Fejfájás gyermekkorban: mi a teendő?

A fejfájás a felnőttet is rendesen kibillenti egyensúlyából. A kisgyerek nem tudja, hogy ez egy az élet sok kellemetlensége közül, és hamarosan elmúlik. Ő a jelenben él, és örökkévalóságnak éli meg a fejfájós időszakot. Mikor lehet szó múló állapotról, és mikor keressük fel a gyermekorvost? 

 

Számtalan oka lehet a fejfájásnak. Az egyszerű éhségtől, fáradtságtól egészen az agyhártyagyulladásig. A súlyos betegségekhez többnyire más tünetek is társulnak (láz, levertség, bőrelváltozások, köhögés stb.), ezeket tapasztalva a szülő általában orvoshoz viszi a gyereket. Fontos tudni, hogy a más tünettel nem társuló, de vissza-visszatérő fejfájással is szükség lehet az orvos segítségére. 

 

Ha gyakran vagy sokáig fáj

A visszatérő fejfájás oka sokszor az, hogy a gyerkőc nem lát élesen. Hunyorgással próbálja korrigálni a látását, túlerőltheti a szem körüli izmokat, ez fejfájást okozhat.

Ha krónikussá válik egy gyerek arc- és homloküreg gyulladása, akkor az üregeket feszítő váladék is okozhat állandó fejfájást. Vérszegénység esetén is fájhat rendszeresen a kicsi feje. A magas és az alacsony vérnyomás is okozhat gyermekkorban is kitartó fejfájást. Ugyanígy a stressz, a kialvatlanság, a sok telefonozás vagy tévézés, a szellőzetlen szobában való hosszú üldögélés is lehet az ok. Nem túl gyakori, de előfordul, hogy már gyerekkorban kialakul migrén, amelyet hányinger, hányás kísérhet. Ennek egyik tipikus ismérve, hogy a migrénes gyerek kerüli a fényt, a mozgást, a zajokat. Ha gyakoriak a migrénrohamok, mindenképpen orvosi kezelésre van szükség.

 

Fáj, de nagyon!

Az akut fülgyulladás és homloküreg-gyulladás erős fejfájást okoz. Vírusfertőzés kezdete is járhat lázzal és fejfájással. Ha a fejfájáshoz hányinger, hányás, aluszékonyság, tudatzavar társul, esetleg bőrén el nem nyomható kiütések, bevérzések jelentkeznek, vagy a gyerek nem tudja előrehajtani a fejét (tarkókötöttség), azonnal orvoshoz kell fordulni.

 

Mi történik az orvosnál?

Az orvos részletesen kikérdezi a szülőket a gyerek múltjáról és az aktuális állapotról. Ezután alaposan megvizsgálja a kicsit, megméri a vérnyomását, vérvételt és vizeletvizsgálatot is elrendel. Szemészetre is elküldheti a gyereket, ha felmerül a látásélesség vagy esetleg a koponyaűri nyomásfokozódás kérdése. Ha ezekkel a vizsgálatokkal fény derül egyre a fent felsorolt betegségek közül, akkor indulhat a személyre szabott kezelés. Ha nem egyértelmű a fájdalom forrása, a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos gyermekneurológushoz irányítja a szülőket, aki az idegrendszeri eltéréseket tudja feltérképezni a gyerek vizsgálatával, szükség esetén képalkotó vizsgálatokkal is.

Előfordul, hogy nem találnak szervi okot a fejfájás mögött. Ebben az esetben fájdalomambulanciára vagy gyermekpszichológushoz küldi a gyereket az orvosa. Sajnos a stressz, a szorongás nem kerüli el a kicsiket sem, jó, ha a segítség hamar érkezik. Emellett bizonyos életmódbeli változtatásokra is szükség lehet, melyekhez a gyermek kezelőorvosa tud útmutatást adni.

Munkatársak