Csecsemő- és gyermekgyógyászati szakorvosi vizsgálat

Csecsemő- és gyermekgyógyászati szakorvosi vizsgálat

Csecsemő- és gyermekgyógyászati szakrendelésünkön újszülött kortól 18 éves korig várjuk pácienseinket. A megfelelő szakmai és technikai háttér biztosítása mellett szeretettel és nagy odafigyeléssel, a megbeszélésre megfelelő időt szánva foglalkozunk pácienseinkkel.

Az életkorból adódó speciális kommunikációs- és vizsgálati igények messzemenő figyelembevételével, a gyermeket és a szülőt is partnernek tekintve történik a gyermekgyógyászati vizsgálat.

Bármely általános gyermekgyógyászattal kapcsolatos problémával fordulhatnak hozzánk. Törekszünk arra, hogy olyan környezetet, hangulatot teremtsünk, amely feloldja a kicsik és természetesen a betegségtől félő szülők szorongását, bizalmatlanságát.

Intézményünk és csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosaink egyaránt követik az orvostudomány legújabb fejlesztéseit. Fontos számunkra, hogy pácienseink és szüleik teljes mértékben átlássák, megértsék a betegség minden részletét, ezért igyekszünk minden tekintetben közérthetően fogalmazni és részletes tájékoztatást nyújtani.

A láz segít!

A láz azért jön létre, hogy a beteg szervezet könnyebben legyőzhesse a kórokozókat. Nem az a cél, hogy feltétlenül azonnal csillapítsuk. Ám bizonyos esetekben olyan állapotot jelez, amelyet azonnal orvosnak kell látnia. Három hónapos kor előtt mindig vigyük orvoshoz, ha a hőmérő 38 Celsius fokot, vagy annál többet mutat. Három és hat hónapos kor között lássa azonnal orvos, ha 39 Celsius fokig, vagy annál följebb kúszik a láz. Fél éves kor után nem kell azonnal orvoshoz menni, de konzultálni igen. Egy éves kor után, ha a láz gyógyszerrel csillapítható, akár 2-3 napot is várhatunk, hátha gyógyul a betegség magától is. Kiemelten fontos a bő folyadékpótlás, hiszen a lázas gyerek sok folyadékot veszít. Ha a láz mellett a bőrön kékes foltokat látunk, ha a gyerek hány, fáj a feje, a feje előrehajtásakor erős fájdalmat érez, kisbabánál, ha a lázas gyerek kutacsa kidomborodik, ha görcsrohamot tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni, vagy orvoshoz vinni a kicsit.

Hasfájás, hányás, hasmenés

Minden gyereknek fáj néha a hasa. Emiatt nem kell azonnal orvoshoz rohanni.  Hányás, hasmenés esetén a legfontosabb a folyadékpótlás. Szoptatott babánál gyakori szoptatás, már nem szopó csecsemőnél, kisgyereknél akár kanalanként adott hideg víz is segíthet, vagy hosszabb folyadékhiányos időszak után gyógyszertárban kapható rehidráló oldat.

  • Orvoshoz kell fordulni, ha nem sikerült a folyadékveszteséget pótolni: a gyerek elzárkózik az ivástól, vagy annyira aluszékony, hogy nem       lehet itatni, esetleg, ha minden azonnal távozik belőle.
  • Hívjunk orvost, ha a széklet vagy a hányadék véres!
  • Elhúzódó hasmenés esetén is orvoshoz kell fordulni, hogy kiderüljön, milyen krónikus betegség állhat a probléma mögött.
Köhögés, nehéz légzés

Ha a gyerek csak köhécsel, de ezt nem kíséri nehezített légzés, valószínű, hogy a nátha során a torkára folyó orrváladék irritálja. Ezt orrcsepp, orrspray használatával kiküszöbölhetjük. Kínzó, ugató vagy hurutos köhögés esetén orvost kell keresni, különösen akkor, ha nehezített belégzést vagy kilégzést tapasztalunk. Ha evés után közvetlenül nem csillapodó köhögés vesz erőt a gyereken, lehet, hogy félrenyelt, idegen test került a légcsőbe. Azonnal lássa orvos!

A bőrön tapasztalt furcsa jelenségek

Ha a baba, kisgyerek bőre elkékül, szürkül, azonnali orvosi segítségre van szükség. Ez a szív vagy a tüdő betegségére utaló jel lehet! Ha sápadtságot, kékes foltokat, vagy piros tűszúrásnyi kiütéseket látunk a testén, szintén orvoshoz kell fordulni. Rovarcsípés, új étel vagy esetleg új gyógyszer bevétele után, ha a gyerek bőrén kiterjedten csalánkiütések jelentkeznek, esetleg elsápad, nehezen kap levegőt, verejtékezik, gyengévé válik, vagy akár el is ájul, ez allergiás sokkra utal, melyet orvosnak kell ellátnia.

Görcs, tudatzavar

Ha a gyerek zavart, vagy nem reagál, ha görcsösen összehúzódnak az izmai, azonnal orvosi segítséget kell kérni. Lehet, hogy lázgörcsről van szó, de lehet, hogy más idegrendszeri problémáról. Az első ilyen eset után mindenképp javasolt az orvosi vizsgálat. Ha az orvos megtalálta az okot, és beállítja a gyógyszeres kezelést, ismétlődő roham esetén a megbeszélt gyógyszert kell alkalmazni.

Hirtelen fogyás, hízás

Ha egy gyerek megfelelő mennyiségű táplálékhoz jut, és mégis fogy, akkor annak túlnyomórészt betegség az oka. Többek között cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés illetve más krónikus betegség is állhat a háttérben, melyek felismerése ill. kezelése szakorvosi feladat. Ha a gyerek súlya rövid időn belül sokat gyarapszik, ha az arca püffedtté válik, orvoshoz kell fordulni, ez vesebetegségre utaló jel lehet.