Hycosy (petevezeték átjárhatóság) vizsgálat altatásban

Hycosy (petevezeték átjárhatóság) vizsgálat altatásban

 

Petevezeték átjárhatósági vizsgálatunk egyike azon megelőző vizsgálatoknak, amelyek szükségesek a meddőség okának felderítéséhez, ezáltal a megfelelő megoldás kiválasztásához.

Mivel a petevezető fontos szerepet játszik a megtermékenyülésben, elengedhetetlen, hogy feltárjuk, ha valamilyen okból kifolyólag el van záródva. Peteéréskor ugyanis ezen a kürt alakú szerven keresztül kerül a petesejt a petefészekből a méhüregbe. Perisztaltikus mozgásával segít, hogy a sejt a megfelelő helyre kerüljön és megtermékenyüljön.

Mikor érdemes Hycosy vizsgálatot végezni?

  • ha egy éve nem történt spontán teherbe esés
  • ha nagy eséllyel a női szervezetben kell keresnünk a gyermekáldás elmaradásának okát
  • ha az ultrahang vizsgálaton felfedezésre került valamilyen eltérés és további, pontosabb vizsgálatokra van szükség
  • ha inszeminációt szeretnénk

Hogyan történik?

A vizsgálat optimális ideje a menstruációt követő 8-10 nap. A hüvelyen keresztül egy kontrasztanyagot tartalmazó oldatot juttatunk katéter segítségével a méh üregébe. Az ultrahang segítségével figyeljük, hogy a petevezetőkön át tud-e folyni ez az anyag. Amennyiben nem, úgy valamilyen elzáródással van dolgunk. Az egész beavatkozás 5-10 percet vesz igénybe.

A vizsgálat segítségével a méhüreg állapotáról is képet kapunk és felfedezhetünk olyan eltéréseket, amelyek a sima ultrahangos vizsgálaton nem voltak láthatóak (pl. összenövések).