Mit tegyünk, ha fáj a gyermek füle?

A fülfájás egy nagyon gyakori tünet, és nagyon erőteljes fájdalomérzetten járhat – mondja dr. Lanszki Judit gyermek fül-orr-gégész, akit arról is kérdeztünk: mi a teendő, meddig és hogyan kezeljük magunk, illetve mikor forduljunk orvoshoz?

A fül-orr-gégész ki hangsúlyozza: a fülfájás gyakran apró, banális problémának, eltérésnek a tünete, nagyon sokszor felső légúti fertőzés okozta fülkürthurut, nyálkahártya ödéma kisugárzó tünete lehet. „Abban az esetben, ha a fülfájás elhúzódik, fájdalomcsillapítás után gyakran visszatér, és több mint 48 órán át folyamatosan fennáll, illetve egyéb tünetek – pl. láz is – kísérik, akkor érdemes felkeresni fül-orr-gégészt. Kezdetben elegendő, ha a fájdalomcsillacsillapítót adunk 4-6 óránként, akár váltott hatóanyagtartalommal. Ennek hatására az esetek 80%-ában a fülfájás elmúlik. A fület érdemes ilyenkor melegíteni, a gyermeket nyugalomba helyezni” – magyarázza dr. Lanszki Judit.

Dr. Lanszki Judit szerint a szülők a legjobb diagnoszták, hiszen ők ismerik legjobban a gyermeküket. „Amennyiben egy fülfájás esetén azt látják, hogy a gyermek általános állapota, közérzete is romlik, akár más kísérő fájdalma is van, például fejfájása, ha közben lázat is tapasztalnak, akkor fontolják meg, hogy orvoshoz fordulnak.

3 éves kor fölött a középfül-gyulladás esetében is elfogadott, hogy az első 24-48 órában megfigyeljük, tünetileg kezeljük vény nélkül kapható gyógyszerekkel és pihenéssel. Ha ezután is fennáll az állapot, akkor forduljunk orvoshoz, antibiotikumos kezelésre is csak ezután érdemes sort keríteni. Más kérdés, ha a gyermeknek egyidejűleg gennyes fülfolyása jelentkezik, ez ugyanis egyértelműen a gennyes középfülgyulladást valószínűsíti, ilyenkor egyértelmű, hogy orvosra és antibiotikum-kezelésre van szükség” – foglalja össze a TritonLife Medikids Gyermekorvosi Központ fül-orr-gégésze.

 

Olvassa el ezt is:

A fülfájás leggyakoribb okai

Munkatársak