A nehezített termékenységhez kapcsolódó műtéti tevékenység

Többféle nőgyógyászati műtétről hallhatunk, amikor a meddőséghez kapcsolódó problémák operációval történő megoldásáról van szó. Dr. Tekse István nőgyógyász-endokrinológust, a szakterület egyik kiemelkedő képviselőjét gyakran keresik fel a nehéz kihívásokkal küzdő, babavárás előtt álló hölgyek.

Nőgyógyászati műtétek | TritonLife

Általános nőgyógyászati, illetve meddőségi kivizsgálás során lehet diagnosztizálni a megoldásra váró elváltozásokat, amelyeket általában krónikus kismedencei fájdalom vagy vérzészavarok kísérnek.

Méhtükrözés

– Ha kifejezetten arról van szó, hogy nem sikerül a teherbeesés, akkor első körben meg kell gyógyítani az adott betegséget, legyen szó például méhpolipról, a méhizomfalból kinövő simaizom- és kötőszövetből álló miómákról, vagy a méh nem megfelelő fejlődése során kialakuló sövényekről (septum) – fejti ki Dr. Tekse István.

Majd hozzáteszi, hogy a fentiek gyógyításához leggyakrabban alkalmazott beavatkozással – a méhtükrözéssel – diagnosztikai célból is szoktak élni, méghozzá abban az esetben, amikor már a többedik lombikeljárás zárul le siker nélkül.

Hastükrözés

– A másik gyakori endoszkópos tevékenységre, a laparoszkópiára (hastükrözés) akkor lehet szükség, amikor endometriózissal küzd a páciens, illetve amikor miómát diagnosztizálunk a betegnél. Sőt, amikor lezártnak találjuk a petevezetéket, akkor meg lehet próbálni, hogy ki tudjuk-e nyitni laparoszkóppal – fogalmaz a doktor úr, akit ehhez kapcsolódóan a petevezeték-átjárhatósági vizsgálatról is megkérdeztünk.

HyCoSy

– Az úgynevezett HyCoSy (Hystero Contrast Sonography), vagyis petevezeték-átjárhatósági vizsgálat lényege, hogy ambulánsan, folyadékfeltöltés mellett meg tudjuk állapítani, hogy átjárható-e a petevezeték. A vizsgálat második lépéseként pedig azt tudjuk megmondani, hogy anatómiailag rendben van-e a méhűr. Mindez a meddőségi kivizsgálás szerves, alapvető részét képezi.

Az endoszkópia előnyei

A nyílt hasi műtétekkel szemben az endoszkópos operációk azzal a hatalmas előnnyel bírnak, hogy sokkal kisebb megterhelést és gyorsabb felépülést jelentenek. Ahogy a doktor úr fogalmazni szokott: ég és föld a kettő, de természetesen az endoszkópia rohamos fejlődése mellett a nyílt műtétek precíz és alapos kivitelezését sem szabad elfelejteniük a szakmabelieknek.

Műtét előtt és után

– A diagnózis felállítása után a páciens megkapja az időpontokat a műtét előtti kivizsgálásokra és magára a beavatkozásra. A nagyobbnak számító műtéteknél általában két éjszakát kell bent aludni a kórházban. A varratszedésre pedig egy hét elteltével kell visszajönni.

– Pici, öt-tíz milliméteres vágásokat ejtünk célirányosan, így tehát a sebek is hamarabb gyógyulnak. A gyógyulási idő általában négy-öt hét, de azt szoktuk javasolni, hogy két hetet elegendő otthon maradni. Ez sem azt jelenti, hogy végig feküdni kell. Persze a futást vagy az intenzívebb sportokat nem ajánljuk, de egy kis séta inkább használ, mint árt – zárja gondolatmenetét a nőgyógyász-endokrinológus.

Munkatársak