Lisztérzékenység gyermekkorban: mi a teendő?

Bizonyos fehérjék az arra érzékeny emberek szervezetében nagyon komoly tüneteket okozhatnak. Lisztérzékenység esetén a glutén károsítja az emésztőrendszert. Gyerekeknél jellemző – más tünetek között – az állandó hasfájás, és jelentős elmaradás a fejlődésben. Jobb minél előbb pontosan feltérképezni a baj okát. Bízza gyermek-gasztroenterológus szakorvosunkra a diagnózist és a terápiát!

Lisztérzékenység – más néven cöliákia, vagy coeliákia – esetén glutén hatására felszívódási zavar alakul ki a vékonybélben, mivel a bélnek ez a területe állandó gyulladásban van. Hiába táplálkozik a beteg gazdagon, változatosan, sok tápanyag egyszerűen nem hasznosul a szervezetében. Glutén és gluténnel azonos hatású fehérjék találhatók a búzában, rozsban, árpában és a zabban. Tehát szinte minden hagyományosan elkészített sütiben, kenyérfélében, péksüteményben, kásában, főzelékben, és még sok-sok más élelmiszerben, melynek elkészítése során ezeknek a gabonáknak valamilyen származékát használják. A lisztérzékenység bizonyos szempontból örökletes betegségnek is tekinthető, mivel jellemző, hogy a beteg közeli, távoli rokonságában több cöliákiás is található. A betegség kialakulását befolyásolják bizonyos környezeti hatások is.

 

Valami nem stimmel

Általában a betegek nem mutatnak hirtelen figyelemfelkeltő tüneteket, a szülőnek inkább az a benyomása, hogy a gyerekkel valami nem stimmel. Sokszor híg a széklete, fáradékony, néha hasfájásra panaszkodik, nem hízik, sőt fogyhat is. Előfordulnak szimmetrikusan elhelyezkedő kiütések a vállon, a popsin, a fejbőrön, a térdeken, vagy a gyermek könyökén, esetleg foltos hajhullás is bekövetkezhet. Ritkábban mozgáskoordinációs zavar is tapasztalható. Sokszor csak egy-két tünet jelentkezik. Fáradékonyság, vérszegénység esetén mindig gyanakodni kell cöliákiára. A lisztérzékenység nem azonos a gabonaallergiával, melynek során tipikus allergiás tünetek jelentkeznek: eldugult orr, asztmás rohamok, szénanátha, ízületi gyulladás.

 

A kivizsgálás lépései

Az gasztroenterológus először arról tájékozódik, milyen tüneteket tapasztalnak a szülők, arra is kíváncsi milyen volt a kisgyerek fejlődése eddig, milyen betegségek jellemezték, hogyan táplálkozott. Megvizsgálja a kis beteget, és vérvételt rendel el. A vér vizsgálatakor a laboratóriumban speciális antitesteket keresnek, amelyek lisztérzékenység esetén jelennek meg. Lehet, hogy a vékonybél szöveteinek vizsgálatára is szükség van, ehhez mintát kell innen venni – vagyis vékonybél-biopsziát kell végezni.

 

Diéta és gyors javulás

Ha bebizonyosodott a lisztérzékenység, szigorú diétát kell tartani, melyben nem szerepelhet semmi, ami akár nyomokban búzát, rozsot, árpát vagy zabot tartalmaz. Szerencsére ma már meglehetősen sok olyan szakbolt van, ahonnan gluténmentes főzési alapanyagokat és termékeket lehet beszerezni. A diéta betartása teljes regenerálódást biztosít.

Munkatársak