Komplex művészeti terápia

Komplex művészeti terápia

  

Komplex művészeti terápia

A beszédfolyamatosságok zavarainak (hadarás, dadogás) kezelésére nyújt lehetőséget a komplex műveszti terápia, melynek komplexitását az alkotó folyamatok különböző formáinak (mozgás, ének, ábrázolás) kombinált alkalmazása adja. Ezek a tevékenységek indirekt módon hatnak a dadogásra és hadarásra: nem konkrét technikákat tanulnak a gyerekek beszédük javításához, hanem az alkotás közben megélt személyiségformáló hatások tapasztalásait lesznek képesek átültetni a mindennapokba. Az alkotófolyamatban való részvétel, az alkotások létrehozása és befogadása erőteljes hatást gyakorol a személyiség alakulására: csökken a görcsösség, formálódik a beszédhelyzethez való hozzáállás, az önmagukba vetett hit erősödésével párhuzamosan szelídülnek a tünetek.

A zene, a festés, a rajzolás, a gyurmázás, maszatolás, tépés, mozgások, tánc mind olyan nonverbális eszközökké válnak a szakember kezében, mellyel segíti kis klienseit a nehezen megfogalmazható érzések konkretizálásában, megértésében, átformálásában.

A művészeti tevékenységeket a terápia folyamatában szükség esetén beszédtechnikai elemekkel egészítik ki szakembereink, így több irányú támogatást kapnak a hozzánk forduló gyerekek a dadogás és hadarás tüneteinek csökkentésében, megszüntetésében.