A gyermekszív is lehet beteg

Nemzetközi adatok alapján nagyjából minden századik gyermeknél kimutatható valamilyen szívbetegség. Szerencsére a diagnosztizált eltérések jelentős hányada idővel magától gyógyulhat, illetve megfelelő terápia beállítása mellett jó eredménnyel gyógyítható. Ehhez elengedhetetlen a gyors diagnózis, és az hogy a megfelelő szakemberhez kerüljön a kis beteg – feltételezett szívbetegség esetében ez a gyermekkardiológus szakorvos.

 

A gyermekkori szívbetegségek eltérő etiológiájúak, súlyosságúak és lefolyásúak lehetnek. Egy részük az első hónapok, vagy az első évek alatt a gyermek fejlődésével gyógyul, és soha nem tér vissza. Más eltérések esetén elegendő a gyógyszeres kezelés és rendszeres szakorvosi ellenőrzés. A szívfejlődési rendellenességek gyakran műtéti beavatkozást igényelnek, illetve ritkán a műtét sem hozhat teljes gyógyulást. A legtöbb - elsősorban veleszületett - szívbetegségre hamar fény derül, az orvos alapvető vizsgálatokkal, mint például a hallgatózással, vagy a szaturáció méréssel is gyanút foghat akár már újszülött korban. Vannak olyan szívproblémák, melyek feltűnő, látványos tüneteket okoznak, így a beteg óhatatlanul orvoshoz kerül. Ám egyes esetekben a tünetek enyhék, a betegség felfedezése akár évekig is várathat magára.


Szerteágazó tünetek

Sokféle, gyakran nem egyértelmű tünet jelezhet szívproblémát: Ha a gyermek megfelelően táplálkozik, de ennek ellenére nem gyarapszik, vagy étvágytalan, illetve elmarad a hossznövekedése, meg kell vizsgálni a szív működését is.

Az újszülött vagy csecseműkorban kialakuló cianózis, vagyis elszürkülés/kékülés nagy valószínűséggel szívproblémára utal. A szürkülés újszülötteknél kiterjedt lehet, enyhébb formában a száj körül és a körömágyakon jelentkezik lilulás, szürkülés.

Ha a gyermek arcán, szeme körül, hasán vizenyő, ödéma alakul ki, érdemes kardiológust kérdezni.

A túl gyors vagy túl lassú pulzus szívritmuszavart jelezhet.

Magas vérnyomásra utal a gyakori fejfájás, orrvérzés, karikás szemek.

Nagyobb gyermekeknél gyakran jelentkezik mellkasi fájdalom - igaz ritkán, de ez is utalhat kardiológiai betegségre.

Ha egy gyermek nem tolerálja az életkorának megfelelő mértékű terhelést (pl. nem bírja a tornaórát), sok egyéb között fel kell hogy merüljön kardiológiai probléma lehetősége is.

Ismétlődő eszméletvesztések az ideggyógyászaton túl szintén kardiológiai kivizsgálást igényelnek.


A kardiológusnál

Az orvosnak és a családnak is fontos, hogy jó hangulatban, nyugodt körülmények között folyjanak a vizsgálatok, a kisgyerek ne féljen. A találkozás tehát barátkozással kezdődik: az orvos beszélget, ismerkedik a kis beteggel. Fontos, hogy kikérdezze a szülőket az előzményekről, meghallgassa a gyermeket, pulzust, vérnyomást mérjen. Valószínű, hogy további vizsgálatokra is szükség lesz, de egyiktől sem kell félni, nem okoznak fájdalmat. Ilyen az EKG, melynek során a karokra és a mellkasra helyezett elektródákkal mérik a szív elektromos tevékenységét. Szükséges a pulzoximetria vagy szaturációmérés, a vér oxigéntelítettségének mérése. A szív működéséről, felépítéséről nélkülözhetetlen információval szolgál a szívultrahang. Nagyobb gyereknél, szívritmuszavarra utaló panaszok esetén pedig terheléses EKG-ra lehet szükség, mely futás vagy más kerékpározás közben vizsgálja a szív működését.


Minél előbb

Minél gyorsabban születik diagnózis, minél hamarabb megtalálják orvosaink a panaszok okát, annál hamarabb jön el a gyógyulás, és annál kevesebb az esély a szív és az érrendszer további állapotromlására.

 


Munkatársak