Egy lépéssel a fogantatás előtt

A prekoncepcionális gondozás – lánykori nevén családtervezés – során az orvos egy lépéssel a fogantatás előtt a szülők genetikai hátterét és a „környezetet”, vagyis a leendő anya és apa egészségi állapotáról készít térképet. Célja pedig az, hogy azt az utat mutassa meg ezen a térképen, ami a fogantatástól az egészséges újszülöttig vezeti el a szülőpárt.


Mondhatnánk - minek ez a nagy felhajtás, régen sem volt szükség semmire...

Hogy a fogantatáskor egyesült két sejtből mennyire egészséges magzat fejlődik, azt két dolog határozza meg együttesen. Egyrészt az, hogy milyen genetikai üzenetcsomagot hoz magával a két sejt, magyarán melyek az öröklött faktorok. Másrészt pedig, hogy milyen kívülről jövő hatások érik fejlődése során.

A világ, ahol élünk, sokat változott az utóbbi évtizedekben. Ez számtalan előnyt s számtalan hátrányt jelent a születendő baba számára.

Hátrány, hogy ma már rengeteg olyan káros hatás ér minket, amellyel régen nem kellett számolni. Különböző vegyszerek, gyógyszerek, sugárzás és másféle környezeti terhelés éri a szülőket, mire a kisbaba megfogan. Életmódunkból fakadóan a gyermekvállalás időszakára kialakulhatnak bizonyos krónikus betegségek, melyek ronthatják a fogamzás, és a magzat esélyeit.

A jó a rosszban, hogy ma már ott tart a tudomány, hogy ezeket a tényezőket ki tudja szűrni, a hatásokat képes semlegesíteni, a legtöbb problémára képes jó megoldásokat találni. Ez a prekoncepcionális tanácsadás lényege.


Szőke, kékszemű és okos legyen!

Na, itt még nem tartunk, és remélhetőleg nem is fogunk, hiszen a világ így gyönyörű, hogy sokfélék vagyunk. Ám vannak bizonyos genetikai betegségek, amelyek okot adnak rá, hogy a fogantatás előtt genetikus foglalkozzon a szülőpárral. Bizonyos előzmények esetén, többszörös vetélés, fogamzási problémák vagy öröklődő betegségek ismeretében a szülők kromoszómavizsgálatára is szükség lehet.


Kinek javasoljuk?

Valószínű, hogy minden olyan fiatal párnak, akik úgy vállalnak gyermeket, hogy biztosak akarnak lenni abban, hogy ők mindent megtettek utódjuk egészségéért.

Az alábbi esetekben pedig szinte elkerülhetetlen:

 • ha a leendő anya terhelő szülészeti előzménnyel bír (spontán vetélés, koraszülés, méhen belüli elhalás stb.)
 • ahol a pár nő tagja korábbi terhességében fejlődési rendellenesség fordult elő, esetleg ő maga vagy férje, élettársa ilyenben szenved
 • amikor a nő valamilyen krónikus betegségben (diabetes mellitus, hypertonia, endokrin zavarok, epilepszia, autoimmun betegségek stb.) szenved
 • amikor a nő saját vagy családi előzményében thromboemboliás megbetegedés fordult elő
 • ha a családban fejlődési rendellenesség, krónikus betegség, daganatos betegség (különösen emlő- és petefészekrák) fordult elő
 • minden olyan párnál, ahol a tervezett terhesség legalább egy éve nem jön létre
 • minden 35 év feletti nő, illetve 45 év feletti férfi esetén
 • minden olyan esetben, amikor a leendő anya és/vagy apa tartós gyógyszeres kezelés alatt áll
 • minden túlsúlyos nő számára
 • azokban az esetekben, amikor a környezetben tartósan jelen levő teratogén (magzatot veszélyeztető) ágens azonosítható
 • minden rokonházasságban tervezett terhesség esetén.

Munkatársak