Az ortopédiai szűrővizsgálatok fontossága csecsemő- és kisgyermekkorban

Egyre jobban beépül a köztudatba, hogy csecsemő- és kisgyermekkorban kulcsfontosságúak az ortopédiai szűrővizsgálatok, a háziorvosok és a védőnők is egyre gyakrabban sulykolják mindezek jelentőségét. Csecsemő-, óvodás-, kisiskolás és serdülőkorban is adott, hogy mely vizsgálaton érdemes, illetve erősen javasolt részt venni. Ezek részleteiről dr. Ráskai Csaba gyermekortopédust kérdeztük, aki 2009 óta hódol gyógyító hivatásának, és aki nemcsak a szakma rejtelmeihez, hanem a gyermekek nyelvén is kiválóan ért.

– A szülők nyugodt szívvel megígérhetik gyermeküknek, hogy az ortopédiai szűrésen sosem csinálunk olyat, ami fáj, nincs injekció, nem nézünk bele a gyermek torkába, tényleg teljesen fájdalommentes vizsgálatra számíthatnak – kezdi dr. Ráskai Csaba, aki gyakran találkozik azzal a kérdéssel, hogy miért jár kéz a kézben a csecsemőkori ultrahangvizsgálat és az ortopédiai szűrés, miért nem elegendő csak az egyik?
 

Csípőszűrés

Válaszul mindig el szokta mondani, hogy mindkettő fontos, hiszen csípőszűréskor az egész babát tetőtől talpig megvizsgálja, egységes képet kapva – ortopéd szempontból – a baba egészségéről. A képalkotó diagnosztika pedig abban nyújt pótolhatatlan segítséget, hogy olyan fejletlenségeket, problémákat is kiszűrjenek, amelyek másképp nem láthatók, nem észrevehetők.

– A veleszületett ortopédiai betegségek egy része már a terhesség alatt az ultrahangon vagy a szülészeti osztályon felismerésre kerül. Ezek alól azonban kivételt képez a csípő fejletlensége (diszplázia), amellyel azért is kell körültekintően bánni, mert csecsemőkorban semmilyen tünete nincsen és fizikális vizsgálattal nem észlelhető. Így tehát ennél a korosztálynál a csípőszűrés az egyik legfontosabb dolog, amit el kell végezni, beleértve a fizikális és az ultrahangvizsgálatot is.
 

Járáskontroll

– Járáskezdés idején sok kérdést kapok a szülőktől azzal kapcsolatban, hogy vajon megfelelően tartja-e a lábát a gyermek. Az úgynevezett járáskontroll során nézzük meg, hogy a járás mintázata kornak megfelelő-e, illetve a csípőszűréshez hasonlóan tetőtől talpig megvizsgáljuk a gyermeket.

– Óvodáskorban főként lúdtalppal és a hanyag tartás kérdésével érkeznek hozzám. Ekkor még minden gyermeknek többé-kevésbé lapos a talpboltozata, ilyenkor meg szoktam nyugtatni a szülőket, hogy ez nem gond. Gyakran kérik a szülők a tanácsomat, hogy milyen cipőt adjanak gyermekükre, erre és az ehhez hasonló kérdésekre is igyekszem alapos választ adni.
 

Ha hirtelen nő a testmagasság

– Ahogy óvodáskorban, úgy kisiskoláskorban is fontos, hogy megtörténjen egy általános ortopédiai felmérés. Iskoláskorban már jellemzőbb, hogy konkrét panasszal érkezik a páciens, fáj a sarka, a lába, a térde vagy a dereka. Javaslom azonban, hogy 10 éves kor fölött panaszok, tünetek nélkül is megtörténjen a fizikális vizsgálat nagyjából évente (különösen az intenzív növekedés időszakában), ekkor alakul ki ugyanis gyakran a gerincferdülés.
 

Gerincferdülés

– A testmagasság hirtelen növekedése serdülőkorban is igencsak jellemző, és ez az az időszak, amikor a korán felismert gerincferdülés hatékonyan kezelhető. Bármilyen panasszal is érkezzenek hozzám, különösen nagy figyelmet fordítok arra, hogy koruknak megfelelően, tetőtől talpig megvizsgáljam a gyerekeket.

Mit vigyünk magunkkal a gyermekortopédiai vizsgálatra?

– Ha korábban volt már bármilyen felvétel képalkotó diagnosztikáról, akár röntgen- vagy MR-kép, azt mindenképp hozzák magukkal! Ugyanez érvényes a korábbi papírokra, leletekre is – hívja fel a figyelmünket dr. Ráskai Csaba, aki ha száz gyermek érkezik hozzá, akkor százféleképpen tud hozzájuk kapcsolódni a sikeres vizsgálat érdekében. A szülők aggodalmát pedig mindig eloszlatja: semmi szükség szabadkozni, ha kisgyermekük sír, kellő türelemmel, kedvességgel minden gyermek megvizsgálható.

Munkatársak