Petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HYCOSY)

Petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HYCOSY)

 

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat egyike azon megelőző vizsgálatoknak, amelyek szükségesek a meddőség okának felderítéséhez, ezáltal a megfelelő megoldás kiválasztásához.

Mivel a petevezetők fontos szerepet játszanak a megtermékenyülésben, elengedhetetlen, hogy feltárjuk, ha valamilyen okból kifolyólag el vannak záródva (pl. károsodott vagy fejlődési rendellenesség miatt nem alakult ki). Peteéréskor ugyanis ezeken a kürt alakú szerveken keresztül jut el a megtermékenyített petesejt a petefészkekből a méh üregébe. Perisztaltikus mozgásukkal segítenek, hogy a sejt a megfelelő helyre kerüljön és megtermékenyüljön.

Az ultrahangos HyCoSy (Hystero-contrast-sonography) vizsgálat gyors, egyszerű és viszonylag fájdalommentes módja a gyermektelenség okának kiderítésére.

Petevezeték átjárhatósági vizsgálatok (HyCoSy, HSG, laparoszkópos)

Az úgynevezett kismedencei anatómiai viszonyok, így a petevezeték átjárhatóságának vizsgálata a szervi eredetű meddőség okainak kizárására alkalmasak, melyek a leggyakrabban valamilyen gyulladásos állapot (például petevezeték gyulladás, szövődményes terhesség megszakítás, szexuális úton terjedő fertőzések) eredményeként alakul ki, de egyéb kóros állapotok (endometriózis miatt létrejött kismedencei összenövések, jóindulatú méhdaganat) is kiválthatják.

A petevezeték átjárhatóságának vizsgálata az alábbi módszerekkel végezhető:
1. Laparoszkópos petevezeték átjárhatósági vizsgálat, mely altatásban történik és két napos kórházi tartózkodást igényel. 
2. A röntgenes petevezeték átjárhatósági vizsgálatnál (hysterosalpingogram, HSG) a petevezetéket röntgenes kontrasztanyaggal töltik fel, az átjárhatóságukat pedig röntgenes képerősítővel vizsgálják, emellett jelentősebb fájdalommal és sugárterheléssel jár. 
3. Az ultrahangos HyCoSy vizsgálatot ultrahangos kontrasztanyaggal és ultrahang berendezéssel végzik. A vizsgálat gyors és kevésbé kellemetlen, mint az előzőek, viszont a NEAK nem finanszírozza, így csak magánellátásban lehet elvégezni.

Mikor indokolt HyCoSy petevezeték átjárhatósági vizsgálatot végezni?

Az ultrahangos petevezeték átjárhatósági vizsgálatot általában négy ok miatt végzünk:
●    ha egy éve nem történt spontán teherbeesés
●    ha nagy eséllyel a női szervezetben kell keresnünk a gyermekáldás elmaradásának okát
●    ha meddőségi kezelést tervezünk és még korábban nem történt meg a vizsgálat (például inszemináció vagy IVF valamely formája)
●    ha az ultrahang vizsgálaton felfedezésre került valamilyen eltérés és további, pontosabb vizsgálatokra van szükség.

Az első három esetben – a HyCoSy vizsgálat igénybevétele előtt - szükséges a férfi partnernél is a meddőségi kivizsgálás.

Hogyan készüljünk a HyCoSy vizsgálatra?

A HyCoSy petevezeték átjárhatósági vizsgálat invazív orvosi beavatkozásnak minősül, járóbeteg ellátás keretében végezhető. Speciális felkészülést nem igényel, de a vizsgálat előtti órákban nehezebb étkezés nem javasolt.

A HyCoSy petevezeték átjárhatósági vizsgálat menete

A beavatkozás optimális ideje a menstruáció első napját követő 7-10 nap. A vizsgálat során a hüvelyen keresztül egy kontrasztanyagot tartalmazó oldatot juttatunk katéter segítségével a méh üregébe. Az ultrahang segítségével figyeljük a petevezeték átjárhatóságát (azaz a petevezetékeken át tud-e jutni a kontrasztanyag). Amennyiben nem, úgy azt nagy valószínűséggel az elzáródás valamely formája okozza. A beavatkozás 5-10 percet vesz igénybe. A vizsgálat segítségével képet kapunk a méhüreg állapotáról is és felfedezhetünk olyan eltéréseket, amelyek a sima ultrahangos vizsgálaton nem voltak láthatóak (például összenövések).

A HyCoSy vizsgálat előnyei 

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat előnye, hogy ambulánsan végezhető, rövid ideig tart, minimális fájdalommal jár, és nem jár röntgensugár-terheléssel. A beavatkozás hátránya (ez az egyéb petevezeték átjárhatósági vizsgálatokra is vonatkozik természetesen), hogy aktív kismedencei gyulladás esetén nem elvégezhető.

Ellenjavallatok, lehetséges szövődmények

A HyCoSy petevezeték átjárhatósági vizsgálat során a szövődmények (például fájdalom, hányinger, vérnyomás csökkenés, a hashártya irritációja miatti pár napos kellemetlenség) nagyon ritkán fordulnak elő.

A HyCoSy vizsgálat utáni teendők

A vizsgálat után nincs szükség speciális teendőkre, de 4-5 napig az ülőfürdő és a nemi együttlét kerülése javasolt. Indokolt esetben a vizsgálattal egyidejűleg a virtuális méhtükrözést is el lehet végezni, mellyel a méh belső felszínének rendellenességeit lehet kizárni vagy diagnosztizálni.