Sport és menstruáció: mit mond a nőgyógyász?

Igaz-e, hogy a sportolás pozitív hatással van a menstruációra? Mennyire terhelhető a női szervezet a ciklus alatt, illetve mennyiben kell a mozgásnak a ciklushoz alkalmazkodnia? Dr. Siklós Nóra szülész-nőgyógyász szakorvos a Futás Nőknek magazin számára beszélt a kérdésről.

A nőgyógyász szerint a rendszeres sport és az ezzel általában együtt járó életmód, az ideális mennyiségű és minőségű ételek fogyasztása, elegendő vitamin, folyadék és alvás összességében pozitív hatással van a szervezet működésére, tehát nem kifejezetten a menstruációra, hanem általában a testünkre.

Nincs kifejezett „menstuációbarát” sport, minden végezhető a futástól az úszáson át a jógáig, a lényeg az, hogy csak annyit végezzünk, amennyi jólesik. Ezt egyénileg kell kitapasztalnunk. Aki extrém nehezen éli meg a menstruáció előtti és alatti napokat, annak akár azt is mondanám, hogy tartson szünetet a sportban – fejti ki dr. Siklós Nóra.

Az is személyfüggő, hogy a tampon, a betét vagy az intimkehely ajánlott-e a sporthoz. Egyénileg célszerű kitapasztalnunk – véli orvosunk. Én magam a tampon híve vagyok, egy félmaraton teljesítése alatt sem kellett cserélni, így számomra higiénikus és kényelmes is. A betét esetén gondolni kell arra, hogy egy hosszabb távnál kidörzsölheti a combközöket – ilyenkor vazelinnel kenhetjük be a súrlódó hajlatokat. Sok páciens számol be arról, hogy az intimkehely is egy kényelmes, jó megoldás. Tehát csak azért, mert sportolunk, még nem kell lecserélni a mindennapokban használt eszközeinket: minden jó, amivel kényelmesen lehet sportolni.

 

Menzeszzavarok és sport

A menzesz zavaráról abban az esetben beszélhetünk, ha 21 napnál gyakrabban jelentkezik, vagy ha 35 napnál ritkábban jön meg a vérzés. Nem kell rögtön orvoshoz fordulni – mondja dr. Siklós, hiszen egy-egy kimaradásnak számtalan oka lehet, akár például stressz szorongás is. Ha három cikluson át megfigyelhető a jelenség, akkor azonban már érdemes felkeresni egy szakembert.

A sport vagy a testmozgás önmagában azonban nem okozhatja a menzesz kimaradását – magyarázza dr. Siklós Nóra. Az orvos szerint még a rendszeres, napi két kemény edzés sem okoz önmagában vérzéskimaradást, a versenyszerűen űzött sportokkal együtt járó versenydiéta az, ami a menzesz kimaradását okozza. Ilyen esetben a testzsírszázalék lecsökken, a hormonok megváltoznak, a menstruáció kimarad, nem túlzás azt mondani, hogy egy kvázi menopauza alakul ki a nőknél. Vagy, ha úgy tetszik, meddő állapotba kerül a test. Ha ez a szélsőséges állapot megváltozik, tehát egy verseny után például újra normál szintre emelkedik a testsúly, vissza fog állni a rend: újra megjön a menzesz, normalizálódnak a hormonok.

 

Árthatnak a fogamzásgátlók?

Számos vélemény vagy vélelem olvasható arról, hogy a fogamzásgátló okozhat-e teljesítménybeli javulást vagy romlást egy sportoló életében. Az orvos szerint egyértelmű, hogy nem: a fogamzásgátlás nincs hatással a sportteljesítményre. Olyan előfordul, hogy valaki egy versenyre készülve – mindegy, hogy milyen távú, hiszen valakinek egy 10 kilométeres verseny élete megmérettetése, mások pedig esetleg maratonra készülnek – kéri, hogy írjunk fel neki fogamzásgátlót, mellyel szépen el lehet tolni egy-egy ciklust. Így nem a versenyen kell megküzdenie a menstruációval. Aztán a gyógyszert elhagyva hamar visszaáll a hormonális egyensúly – mondja dr. Siklós Nóra.

Munkatársak