Méhszájplasztika, méhnyak rekonstrukciós műtét

Méhszájplasztika, méhnyak rekonstrukciós műtét

 

Méhszájplasztika, méhnyak rekonstrukciós műtét | TritonLife

A méhszáj betegségei gyakran semmilyen észlelhető tünettel nem járnak, így a sokszor komoly – a rosszindulatú daganatot megelőző - betegségre csak a szűrővizsgálatnál, a szülész-nőgyógyász szakorvostól kapott leletek hívják fel a figyelmet.

A sejtvizsgálat (citológia), a humán papillomavírus (HPV) kimutatása, illetve az ún. kolposzkópos vizsgálat alapján tudunk a diagnózis, illetve a gyógyítás irányába lépni. Ennek egyik fontos lehetősége a kúpkimetszés műtéte, amellyel a diagnózis felállítása és egyben a terápia is megvalósulhat. Ebben nyújt megbízható segítséget a TritonLife.

Mikor van szükség méhnyak rekonstrukciós műtétre, méhszájplasztika beavatkozásra?

A méhnyak rekonstrukciós műtétére, méhszájplasztika beavatkozásra akkor van szükség, amikor a méhnyak idült gyulladása miatt állandó hüvelyi folyás, hüvelyváladékozás tapasztalható. Ez a betegség nem méhnyakrák megelőző állapotra utal a legtöbb esetben. Amennyiben gyógyszeres kezeléssel eredményesen nem volt gyógyítható, akkor jön szóba műtétes eljárás.  A nagyobb műtéti beavatkozás előtt lehetőség van úgynevezett fagyasztásos méhszájkezelésre (cryoconistaio), amikor a méhnyakon lévő, krónikusan gyulladt hámot annak fagyasztásával eltávolítjuk. Így sok esetben ezzel elkerülhető a komolyabb műtéti beavatkozás.

Hogyan történik a méhnyak rekonstrukció, a méhszájplasztika beavatkozás?

A nőgyógyászati, onkológiai szűrésnél kiszűrt esetekben, amelyeket sejtvizsgálattal (citológia) és a human papillomavírus vizsgálattal (HPV) végzünk, és amelyeket kiegészít az úgynevezett kolposzkóp vizsgálat. Ez utóbbi egy kis nagyítású nagyítóval a méhnyak felszínének a vizsgálatát jelenti. Az így kiszűrt esetek közül részben diagnosztikus, részben terápiás céllal javasolt a kúpkimetszés elvégzése, melyhez több technikai lehetőség kínálkozik.

Egyre elterjedtebb az úgynevezett LEEP v. elektrokonizáció, amikor a kimetszést egy magas rádiófrekvenciájú elektromos hurokkal hajtják végre. Másik lehetőség a hidegkés konizáció, ebben az esetben pedig szikével történik a kimetszés. Ezen beavatkozások egyik célja, hogy felállítható legyen egy szövettani diagnózis a méhszáj elváltozásáról, illetve amennyiben a méhnyakon kóros szövet volt található, annak eltávolítása a beavatkozás során teljesen megtörtént-e.

A beavatkozásra mindkét esetben hüvelyi úton kerül sor, és körülbelül 15-20 percet vesz igénybe, mely idő alatt a páciens a nőgyógyászati vizsgálattal megegyező pózban helyezkedik el. A pácienst általában altatják, azonban az elektrokonizációs eljárásnak megvan az az előnye, hogy helyi érzéstelenítéssel is elvégezhető. Így ebben az esetben nincs szükség kórházi ápolásra, hanem közvetlenül a műtét után a páciens hazatérhet.

A méhnyak rekonstrukció műtéte, a méhszájplasztika beavatkozás gyakorlatilag megegyezik a kúpkimetszés műtétével.

Kúpkimetszés utáni teendők

A kúpkimetszés az egynapos sebészeti, nőgyógyászati műtétek csoportjába tartozik, így a műtét másnapján, de sok esetben már aznap elhagyhatja a páciens az intézetet. Ezt követően legalább 6 hétig kerülendő a szexuális aktus, illetve minden egyéb gyulladásra hajlamosító tevékenység, mint a tamponhasználat, vagy az ülőfürdő. A műtét során kimetszett szövetek részletes feldolgozásával néhány héten belül elkészül a szövettani elemzés, majd ennek birtokában születik javaslat az esetleges további teendőkről. Nőgyógyászati kontrollvizsgálat a műtét után 6 héttel javasolt. A kúpkimetszés műtéte a spontán teherbeesést nem befolyásolja.