A garatplasztika segíthet megszüntetni a horkolást

A horkolásnak számos oka lehet, de bármi is álljon a hátterében egy biztos, megnehezíti a beteg és a környezete életét is. Nem véletlen, hogy mindenki megoldást keres rá. Attól függően azonban, hogy milyen súlyos esetről, milyen összetett kórképről beszélünk más-más technika segíthet a gyógyulásban. A TritonLife fül-orr-gégésze, dr. Tóth Eszter az egyik lehetséges megoldásról, a garatplasztikáról mesél.

tóth eszter, garatplasztika

– Fontos leszögezni, hogy bár a laikusok általában összemossák a kettőt, különbséget kell tennünk a lágyszájpad- és a garatplasztika között. Előbbi egy kisebb beavatkozás, ami elsősorban azokon a betegeken segíthet, akik „sima” horkolással fordulnak hozzánk – mondja Dr. Tóth Eszter. – Ez azt jelenti, hogy a horkolásuk mögött viszonylag egyszerű okok húzódnak meg, és nem küzdenek például obstruktív alvási apnoe-val. Amennyiben mégis, akkor bizonyos esetekben – attól függően, hogy milyen súlyos az állapotuk - már inkább garatplasztikára van szükségük. Ennek a megállapítását azonban érdemes tapasztalt szakemberre bízni, hiszen a tévedés még ronthat is a beteg állapotán – hívja fel a figyelmet.

 

Túlsúly, dohányzás, alkohol – mind ronthat a helyzeten

A garatplasztika általánosságban véve közepesen nagy volumenű műtét, nem ambulánsan végzik, azaz a betegnek egy napra mindenképp be kell feküdnie a kórházba. Mint azt a szakember említette, rendkívül fontos, hogy mielőtt bármi történne, pontos képet kapjunk a horkolás okáról, végezzünk pontos alvásdiagnosztikát, hiszen a háttérben számos olyan tényező húzódhat meg, ami az eredményt is befolyásolhatja.

– A horkolás hátterében álló obstruktív alvási apnoe egy multifaktoriális betegség, azaz létrejöttét sok tényező együttállása okozza. A genetikai adottságokon túl ilyen tényező lehet például az életmód. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a túlsúly egyaránt befolyásolja a létrejöttét – magyarázza Dr. Tóth Eszter, és hozzáteszi ez sajnos nem jelenti azt, hogy olyan betegeknél ne fordulna elő, akik minta életmódot élnek, de hatásai egyértelműek azok körében, akik nem figyelnek oda annyira az egészséges életmódra.

 

Fáradtság, aluszékonyság, motiválatlanság? Forduljunk orvoshoz!

– A horkolás nem kellemes sem a környezetnek, sem a betegnek, éppen ezért mihamarabb érdemes vele orvoshoz fordulni. Ne elégedjünk meg annyival, hogy ha már a felmenőink is szenvedtek tőle, akkor számunkra sincs megoldás. A hosszantartó horkolás ugyanis egyre súlyosabb tüneteket okoz. Először csak szűkület, majd elzáródás lép fel, ami végül könnyen torkollik akár súlyos obstruktív  alvási apnoeba is – mondja a fül-orr-gégész.

– Sokkal könnyebben, kisebb beavatkozással is megúszható egy-egy kóros állapot, ha időben szakértő kezek közé kerülünk. Amikor a horkolás már folyamatosan kialvatlanná, motiválatlanná tesz, aluszékonyságot és koncentrációs zavarokat okoz, ne habozzunk, keressünk szakembert, hiszen amellett, hogy rontja az életminőségünket, autóba ülve még veszélybe is sodorhat minket és a közlekedés többi résztvevőjét is – tanácsolja, és kiemeli, ha e tünetek mellé még szabályozhatatlan magas vérnyomás is társul, mindenképp szükségünk van orvosi segítségre.

 

Korszerű műtéti eljárások horkolás ellen

A TritonLife Róbert Magánkórházban minden adott ahhoz, hogy hatékony kezelést kapjunk. Ráadásul a hagyományos módszerek mellett már koblációs műtétekre is lehetőségünk van. A koblátor, azaz a plazmakés egy olyan modern műszer, amely segít minél kevesebb vérzéssel elvégezni a műtétet, meggyorsítva így a gyógyulást - magyarázza az orvos.

– Minél súlyosabb az obstruktív alvási apnoe, minél összetettebb a kórkép, annál bonyolultabb a műtét, amit el kell végezni. Garatplasztika esetén sokszor a mandulát is kivesszük, így mindenképp számolni kell egy 4-6 hetes gyógyulási idővel – avat be Dr. Tóth Eszter, és nem kertel: a műtét fájdalmas, de mivel a pontos diagnózis alapján megállapított kezelés jelentős életminőségjavuláshoz vezethet, mindenképp megéri elindulni a megoldáshoz vezető úton.

Munkatársak