok, majd újra a mozgásban látunk előrehaladást. A babák vérmérséklete különböző: vannak kis Buddhák, és vannak folyton aktívak. A békés babák nem sietnek, lehet, hogy később indul meg a mozgásuk. Akár néhány hónap eltérés is lehet kisbaba és kisbaba között.


Mire figyeljünk?

A legtöbb baba már születése utáni nap át tudja fordítani a fejét az egyikről a másik oldalra. Ha felemeljük őt, van némi tartása, nem olyan, mint egy rongybaba. Amikor mozogni kezd, kezével, lábával is kalimpál, mindkét oldali végtagjait egyformán intenzíven használja. Ha ezeket nem látjuk, napokkal szülés után sem, érdemes beszélni a baba orvosával.  Fontos kiegészítő jel, ahogy a baba szopizik. Ha csak nagyon gyenge vákuumot csinál a bimbóudvaron, ha szinte kicsúszik a szájából a mell, és alig egy-két szopizás után elveszti a szájából, akkor könnyen lehet, hogy nem elég erős az arcizmok tónusa. Ha minden szoptatási próbálkozásnál satuként harap a mellre, elképzelhető, hogy túl feszesek az izmai. Mindkét esetre van megfelelő terápiás megoldás, jó minél előbb megállapítani, mi lehet a baj, és orvosolni.


Még egyhelyben

Sok baba már kéthónapos korában képes rövid ideig megemelve tartani a fejét, sőt picit kinyomhatja magát karjaival hason fekve. A harmadik hónap táján, ha függőlegesen tartjuk, ő maga megtartja a fejét, hason pedig fekvőtámaszban tartja magát. Kezét már tudatosabban használja, nyitja-csukja a tenyerét, sőt, a közeli tárgyak felé is nyúlhat. Négyhónaposan a két kezét már biztonsággal követi tekintetével, sőt, egyik kezével megfoghatja a másikat. Hasra fektetve „repülőzik”. Van baba, aki hasról hátra, és hátról hasra fordul ebben a hónapban, de a többség ezt később csinálja. Az ötödik hónapban már sok baba forog, sőt, egyesek bizonyos tárgyak felé képesek gurulni. Ha felültetik, ülve marad (bár ezt nem tanácsoljuk! Várjuk meg, míg magától képes rá!). Van, aki ilyenkor már négykézlábra húzza magát.


Útra kel

A második félév elején a legtöbb baba annyira megügyesedik, hogy képes eljutni egyik helyről a másikra. Van baba, aki gurul, a legtöbben kúszni kezdenek, van, akinek ez kezdetben hátrafelé sikerül. Később a legtöbb babánál kiforr a módszer, és négykéztérdes mászás lesz belőle. Erre általában 10 hónapos korára minden baba képes. Közben ügyesednek ülés tekintetében: először csak féloldalasan, majd délcegen, egyenes háttal ülnek 7-8 hónapos korukra, így mindkét kezükkel jól tudnak játszani. Előfordul, hogy egy baba nyolc hónaposan rács mellett állásba húzza magát, majd oldalazva járni kezd. Ám a stabil járás 11 hónapos és 16 hónapos kor között alakul ki.


Szalad!

Egy és másfél éves kor között kialakul a kapaszkodás nélküli biztos járás, majd utána nem sokkal már szaladni kezd babánk. Ezzel nagyjából egy időben eljön a kismotorok, futóbiciklik kora, a szülők összekaphatják magukat, ha utol szeretnék érni a csemetét. A lépcsőn járás eleinte még óvatosan történik, minden fokra mindkét lábával lép a totyogó. De két éves kor körül már váltott lábbal mássza meg a leghosszabb lépcsőt is. Ha mozgása felszabadult, ha örömét leli benne, és bátran használja az izmait, mi is örüljünk vele, és teremtsünk olyan környezetet, amelyben szabadon élvezheti a mozgást. Ha félszeg, bátortalan, feltűnően ügyetlen vagy aszimmetrikusan használja izmait, mindenképpen konzultáljunk szakemberrel!


Munkatársak