Anyajegyek szűrése, diagnózisa és kezelése

Az anyajegyek már születéskor jelen lehetnek (veleszületett), de a későbbi életkorban is kialakulhatnak (szerzett). Bárhol megjelenhetnek a bőrön vagy a nyálkahártyákon. A legtöbb anyajegy ártalmatlan, viszont egyes esetekben rosszindulatú daganattá, melanomává fejlődhetnek, ezért egyaránt fontos mind az önvizsgálat, mind a szakorvosi szűrés.

Az anyajegy (naevus) jóindulatú, körülírt, festéksejtes lézió. A melanociták (pigmentsejtek) számának növekedése és/vagy a pigmenttermelésük fokozódása révén jönnek létre. A melanint termelő melanociták a bőrben, a szemben és az egyéb szövetekben (például belső fül) elhelyezkedő sejtek, melyek meghatározzák a bőr, a szőrzet és a szem színét.

 

Néhány érdekesebb anyajegy típus

  • Reed-naevus: szerzett, erősen pigmentált, éles határú, homogén, orsó alakú melanocitákból felépülő, lapos, dermatoszkóppal vizsgálva csillagrobbanás-szerű képet mutató anyajegy.
  • Halo-naevus: főleg az első három évtizedben jelentkező, általában 0,5-2 cm átmérőjű, centrálisan halványbarna, vagy vörösesbarna, széli részen fehér, hipopigmentált gyűrűvel övezett anyajegy.
  • Naevus spilus: több centiméter nagyságú, világosbarna folt, melyen belül számos 2-3 mm-es, sötétbarna, apró, lapos foltok, göbök helyezkednek el, ezáltal pettyezett jelleget kölcsönözve az anyajegynek.
  • Dysplasticus naevus (más néven atípusos anyajegy): leginkább a törzsön előforduló, 0,5-1 cm-es, lapos, kissé szabálytalan alakú, egyenetlenül pigmentált festékes anyajegy. Hormonális változások hatására számuk növekedhet, főleg serdülőkorban és a terhesség során. Szabálytalan klinikai és szövettani képe ellenére nem rosszindulatú. Nem feltétlenül kell eltávolítani, viszont rendszeres megfigyelést, bőrgyógyászati ellenőrzést igényel!

 

Miért fontos az anyajegyek rendszeres vizsgálata?

A bőrrák kialakulhat a már meglévő anyajegyekből, vagy akár újonnan is jelentkezhet. Számos bőrrák típus létezik, melyek közül a leggyakoribb és legismertebb a basalioma és a laphámrák. A melanoma, a melanociták rosszindulatú tumora a legagresszívabb bőrrák, melyre jellemző az áttétképző tulajdonság. Leginkább a bőrön alakul ki, de 5 százalékban jelentkezhet egyéb területeken (például szem, nyálkahártya) is. Kórlefolyása kedvezőtlen és kiszámíthatatlan. 90 százalékban pigmentált tumorként jelentkezik, viszont 10 százalékban amelanotikus (nem pigmentált), ami megnehezíti a felismerését.

A bőr rendszeres vizsgálata segíthet a bőrrák korai felismerésében. A vizsgálat során az ABCDE-szabályt kell figyelembe venni:

A – Asymmetry (asszimetria): szabálytalan, megváltozott az alakja, felszíne?

B – Border (szegélyek): elmosódott a széle?

C – Color (szín): különböző színeket mutat?

D – Diameter (átmérő): 6 mm feletti átmérőjű? (A kisebb méret nem zárja ki a melanoma lehetőségét!)

E – Evolving (változás): észlelhető bármilyen időbeli, színbeli, méretbeli és/vagy felszíni változás? Intő jel lehet az is, ha az anyajegy viszketni, vérezni kezd, vagy kisebesedik.

Az időben diagnosztizált bőrrák hatékonyan kezelhető, míg késői stádiumú bőrrák esetén a terápia sajnos gyakran eredménytelen.

 

Hogyan zajlik az anyajegy szűrési folyamat?

A leghatékonyabb, fájdalommentes diagnosztikai módszer a kézi dermatoszkóppal végzett vizsgálat, mely egy 20-30-szoros nagyítással és külön megvilágítással rendelkező eszköz. Ennek segítségével vizsgálható az anyajegyek, szemölcsök, tumorok szerkezete. A vizsgálat során a szakorvos a teljes testet átnézi, nem maradhat ki a tenyér, a talp, a nemi tájék és a hajas fejbőr területe sem.

 

Mikor érdemes eltávolítani egy anyajegyet?

Amennyiben a bőrgyógyászati vizsgálat során klinikailag egyértelműen diagnosztizálásra kerül a bőrrák, vagy csak felmerül a gyanúja, abban az esetben mindenképp indokolt az anyajegy eltávolítása. Az ABCDE-szabály figyelembevétele kiemelkedően fontos szerepet tölt be. Az anyajegyek egy része a bőrfelszínből kiemelkedik, ezért ha az olyan területen található, ahol könnyen, illetve gyakran megsérül, vagy irritálódik, akkor szintén indokolt a sebészi kimetszés, ugyanis, ha az anyajegyet rendszeresen trauma éri, az hajlamosíthat az elfajulásra. A leggyakoribb esztétikailag zavaró és irritációnak kitett terület a hajas fejbőr (fésülködés), az arcbőr (borotválkozás), valamint a mell alatti vonal (merevítős melltartó viselése). A beavatkozás ambulánsan, helyi érzéstelenítésben elvégezhető, bőrgyógyászati szakorvosi javaslat alapján. A műtött területet kötéssel fedik és varratszedésig víz nem érheti. Az eltávolított szövetmintát minden esetben szövettani vizsgálatra küldik.

Az anyajegy eltávolítását mindig meg kell előznie egy bőrgyógyászati vizsgálatnak, az eltávolítást pedig sebész végzi. 

 

Anyajegy eltávolítás után: mit várhatunk?

Átlagosan körülbelül 2 hét szükséges a szövettani eredmény megérkezéséig, mely meghatározza a további kimenetelt. Jóindulatú elváltozásnál nincs szükség további teendőre. Rosszindulatú bőrrák esetén többféle vizsgálat (ultrahang-, CT-, PET-CT- vagy MRI-vizsgálat, nyirokcsomó-biopszia), illetve kezelés (esetleges újbóli sebészi kimetszés, kemoterápia, sugárkezelés, immunterápia) jöhet szóba a daganat típusától függően. Emellett rendszeres és gyakori bőrgyógyászati kontrollvizsgálat szükséges.