Bartholini tályog műtét

Bartholini tályog műtét

 

Bartholin tályog

Mit jelent a Bartholin-tályog?

A női hüvely bemeneténél, a nagyajkak alsó harmadában, két oldalt található az ún. Bartholin-mirigy. Ennek a páros szervnek a feladata, hogy benedvesítse a hüvelybemenetet. Azonban, ha a kivezetőnyílása eltömődik, ciszta alakulhat ki, további fertőződéskor pedig tályog, mely komoly fájdalommal járhat.

 

Bartholini tályog incisio+dren+marsup ambuláns local 149 990.00 Ft
Bartholini tályog incisio+dren+marsup műtőben altatásban 329 000.00 Ft
Bartholini tályog incisio+dren+marsup műtőben local 229 000.00 Ft

A Bartholin-tályog kialakulásának okai és tünetei

Az eltömődött kivezetőnyílás következtében a Bartholin-mirigy folyadéka nem tud szabadon távozni, ez a váladék felülfertőződik és tályog jön létre az érintett területen.

Kialakulásának több oka lehet, így például:

  • Túlzott tisztálkodószer-használat
  • Közös strandok, uszodák, szaunák használata
  • Fogamzásgátlók
  • Antibiotikumok
  • Stresszhatás
  • Lúgos pH-értékű hüvely
  • Műtét
  • Védekezés nélküli szexuális tevékenységek
  • Időskori hüvelygyulladás

A Bartholin-ciszta bogyószerű elváltozásként észlelhető, melyet általában csak tapintáskor vesz észre a páciens, mivel fájdalommal nem jár. Ezzel ellentétben a tályoghoz komoly panaszok társulnak, a terület fáj, a páciensnek nehezére esik leülni és járni. Egyéb tünet még a láz, hőemelkedés, a tályog környékének pirossága.

Hogy zajlik a Bartholin-tályog kimetszése?

Mivel a tályog és a ciszta kezelése nem lehetséges gyógyszeres úton, ezért panaszok esetén fel kell keresni a szülész-nőgyógyász szakorvost. A diagnózis után várható a műtét, ami tályog esetén a mirigy felmetszéséből, kitisztításából és falának rögzítéséből áll – így nem fog tudni visszazáródni, mielőtt teljesen meggyógyulhatna. A beavatkozás történhet ambulánsan is, helyi érzéstelenítéssel, de akár műtőben is, altatásban. A szakember mindenkinél egyedileg mérlegeli és dönti el, hogy melyik javasolt. Pár órás megfigyelés után a páciens még aznap haza is mehet.

Lehetséges szövődmények és műtét utáni teendők

A műtét során a szakorvos gézcsíkot helyez az üregbe, melyet naponta kell majd cserélni, és az üreg napi öblítése is javasolt. Nagyjából 2-3 hét alatt gyógyul meg teljesen a terület, ezen időszakban nem ajánlott a tampon használata és a szexuális tevékenység sem. Egyes esetekben szövődményként jelentkezhet bevérzés, de ha újra fájdalmat, erős vérzést vagy lázat tapasztalunk, fel kell keresnünk a kezelőorvost, hogy dönthessen a további teendőkről. Ideális esetben, ha a műtét szövődmények nélküli volt és panaszmentesek vagyunk, négy-hat hét múlva keressük fel nőgyógyászunkat egy ellenőrző vizsgálat miatt.