Gyulladásos bélbetegségek

Régebben szinte soha nem diagnosztizáltak csecsemőnél vagy kisgyereknél Crohn betegséget vagy colitis ulcerosát. Jelenleg évente 200 új diagnózis születik. Sajnos sokan nem szakorvoshoz viszik a szenvedő picit, ezért hónapok vagy évek telhetnek el szakszerű kezelés nélkül.

 

colitis ulcerosa és a Crohn betegség nagyon hasonló tünetekkel jár, de jó diagnosztikai eszközökkel többnyire elkülöníthető állapotok. Ezeket a betegségeket együtt IBD (Inflammatory Bowel Disease) néven emlegetik a szakemberek. A lényeg, hogy ismeretlen oknál fogva a bél egy hosszabb – rövidebb szakasza gyulladásba jön, a beteg szakaszok nem tudják ellátni a feladatukat. A gyulladás és így a tünetek is vissza-visszatérnek. A kis beteg fejlődése, gyarapodása megáll, gyakran van hasmenése, széklete véres lehet. Sokat fáj a hasa. Lehet ízületi panasza is, és krónikus szemgyulladása. Az orvos vérszegénységet tapasztalhat, ami nem reagál jól a gyógyszeres kezelésre. A tünetek időnként fellobbannak, időnként teljesen megszűnnek.

Colitis ulcerosa esetén csak a vastagbél illetve esetenként a végbél érintett. A bél gyulladása a nyálkahártyára és a nyálkahártya alatti rétegre terjed ki.

Crohn betegség esetén bármely bélszakasz érintett lehet: egészséges szakaszt beteg követheti, majd újra egészséges, és újra beteg. Sajnos itt a bélfal minden rétege érintett, a gyulladás mély. Ennek megfelelően előfordulhatnak sebek, vérzések a bél belső felszínén. Mindkét betegség esetén létrejöhetnek veszélyes szövődmények. A betegségek pontos kialakulását nem ismerjük. Feltételezhető, hogy autoimmun betegségről van szó: a szervezet immunrendszere megtámadja a bélfal sejtjeit. A betegséget környezeti hatások is kiválthatják, fokozhatják: az anyatejes táplálás hiánya, a korai antibiotikum kezelés, és a császármetszés hajlamosítja rá a kisgyereket.


Be kell kukucskálni

Sajnos ezek a betegségek nem diagnosztizálhatók egyszerűen. Néha a legjobb orvos sem tudja a kettőt egymástól elkülöníteni. Alapos kutatómunkára van szükség. A szülők részletes kikérdezése után megvizsgálja a kicsi fizikai állapotát, majd további vizsgálatokat ír elő. Vérvételre biztosan szükség van, mert onnan állapítható meg a vérszegénység mértéke, és a gyulladásra utaló jelek, valamint más faktorok is, amelyek a diagnózist segítik. Nem fájdalmas, de meglehetősen jól diagnosztizál a hasi ultrahang, ha értő szakember végzi a vizsgálatot. Sajnos szinte elengedhetetlen a belekből való szövetminta-vétel, és a colonoszkópia, vagyis a belekben való „körülnézés” egy apró kamerával.


Tünetmentesség

A bél gyulladásos betegségei időnként fellángolhatnak, de tartós tünetmentességet is el lehet érni. Van, amikor a speciális tápszer segít, más esetben gyulladásgátló, immunválaszt csökkentő szerek. Az orvos vagy a dietetikus speciális diétát javasolhat. Fontos a rendszeres kontroll, melynek során újra és újra ellenőrzik a kisgyermek állapotát.


Munkatársak