Nőgyógyászati szűrővizsgálat (rákszűrés)

A nőgyógyászati szűrővizsgálat célja a rákmegelőző állapotok felismerése, ezáltal a rák kialakulásának elkerülése. Leggyakrabban a 35 és 65 év kor között fordul elő, azonban az utóbbi években egyre gyakrabban látjuk a 35 év alatti hölgyeknél.

A citológiai vizsgálat egy komplex nőgyógyászati vizsgálat keretében történik
  • Első lépésként az orvos egy úgynevezett hüvelytükör nevű műszerrel feltárja a hüvelyt. Alaposan szemügyre veszi a hüvelyfalakat és a méhszáj állapotát.

  • Ezután egy hosszú pálca segítségével kenetet vesz a méhnyak és a méhszáj felszíne felől. Ecsetelést végez, melynek segítségével könnyebben felismerhetők a hám gyanús elváltozásai, majd kolposzkóppal 5-20-szoros nagyítás alatt megtekinti a méhszáj hámfelszínét.

  • Ezt követően bimanuálisan, vagyis ujjaival is megvizsgálja a hüvelyt, a méh nagyságát, helyzetét és a petefészkeket.

  • Nagyon gyakori, hogy hüvelyi ultrahanggal is megvizsgálja a belső szerveket, illetve hasi ultrahangot is végezhet.

  • A lelkiismeretes nőgyógyász felajánlja a mellek áttapintásos vizsgálatát, mivel sajnos a rosszindulatú emlőelváltozások, mellrák növekvő tendenciában fordulnak elő a fiatal korosztályban is.

  • Végül az orvos a levett kenetet elküldi a laborba, ahonnét két-három hét alatt jön vissza az eredmény.

Amennyiben az eredmény eltér a normálistól, nem pusztán kiértesítjük erről páciensünket, de behívjuk kontroll vizsgálatra is, ahol személyesen átbeszélhetik szakorvosainkkal a teendőket. A nem kóros eredményt mutató leleteket tároljuk és telefonon vagy személyesen közöljük a pácienssel.

Ha MINDEN nő – MINDEN évben – EGYETLEN alkalommal rászánná az időt egy vizsgálatra, akkor gyakorlatilag MEGSZŰNNE a méhszájrák miatti halálozás.
 
 
Az ár a PAP-kenettel végzett vizsgálatra vonatkozik, tartalmazza a szakorvosi vizsgálatot, a citológiát, kolposzkópiát és a 2D ultrahang vizsgálatot.
A Liquid Base citológia + kolposzkópia + 2D ultrahang + szakorvosi vizsgálat, a PAP-kenettel végzett vizsgálat mellett, a TritonLife Medical Center Geniumban elérhető.