Hányás, hasmenés

Amilyen kellemetlen, többnyire olyan ártalmatlan. De tudni kell menedzselni. Ebben segítünk, fogadja meg gyermekorvosaink tanácsait.


Csecsemő és kisgyermekkorban a hányás és a hasmenés főként azért lehet veszélyes, mert a picik nagyon könnyen kiszáradhatnak. A legkisebbeknél néha elég nehéz eldönteni, hogy hányásról vagy bukásról, hasmenésről, vagy egy hígabb babakakiról van-e szó. Ha bizonytalan, hívja orvosunkat. De segítünk itt is önnek, hogy magabiztosabb legyen!


Bukás vagy hányás?

A kisbabáknál gyakran előfordul, hogy egy kis anyatej vagy tápszer „visszajön”, böfi kíséretében vagy a nélkül. A bukás akár rendszeres is lehet, szinte minden szoptatás után. Addig nem jelent egészségi problémát, amíg szépen gyarapszik a baba rendszeres bukás mellett is. Ha a baba bukik, egyszerűen böffen egyet, és kiadja magából a „fölösleget”. Hányás esetén látszik, hogy a babát igénybe veszi a dolog, öklendezik, és sugárban távozik belőle nagy mennyiségű tej vagy tápszer. Fél éves kor előtt, ha a baba sugárban hány, mindenképpen fel kell venni a kapcsolatot orvossal. A hányást nyáron többnyire bakteriális, télen általában vírusfertőzés okozza. Ha a családból többen egyszerre betegszenek meg, akik ugyanazt az ételt fogyasztották, valószínű, hogy ételmérgezésről van szó. Ha fejfájás, szédülés társul a hányáshoz, vagy feszes, fájdalmas a has, hívjunk orvost. Ha előzetesen a gyerek beütötte a fejét, és hányingere van, vagy hány, kórházba kell vinni, ahol megfigyelik, nincs-e agyrázkódása.


Ez már hasmenés?

A babák széklete az első félévben biztosan hígabb, mint a nagyoké. Az anyatejes babák általában sárgás széklete mustár állagú, vagy kicsit hígabb, és fehér rizsszemnyi kis „darabkák” vannak benne. Anyatejes babánál könnyen előfordulhat, hogy szinte minden pelusban van kaki, de hat hetes kortól az is lehetséges, hogy akár egy hét-tíz nap is eltelik kakilás nélkül. A tápszeres vagy vegyesen táplált babák általában naponta egyszer kakilnak, kicsit szilárdabb a székletük, és barnás. Hasmenésről akkor beszélünk, ha a kaki nagyon híg, szinte beissza a pelus, és egy nap alatt három-négy, vagy több alkalommal is találunk ilyen székletet. Ha a baba széklete véres, vagy a hasmenés elhúzódó, napokig tart, hívjunk orvost. Lehet, hogy laktózintolerancia, vagy táplálékallergia okozza a problémát. Fontos tudni, hogy a rotavírus elleni oltás a csecsemők 10%-ánál hasmenést, hányást, étvágytalanságot okozhat. Erről is számoljunk be orvosunknak.


Kiszáradás ellen

A legfontosabb feladat a kiszáradás megelőzése. Ha a baba még szopik, a legjobb gyakran mellre tenni. Az anyatejet nem kell megvonni a beteg gyerektől, hiszen folyadék, táplálék, immunológiai védelem, és a nyugalom záloga is egyben. A már nem, vagy keveset szopizó babának adjunk kanalanként jó hideg vizet, ez valószínű, hogy megmarad benne. Tartós folyadékvesztésnél a legjobb, ha rehidráló oldatot (is) kap, ennek alapját gyógyszertárban megvásárolhatjuk. Hasmenés esetén sok-sok popsikrémre lesz szükségünk, hogy megóvjuk a baba bőrét. Érdemes a már nem pelenkás gyerek végbélnyílásának környékét is bekenni, hogy ne csípje ki a kaki. Ne használjunk orvosi utasítás nélkül hányáscsökkentő, vagy székletfogó szert. Amitől a gyerek szervezete meg akar szabadulni, annak kint a helye!

Ha a kisgyerek nem itatható, vagy nem marad meg benne a folyadék, irány a kórház, ahol infúzióval tudják a hiányzó folyadékot pótolni.


Diéta?

Ma már nem javaslunk feltétlenül hosszú ideig tartó diétát, a baba kapjon könnyű ételekből, amit szeretne, amint szeretne. Ám, ha valamit nem szeretne, azt ne erőltessük! Természetes, hogy nehéz, nagyon fűszeres, zsíros ételeket kerülni kell.


Munkatársak