Szájpad-garatplasztika (Felnőtt)

Szájpad-garatplasztika (Felnőtt)

 

garatplasztika, horkolás

A garatplasztika általánosságban véve közepesen nagy volumenű műtét, nem ambulánsan végzik, azaz a betegnek egy napra mindenképp be kell feküdnie a kórházba. Mint azt a szakember említette, rendkívül fontos, hogy mielőtt bármi történne, pontos képet kapjunk a horkolás okáról, végezzünk pontos alvásdiagnosztikát, hiszen a háttérben számos olyan tényező húzódhat meg, ami az eredményt is befolyásolhatja.

Horkolás ellen garatplasztikával

A horkolás nem kellemes sem a környezetnek, sem a betegnek, éppen ezért mihamarabb érdemes vele orvoshoz fordulni. Ne elégedjünk meg annyival, hogy ha már a felmenőink is szenvedtek tőle, akkor számunkra sincs megoldás. A hosszantartó horkolás ugyanis egyre súlyosabb tüneteket okoz. Először csak szűkület, majd elzáródás lép fel, ami végül könnyen torkollik akár súlyos obstruktív  alvási apnoeba.

A horkolás hátterében álló obstruktív alvási apnoe egy multifaktoriális betegség, azaz létrejöttét sok tényező együttállása okozza. A genetikai adottságokon túl ilyen tényező lehet például az életmód. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a túlsúly egyaránt befolyásolja a létrejöttét. Ez sajnos nem jelenti azt, hogy olyan betegeknél ne fordulna elő, akik minta életmódot élnek, de hatásai egyértelműek azok körében, akik nem figyelnek oda annyira az egészséges életmódra.

Ha időben szakértő kezek közé kerülünk, akkor sokkal könnyebben, kisebb beavatkozással is megúszható egy-egy kóros állapot. Amikor a horkolás már folyamatosan kialvatlanná, motiválatlanná tesz, aluszékonyságot és koncentrációs zavarokat okoz, ne habozzunk, keressünk szakembert, hiszen amellett, hogy rontja az életminőségünket, autóba ülve még veszélybe is sodorhat minket és a közlekedés többi résztvevőjét is