Mikor forduljunk gyermeknőgyógyászhoz?

Hüvelyi folyás, hasi fájdalom, vérzés- csak néhány tünet, melyek akár az egészen pici lányokat is érinthetik. Dr. Kanizsai Beáta, a Róbert Károly magánkórház gyermeknőgyógyásza sok évtizede nagy odafigyeléssel kezeli kis pácienseit. A doktornővel most a panaszok mögé nézünk.


A Szülészet-nőgyógyászat tankönyve egy helyütt megemlíti, hogy tanácsos lenne, ha az anya 8-10 éves leányát magával vigye a nőgyógyászati vizsgálataira, hogy a gyermeklány, a fogászatihoz hasonlóan, természetesként fogná fel a vizsgálatot, ami később része lesz az életének. Ön egyetért ezzel a megállapítással?

Ez az anya és a gyermek közötti kapcsolat függvénye. Ha egy nő rosszul érzi magát egy ilyen helyzetben, akkor a lányának is ezt közvetíti, ami nem jó. Biztosan van olyan anya-lánya kötelék, amikor ez teljesen természetesen működik. Általánosságban azonban nem javasolnám, mert akár ijesztő is lehet egy 8-10 éves gyereklánynak. Ha valamilyen panasz felmerül a kislányoknál, akkor érdemes felkészíteni őket a vizsgálatra. Azt tapasztalom, ha otthon jól átbeszéli a szülő a kis pácienssel, hogy mi fog történni, akkor nagyon nyugodtak a gyerekek. Ha azonban fél a mama, a kislány is félni fog.


Mennyiben más ez a vizsgálat, mint a nagyobb lányoknál vagy a felnőtt nőknél? 

Természetesen sokban különbözik a felnőtt vizsgálatoktól. A kislányoknál hüvelyi belső vizsgálatot nem végezünk, így például hasi fájdalom esetén legtöbbször hasi ultrahangvizsgálat történik, nagyon ritkán szükséges a végbélen keresztüli tapintásos vizsgálat. Ha hüvelygyulladásra utaló panasz van, akkor a szeméremtestet megtekintjük és a hüvelyből megfelelő eszközzel mintát veszünk. Mindig az adott betegség határozza meg, hogy hogyan vizsgálunk. 


Melyek a legjellemzőbb panaszok a gyereklányoknál, amelyek esetén muszáj a nőgyógyász szakorvos segítsége? 

A menstruáció megjelenése előtt a gyulladásos betegségek a legjellemzőbbek, tehát a szeméremtest gyulladás és a hüvelygyulladás. Kislányoknál előfordulhat még, hogy a szemérem-ajkak összetapadnak, amit oldani kell, nehogy vizelési nehézség alakuljon ki náluk. Ezt a gondot egyébként a mamák szerencsére elég hamar felismerik.


A gyulladásos panaszokat valamiféle fertőzés okozza? 

Általában nem. A baktériumok mindenhol ott vannak a környezetünkben, így a testünkön és a bőrünkön is. Az óvódásoknál a problémát az okozza, hogy a vastagbélben található számtalan baktérium kikerül a gátra, melyek a helytelenül végzett popsi kitörlés következtében bejuthatnak a hüvelybe, ahol könnyen gyulladást okozhatnak. Tapasztalat, hogy az óvodában annyira el vannak foglalva ezek a pici lányok sok mással, hogy bizony akár elmaradnak a higiénés momentumok. A vizelet is könnyen felmarhatja a szeméremtestet, ami ugyancsak gyulladáshoz vezethet.


Ezek könnyen kezelhető betegségek? 

Igen, szerencsére. Az immunrendszer sokat segít, és vannak jó természetes módszerek a gyulladások gyors leküzdésére. Ha egy komoly hüvelygyulladással állunk szemben, akkor viszont elkerülhetetlen az antibiotikumos kezelés. Nagyon ritkán idegentest is okozhat gyulladást a hüvelyben.

Nem biztos, hogy elmeséli otthon a kicsi lány, hogy játék közben valami bekerült a hüvelyébe. Milyen tünetei lehetnek, amire felfigyelhet a mama?

Általában bővebb folyás kíséri, ami minden kezelés ellenére megmarad. Nagyon sokszor zavaros, zöldes-barnás jellegű. Gyanúra adhat okot az is, ha bűzös, véres, húslészerű a váladék. Ha ilyet tapasztal a mama, azonnal vigye el a kislányát egy gyermeknőgyógyászhoz, mert komolyabb következmények is lehetnek.


Az elhanyagolt gyulladásos betegségeknek is lehetnek hosszú távú következményei, emiatt is mindenképpen fel kell keresni egy szakembert? 

Feltétlenül mutassa meg orvosnak, mert minden gyulladás kellemetlen a gyerekeknek, sokszor fájdalmat is okoznak. Hosszú távú problémák szerencsére nem szoktak kialakulni egy banális fertőzésből. A hormonális nyugalmi szakban gyakorlatilag nem jutnak fel a korokozók magasabb helyre, tehát a méh, a petevezeték irányába. Az idegentestnél azonban tartani lehet komoly következményektől, hiszen nem tudni, milyen mélyen és mi van a hüvelyben.


