Kéz-láb-száj betegség

Napjainkban egyre többször hallunk erről a betegségről, de sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy mikor kell orvoshoz fordulni, és mennyire kell komolyan venni. 

A kéz-láb-száj betegség (HFMD - Hand, Foot, and Mouth Disease) egy fertőző vírusos betegség, amely általában csecsemők és kisgyermekek körében fordul elő, bár ritkán felnőtteket is érinthet. A betegséget általában a Coxsackie vírusok okozzák, leggyakrabban az enterovírusok, például az enterovírus 71 (EV71) és a Coxsackie vírus A16.

 

Milyen tünetei vannak a kéz-láb-száj betegségnek?

Hólyagok és kiütések

Általában először a szájüregben, a torokban és a nyelven jelennek meg apró hólyagok, amelyek fájdalmasak lehetnek és nehézségeket okozhatnak az evés és a lenyelés során. Emellett kiütések alakulhatnak ki a kézen, a lábon és néha a fenéken is. Ezek a kiütések általában vörös színűek és hólyagok formájában jelennek meg.

Láz

A betegséggel járó láz általában enyhe vagy mérsékelt lehet, de bizonyos esetekben magasabb hőmérséklet is előfordulhat.

Torokfájás és fáradtság

A kéz-láb-száj betegség gyakran kísérhető torokfájással, nyelési nehézségekkel és általános fáradtságérzettel. Gyakran társulnak a tünetek hasmenéssel, akár hányással is.

 

Szükséges-e a kéz-láb-száj betegséggel orvoshoz fordulni?

A kéz-láb-száj betegség általában közvetlen érintkezéssel, például fertőzött személyekkel való kézfogással, fertőzött tárgyakkal való érintkezéssel (például játékok, evőeszközök) vagy közvetlenül cseppfertőzéssel terjed, amikor a fertőzött személy köhög vagy tüsszent. A betegség általában enyhe lefolyású, és a tünetek általában maguktól elmúlnak 7-10 nap alatt, de ez nem minden esetben van így. Lehetnek ugyanis a betegségnek súlyos és tartós tünetei. Ide tartozik az erős fájdalom, a magas láz vagy a nagyon rossz közérzet. Ugyanakkor amennyiben a betegség miatt a gyermek vagy felnőtt nehezen tud enni vagy inni, és fenyeget a kiszáradás, orvosi segítséget kell kérni. Kiszáradás jelei közé tartozik a szájszárazság, az alacsony vizeletmennyiség, a szomjúság és a fáradtság. Akkor is javasolt felkeresni egy szakorvost, amikor fennáll a komplikáció gyanúja.

Ha a tünetek súlyosbodnak, vagy új tünetek jelentkeznek, például szemfájdalom, merevség vagy bőrpír, szintén javasolt a szakorvosi segítség igénybevétele.

Az orvosi kezelés a tüneti enyhítésre és a komplikációk megelőzésére összpontosít. A fájdalom enyhítésére alkalmazhatók láz- és fájdalomcsillapítók. Rendkívül fontos, hogy a beteg megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon, hogy elkerülje a kiszáradást.

A TritonLife lelkiismeretes gyermekgyógyász szakorvosainkhoz bármikor fordulhat gyermeke panaszaival. 

Munkatársak