Conisatio

conisatio

 

Conisatio loop helyi érzéstelenítéssel 249 000 Ft
Conisatio loop altatásban 349 000 Ft
Conisatio 12 órás ápolással 399 000 Ft
Conisatio 24 órás ápolással 449 000 Ft


A méhnyakrákról röviden

A méhnyak a méh alsó részén elhelyezkedő, két (külső és belső) hámfelület találkozásánál kialakuló rosszindulatú daganat. A méhnyakot belülről mirigyhám, a méhszájat pedig laphám borítja, utóbbi rákos megbetegedése alkotja a méhnyakrák nagy százalékát. Ennek során abnormális sejtek kezdenek elburjánzani az adott területen, melyek veszélyeztetik a szerv (késői szakaszban más szervek) egészséges működését. Lassú fejlődés jellemzi, és éppen azért veszélyes, mert a korai szakaszban nem jelentkeznek tünetek. Mikor már fájdalom is társul hozzá, sokszor előrehaladott a betegség. Okozója majdnem minden esetben a HPV (humán papillomavírus) rákkeltő típusa, mely ellen oltással, illetve a gyakori, legalább évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálattal, HPV teszttel védekezhetünk.

Milyen esetben indokolt a conisatio és a loop conisatio beavatkozás?

Conisationak (konizációs műtéteknek) nevezik, amikor valamilyen oknál fogva terápiás vagy diagnosztikai céllal kóros sejteket tartalmazó szövetet kell eltávolítani a méhszájról. Ez akkor indokolt, ha

  • a szűrés eredménye rákmegelőző állapotra utal
  • más elváltozásokat észlelt a szakorvos a méhnyakon, például méhszájseb, méhszájrepedés, melyek miatt gyakori a hüvelyi folyás és más panaszok

Kétféle műtétet különböztetünk meg: kúpkimetszést (conisatio) és hurokkimetszést (conisatio loop).

A conisatio és loop conisatio műtét menete

A conisatio a méhnyak kúp alakú, szikés kimetszését takarja, egyszerre diagnosztikai és terápiás jellegű műtét is, mivel a kimetszett szövetdarabot szövettani vizsgálatra küldik. Loop conisatio esetén a kimetszést elektromos hurokkal végzik.

A hidegkéses eljárás (conisatio) előnye, hogy a beavatkozás során jobb minőségű szövettani mintát lehet vele szerezni. Hátrányát a varrati lezárás jelenti, valamint a váladékelvezetés és méhösszenövés megelőzése miatt felhelyezett drain, amit általában 5 nappal később távolítanak el. Az elektromos hurokkal (conisatio loop) történő műtét korszerűbb eljárásnak számít, mert gyorsabb, a vágás mellett vérzéscsillapító hatása is van, és a műtét utáni fájdalom is mérsékeltebb. Hátránya viszont a korlátozott diagnózis lehetősége, amit az égetett sebszélek okoznak.

Általában helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban történnek ezek a beavatkozások, körülbelül egyórásak és hurokkimetszés esetén másnap, kúpkimetszés esetén néhány nap múlva már otthon is lehetünk. A műtéteket a hüvelyen keresztül végzik, ezért nem marad sehol sem heg, gyógyulása körülbelül hat hét.

Műtét utáni tennivalók és lehetséges szövődmények

A conisatiok utáni néhány hétben otthoni pihenés javasolt, jobbára 3-4 hétig nem javasolt az ülőfürdő, a tampon használata, illetve a szexuális élet sem, ezen kívül jobb, ha kerüljük a megerőltető testmozgást is.

Fontos tudni, hogy bár a conisatio biztonságos eljárás, mint sok más esetben, itt is számolni kell bizonyos kockázattal, szövődményekkel. A kúpkimetszésnél ez fokozott vérzésben, hegesedésben nyilvánulhat meg, és a későbbi várandósságok során megnőhet a koraszülés esélye. Loop conisatio esetén is tapasztalható a műtét után vérzés, de ez nagyjából tíz napig normálisnak számít. Hüvelyi folyást is tapasztalhatunk addig, amíg a méhszáj teljesen be nem gyógyult – ekkor ellenőrző vizsgálatra kell jelentkezni.