Medencefenék rekonstrukciós műtét (hüvelyi úton) + szalag

Medencefenék rekonstrukciós műtét (hüvelyi úton) + szalag

 

A női medencefenék rekonstrukció alatt a megsüllyedt kismedencei szervek élettani helyzetének műtéttel történő visszaállítását értjük.

Medencefenék helyreállító sebészeti ellátást igényelhetnek az alábbi esetek:

  • a húgycső megsüllyedése, gyengülése miatt alakul ki a vizeletvesztés, azaz az inkontinencia,
  • a mellső hüvelyfal (cystokele),
  • a hátsó hüvelyfal (rectokele),
  • a hátsó hüvelyboltozat sérve (enterokele),
  • a hüvelycsonk előesése (prolapsus vaginae),
  • a gát régebbi sérülése (ruptura perinei),
  • a süllyedt méh (descensus uteri),
  • az előesett méh (prolapsus uteri).

E szervek helyzetjavító műtéti megoldásai már sok éve ismertek, de a gyakran előforduló ismételt kiújulások (recidíva) miatt új műtéti technikák születtek.

Kiújulás helyett – új műtéti megoldások

Az Ön életminőségének javítása érdekében, ha a recidíva esélye igen magas – ma már a legmodernebb szakmai elveknek megfelelően – a szervezetbe épülő, az elgyengült szöveteket megerősítő anyagokat (szalagokat, hálókat) használunk a női kismedence szerveinek helyzetjavító műtéteinél.

Mitől függhet a műtét eredményessége?

A szalagok behelyezése milliméteres pontossággal kell, hogy történjen, ezen múlhat a műtét eredményessége, az állapotjavulás mértéke. Ezt a nemzetközileg elismert speciális ultrahang-diagnosztika (medencefenék ultrahang) alkalmazásával lehet a legpontosabban meghatározni, melyet ma Magyarországon csak kevesen alkalmaznak.

Ezek a lágy, rugalmas, szövetbarát hálók azáltal épülnek be a szervezetbe, hogy szövött szálaik között kellően nagy rés van ahhoz, hogy a test kötőszöveti elemei, erei átszőjék, így az teljesen „összenő” az élő szervezettel. A speciális technikák alkalmazásával minimálisra csökken az esély, hogy a süllyedések kiújuljanak. A műtétek tartós eredményt biztosítanak.

Egyedi igény szerinti megoldások – tartós eredmény

Az inkontinencia-javító műtétek között egyre inkább alkalmazott módszer a feszülésmentes hüvelyi szalagműtét (TVT), melyet a páciensek húgycsöve alá helyezünk. A műtét 5 éven túli eredményessége mintegy 90%-os. Ha a páciens húgycsöve alá vízszintesen, „hídként” kerül a szalag behelyezésre, ezt TOT műtétnek nevezzük. Ekkor nem a hasfalon, a szeméremcsont felett (mint a TVT- nél), hanem a combtőben, két oldalon lesz egy-egy centiméteres seb, a szúrási pontnak megfelelően. Fotó: TVT és TOT szalag elhelyezkedése.

Amennyiben a süllyedések a húgycsövön túl egyéb szélesebb szöveti elemeket, vagy a méh függesztő szalagjait is érintik, nagyobb felületű protézis anyagokra, hálókra van szükség a kismedencei anatómia helyreállítása érdekében.

A műtéti megoldásokat az ügyfél igényeihez, a szakmai elvekhez és az aneszteziológiai (altató orvosi) szempontokhoz igazítjuk minden esetben.

A hüvelyi megoldás mellett egyre gyakrabban alkalmazzuk a hasi úton, hálóval végzett rögzítéseket! Ekkor a keresztcsont beugró pereméhez fixáljuk a kicsúszó kismedencei szerveket (Promontofixáció).

Válogatott esetekben a méh megtartásával, laparoscopos úton is történhet ez a műtét. A műtétet követően hónapok telhetnek el, amíg a szövetbarát anyag véglegesen beépül. Addig enyhe kellemetlen érzéseket, mint például feszülő érzés az altestben, házaséletnél érzékenység… stb. tapasztalhat a páciens.

A medencefenék rekonstrukcióhoz gyakran implantátumra is szükség van. Ennek ára függ az egyén adottságaitól, hiszen minden esetben személyre szabott implantátum kerül kiválasztásra.

Eredmények – gyógyulási esélyek

A gyógyulási arány igen magas, a páciensek a problémák részben vagy teljes egészében történő megszűnéséről számolnak be, az életminőség javulás azonban mindenkinél egyaránt jelentős eredményként mutatkozik! Az esetek mintegy 5%-ában a seb gyógyulásának, a háló beépülésének zavara figyelhető meg. Ezek egy részénél kisebb korrekciós beavatkozás válhat szükségessé. A páciensek állapotfelmérése során szükség lehet műszeres vizsgálatokra (hólyagtükrözés, urodinámia).

Nem műtéti megoldások

Természetesen a pontos diagnosztika felállítását követően előfordul, hogy nem szükséges műtéti beavatkozás. Enyhébb esetekben konzervatív kezelési módokkal, pl. intimtorna alkalmazásával a páciens is tud állapotán javítani!

Egyéb esetekben, amikor a páciens elutasítja a műtéti beavatkozást vagy egyéb okból (pl. általános egészségi állapota miatt) nem operálható, hüvelybe helyezendő különböző alakú pesszáriumokat tudunk ajánlani, mely szintén hozzájárulhat az életminőség javulásához, tünetek csökkenéséhez.

Forrás: http://drsiposattila.hu/egeszsegugyi-szolgaltatasok/medencefenek-helyreallito-sebeszete/