Az allergia a gyerekeket sem kíméli

A magyarországi éjhajlati viszonyok között februártól az ősz beköszöntét jelző első fagyokig terjedő időszakban keserítheti meg mindennapjainkat az allergiaszezon. Majd a pollenszezonon túl elkezdődik a fűtési időszak és ezzel ideális körülményeket teremtünk a poratkáknak. Sokszor tapasztalunk orrdugulást, tüsszögést, orrfolyást anélkül, hogy fertőzés állna a háttérben. A tünetek gyakran társulnak a szemkörnyéket érintő kellemetlenségekkel: könnyezéssel, szemviszketéssel, szemvörösséggel és a torokviszketés sem elhanyagolandó.

A tünetek szezonális jellege, a családban előforduló allergia, gyermeknél csecsemőkori ekcéma utalhat a tünetek eredetére. Közepesen súlyos vagy súlyos tünetek esetén az allergia gyerekkorban alvásproblémát, csökkent koncentrációképességet, fáradékonyságot, teljesítmény-csökkenést okozhat.

Óvodás korban az elhúzódó felső-légúti betegségek, szem-orrviszketés, reggeli tüsszögések felkeltik a gyanút, hiszen ezek a panaszok már a klasszikus légúti allergiás betegség tünetei is lehetnek. 

Az augusztus elején még enyhén jelentkező tünetek, augusztus legvégére már számos kellemetlen napot és éjszakát jelenthetnek. Az allergiások egy részénél, szinte napra pontosan augusztus 20-a a fordulópont, ha a legtöbb allergiás megbetegedést okozó parlagfű –fekete üröm (pollen) allergiát nézzük. A panaszok sajnos szeptember folyamán sem mindig gyengülnek.

Érdemes szakorvoshoz fordulni

A gyermek-tüdőgyógyász szakorvos segíthet azoknak, akik már gyerekkorban megtapasztalják a növények levegőbe jutó allergénjeinek bosszantó hatását. Az elvégett vizsgálatok során a bőrteszt gyakran ad pozitivitást parlagfűre, de feketeüröm vagy éppen penészgomba is állhat a háttérben, sőt többször tapasztalhatunk egyszerre több allergénre kialakuló bőrpírt is. A teszt negatív eredménye nem zárja ki teljességgel az allergiás eredetet, ilyenkor segítségünkre lehet a vérvétel útján történő légúti (inhalatív) allergia laboratóriumi vizsgálata, mely az allergia mértékének és típusának meghatározását is biztosítja. 

Központjainkban a TritonLabs allergiapaneljei korszerű és gyors diagnózist biztosjtanak. A belélegzett allergén kiváltotta reakciók esetében ajánlott az inhalatív 20-as vagy 40-es panel elvégzése, de elérhető vegyes allergiavizsgálat is, mely 20 kombinált inhalatív és nutritív (élelmiszerre kialakult allergiás reakcióért felelős) allergént képes monitorozni. 

Munkatársak