Vannak-e olyan fejlődési rendellenességek, melyek születéskor még nem mutatkoznak meg, de kislánykorban már esetleg jól láthatóak?

Ezek az úgynevezett elzáródásos rendellenességek, amikor leggyakrabban a szűzhártyán, ritkán a hüvelyben vagy a méhnyakban nincs meg az út a menstruációs váladék kiürüléséhez. Ilyen esetben már az első menstruációt követően megjelennek a problémák is. Megvizsgálni is csak ekkor lehet jobban, a korábban végzett ultrahang nem minden esetben mutatja ki az elzáródásokat. Ám abban a pillanatban, amikor a vér nem tud távozni, jelentkezik egy kellemetlen hasi panasz. Ha egy 12-14 éves lánynak visszatérően jelentkezik görcsös fájdalom a hasában, és mégsem menstruál, akkor ki kell zárni az elzáródás veszélyét. Erre különösen oda kell figyelni, nehogy hasi cisztának gondolják, miközben például csak a szűzhártya elzáródását kell megnyitni, egy egyszerű beavatkozással. Persze vannak komolyabb fejlődési rendellenességek is, amelyek már nagyobb műtétet igényelnek, de ezek szerencsére nagyon ritkák.


Melyek a rendellenes menstruáció okai ebben a nagyon fiatal korban? 

A menstruáció megjelenésének átlag életkora 12,5 év, de egészen korán 9-10 évesen is jelentkezhet. A rendszertelen vérzés ilyen fiatalon még nem baj, idő kell a normális ciklus kialakulásához. Mindenképpen orvoshoz kell azonban fordulni, ha a menstruáció nagyon bőséges, amikor megérkezik, vagy nem akar néhány nap alatt elmúlni. Akad olyan türelmes kislány, akinél 2-3 hétig tart a vérzés, s nem szól. A másik gond a túl gyakori menstruáció, például ha 2 hetente jelentkezik. A vérzés többletet okvetlenül kezelni szükséges, mert jelentős vérszegénység kialakulhat emiatt. Szerencsére nagyon ritka eset, amikor daganat okoz rendellenes vérzést, de ezt a lehetőséget is ki kell zárni.


Gondolom, ha az átlagosnál jóval korábban jelentkezik vérzés, akkor tanácsos felkeresni a gyereknőgyógyászt? 

Így van. A menstruációnak a másodlagos nemi jellegek kialakulása után kell jelentkeznie. Ha ezt megelőzően a gyereklánynál bármilyen vérzést észlelünk, feltétlenül menjünk el vele egy gyereknőgyógyászhoz, hogy az okokat tisztázzuk. Mint már említettem ezt kiválthatja valamilyen idegen test jelenléte a hüvelyben, nagyon ritkán daganat is okozhatja. Lehet a háttérben korai nemi érés, melyet ki kell vizsgálni és megfelelően kezelni. Ez az állapot pszichésen is megviseli a gyereklányokat. Gondoljunk csak bele, mit jelent, ha egy 7 éves lány elkezd menstruálni. A hormonális szabályozás túl korai beindulása ráadásul megzavarja a csontok fejlődését. Hormonhatásra ugyanis a csontok fejlődése hamarabb befejeződik, s így alacsony növésű lesz a lány, ha nem kezelik időben.


Lehet tudni, hogy mi az oka ennek a normálistól eltérő nemi érésnek?

A korai nemi érés okát legtöbbször nem tudjuk kimutatni, de lehetnek a háttérben szervezeten belüli okok, betegségek, illetve szervezeten kívüli okok is, ezért ezt mindenképpen ki kell vizsgálni. Érdekesség, hogy csecsemőknél is jelentkezhet pecsételő vérzés, ha az anyai hormon még a pocakban bekerül a baba szervezetébe, majd szülés után kiürül, de ezzel persze nem kell foglalkozni, pár nap alatt megszűnik. A többi esetben azonban érdemes felkeresni a gyereknőgyógyászt még időben.


Kezelés és megelőzés

A legkiszolgáltatottabb korban, amikor a test és a személyiség érettsége még jelentős fáziseltolódásban van, fokozott tapintatot igényel a menstruációs rendellenességektől, fertőzéstől vagy hormonzavartól szenvedő kislány kezelése. Kíméletes módszereket alkalmazunk, például, ha csak lehetséges, ultrahang vizsgálattal váltjuk ki a manuális vizsgálatot. Rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk a betegségek, problémák megelőzésére – egészségügyi és szexuális felvilágosítást végzünk. Ennek során tudatosítjuk a gyermekekben, hogy milyen helyes szokásokra ügyeljenek, és milyen tüneteikre figyeljenek.

Tinédzserek számára moralizálás helyett fogamzásgátlási tanácsokkal szolgálunk, és a szexuálisan aktív leányok szűrővizsgálatait is itt végezzük. Célunk, hogy olyan orvosi és emberi támogatást kapjon tőlünk a tinédzserkorú fiatal, ami biztonságba helyezi őt, mentes a vélemény nyilvánítástól, és maradéktalan bizalmat teremt az amúgy is sebezhető korú ifjú nőben.


Munkatársak