A légúti fertőzések jellemzőek leginkább a gyerekekre

Minden szülő rémálma, hogy gyermeke megbetegszik, főként, ha olyan tüneteket produkál, mint a nehézlégzés, az erős, ugatásszerű köhögés vagy a fulladás. Ezekben a helyzetekben sokan nem tudják, hogy mit tegyenek, mi okozza a bajt. Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy felsőlégúti vagy alsólégúti fertőzéssel állunk szemben.

A gyermekek az estek 95 százalékában felsőlégúti megbetegedésekben szenvednek, és a fennmaradó 5 százalék érinti az alsó légutakat. Felső légúti érintettségről beszélünk akkor, ha a gyermeket nátha gyötri, ha arc- és homloküreg gyulladása, mandulagyulladása, esetleg torokgyulladása van. Ezekben az esetekben a tünetek elég változatosak lehetnek, a banális orrfolyástól és rossz közérzettől kezdve a fülfájáson, orrdugulás-érzésen, torokfájáson, nehéz nyelésen, sűrű, zöldes-sárgás tapadó orrváladékon át egészen a lázig.

A száraz köhögés ugyancsak felsőlégúti bajokra utal, de ha elhúzódik és hosszabb ideig fennáll, vagy ha éjjel is gyötri a beteget, akkor ajánlott felkeresni az orvost, aki szükség esetén tüdőgyógyász szakemberhez irányítja a kis beteget.

Az alsó légúti fertőzések tünetei sokak számára sokkal rémisztőbbek lehetnek a fentieknél, hiszen itt jól hallhatóan nehezen kap levegőt a gyermek, lélegzetvételkor sípoló hangot ad ki, ugatásszerű hangot hallat köhögéskor, lázas, hidegrázása van, hurutos köhögéstől szenved, kimerült, sőt hányhat is. Mindez tünete lehet a tüdőgyulladásnak, amit nem lehet orvosi kezelés nélkül hagyni, de utalhat bronchitisre, azaz hörghurutra és gégehurutra is.

Alsó légúti betegség esetén ajánlott orvoshoz fordulni, mert ezek a betegségek a megfelelő kezelés nélkül súlyos szövődményeket okozhatnak! A hörgők tartós gyulladása asztmához vezethet. Krónikus esetekben kiemelkedően fontos a pontos diagnózis felállítása, ezért a TritonLife gyermek-tüdőgyógyász szakorvosai várják a kis pácienseket és szüleiket. A szakrendelésen munkatársaink többféle speciális vizsgálatot tudnak elvégezni, így légzésfunkciós és terheléses légzésfunkciós vizsgálatokat, allergológiai (környezeti allergének, pollenek, étel allergének) vizsgálatot, valamint - szükség esetén - labordiagnosztikát.

Gyermekpulmonológiai szakorvosi vizsgálatról itt olvashat részleteket. Foglaljon időpontot tapasztalt tüdőgyógyász gyermekorvossainkhoz online!

Munkatársak