Dadogás/hadarás vizsgálata

Dadogás/hadarás vizsgálata

A dadogás tünetei általában egyértelműek és nehezen összetéveszthetőek más beszédproblémákkal. Ha a gyermek beszédében megakadások, görcsös kezdések, gyakori hangismétlések, ritmuszavarok figyelhetők meg, akkor nagy valószínűséggel dadogással van dolgunk. Azonban! Nagyon fontos elkülöníteni a kóros dadogást az élettanilag természetesnek mondható dadogástól (differenciáldiagnózis). Az élettani dadogás (nem folyamatos beszéd) a beszédfejlődés része. Akkor tapasztalható, ha a gyermek hirtelen sokmindent szeretne közölni. Ekkor még se a szókincse nem elég gazdag, se a mozgáskivitelezése nem elég fejlett ahhoz, hogy a kívánt gyors közlést kivitelezni tudja. Lényeges különbség, hogy ekkor nincs rendellenes légzés, görcs vagy beszédfélelem.

A vizsgálat során van néhány speciális anamnesztikus kérdés, amire fontos tudni a választ:

  • ki és mikor figyelt fel a dadogásra
  • hogyan alakulhatott ki
  • a szülők szerint mi az oka
  • hogyan reagáltak rá
  • a gyermek tudja-e, stb.

Az anamnézis felvétele után a szakember megfigyeli a gyermek interakcióit, viselkedését, kommunikációs jellemzőit. Olykor szükség lehet kiegészítő vizsgálatokra is a minél pontosabb diagnózis felállításához (pl. szókincs, rajzkészség, mozgáskészség).

Valódi dadogás veszélye áll fenn, ha:

  • a beszéd akadozása 3-6 hónap után sem múlik el
  • izom- és együttmozgások jelennek meg a megakadások után
  • megjelennek az erőlködés jelei, a tónusok, a rendellenes légzés
  • esetleges családi terheltség kimutatható

3-4 éves kor szenzitívnek mondható, ugyanis  ez az éntudat kialakulásának időszaka. Rohamosan nő a szókincs, fokozódik a közlésvágy. Természetes, ha néha elakad beszéd közben. Ahhoz, hogy a gyermeknek ez az időszaka zavartalan legyen, elfogadó és szeretetteljes kötnyezetre van szüksége, ahol biztonságban érezheti magát. Ha nem hívják fel a figyelmet ezekre az apró elakadásokra, ha a gyermeknek nem kell emiatt szégyenkeznie, nagy valószínűséggel gyorsan meg is szűnnek majd. Ha a családi légkör nem megfelelő és zavar keletkezik az anya-gyermek kapcsolatban, akkor a nyelvi kifejezés szintjén is nagy eséllyel jelentkezik probléma. Regressziót eredményezhet, amely a dadogás tüneteiben nyilvánulhat meg.