Orrpolip eltávolítás (Felnőtt)

Orrpolip eltávolítás (Felnőtt)

 
Szolgáltatások - Budapesten  
Orrpolip eltávolítás helyi érzéstelenítésben 449 000 Ft
Orrpolip eltávolítás altatásban 549 000 Ft

 

Szolgáltatások - Debrecen  
Orrpolip eltávolítás helyi érzéstelenítésben 399 000 Ft
Orrpolip eltávolítás altatásban 499 000 Ft

 

Orrpolip műtét? Elmondjuk, miért nem kell tartania tőle

 

Kezdeti stádiumban mindössze a szaglás és ízérzés romlása, az orr teltségérzete, valamint az erősebb orrfolyás tapasztalható az orrpolip következtében. Majd, ahogyan növekedésnek indul maga a képződmény, úgy válnak a tünetei is egyre erőteljesebbé. A szabad légzés egyre inkább nehézkessé válik, nagyobb kiterjedésű orrpolip esetében pedig teljesen át kell állni a szájon át történő légzésre. Célszerű ezt nem megvárni, már az első nehézségeknél orvoshoz fordulni a korai felismerés érdekében.

orrpolip

Pontosan mi az orrpolip?

Az orrpolip jellege, tünetei és okai

Az orrüregben, valamint az orrmelléküregben előforduló, eltérő nagyságú és formájú kinövéseket nevezik orrpolipnak. Az asztma, allergia, gyógyszerérzékenység, valamint egyes immunbetegségek következtében kialakuló orrmelléküregek gyulladása is köthető az orrpolipok megjelenéséhez. Hozzávetőlegesen a lakosság 1-4%-ának kell megküzdenie ilyen jellegű kellemetlenségekkel.

A szürke, illetve sárgás, vörös színű és kocsonyás állagú orrpolip általában felveszi a környező üregek alakját. Fontos hozzátenni, hogy nem daganatos eredetű jelenségnek számít, ami fájdalommentes. Leggyakrabban könnycsepp vagy szőlőszem alakú duzzadt kinövésről beszélhetünk.

Amennyiben a kiváltó okot keressük, a kialakulása szinte kivétel nélkül a krónikus nyálkahártya gyulladáshoz vezethető vissza. Jelenleg nem tudni biztosan, hogy mi váltja ki ezt a  krónikus gyulladást. Sokáig az allergiát vélték a kiváltó tényezőnek, majd felmerült a levegővel belélegzett gombák lehetősége, de ezt kutatások végül nem igazolták. Annyi bizonyos, hogy a polipok is több félék: amennyiben asztmásak vagyunk és az ún. nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozó fájdalomcsillapítókra allergiásak vagyunk, akkor a polipok sokkal könnyebben kiújulnak. A többi esetben azonban műtéttel és egy életen át tartó gyógyszeres kezeléssel általában elég jól kezelhetőek

Az orrpolip következtében fellépő tünetek

A képződmény kezdeti fázisaiban, illetve kisebb méretnél, a szaglás, valamint az ízérzés romlása tapasztalható. Szintén gyakori jelenségnek számít az orr teltségérzete, a szokottnál nehezebb orrlégzés, valamint az orrfolyás.

Minél nagyobb méreteket ölt a kellemetlen orrpolip, annál súlyosabbak lesznek a tünetei. Amikor például teljesen elzáródik az orrüreg, akkor a szájon át történő légzés marad csak alternatívaként. Ennek hatására kiszárad a torok és a garat nyálkahártyája, majd pedig érzékennyé válik, és begyullad a torok.

Mivel az orrmelléküregek, az arcüregek és a homloküreg nem tudnak kellőképpen szellőzni, ezek is begyulladhatnak. Gyakori az arctájéki fájdalom és a fejfájás, és megjelennek az orrdugulás következtében kialakuló alvás közbeni tünetek, mint a horkolás.

A nemkívánatos képződmény diagnosztizálása

Amikor felmerül a gyanú, akkor érdemes vizsgálat útján meggyőződni az orrpolip jelenlétéről. Fül-orr-gégészeti szakrendelésre kell elmenni, ahol a kezelőorvos orrtükrözés segítségével diagnosztizálhatja a jelenséget. Indokolt esetben a rendszerint alkalmazott endoszkópos orrvizsgálaton kívül részletekbe menő képalkotó eljárással pontosan meg lehet határozni a nyálkahártya elváltozásának mértékét, valamint az elhelyezkedését. Endoszkópos orrtükrözéssel egyébként az orrüreg hátsó részeit is meg tudja vizsgálni a szakember. Amennyiben a  fülkürthurut, továbbá a középfülgyulladás vizsgálata a cél, akkor a speciális tympanometriás vizsgálat útján lehet ezt megvalósítani.

Milyen lehetőségek léteznek az orrpolip kezelésére?

Annak alapján, hogy a képződmény mennyire előrehaladott stádiumban van, az orrpolip kezelhető szteroidos orrspray alkalmazásával, gyógyszerekkel, illetve endoszkópos orr- és melléküreg műtét, vagy szaknyelven FESS műtét útján.

A szteroidos orrspray, mint lehetséges opció

Amennyiben sikerül korai állapotában diagnosztizálni a rendellenességet és elkerülhető a műtéti beavatkozás, akkor érdemes megpróbálni a szteroidos orrspray alkalmazását. A spray, valamint a sós vizes orröblögetés optimális esetben megálljt parancsolhat a kialakulófélben lévő orrpolipnak.

A gyógyszeres kezelés lehetősége

A gyógyszerek használatán keresztüli gyógymód eredményességének szintén feltétele a korai fázisban történő azonosítás. A korai stádiumban észrevett orrpolipot jó eséllyel sikeresen lehet kezelni gyógyszeresen. A fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat eredménye, majd a doktori javaslat alapján lehet annak kapcsán döntést hozni, hogy pontosan milyen típusú gyógyszerek használata valósuljon meg.

Amikor a FESS, vagyis endoszkópos orrmelléküreg műtét alkalmazására van szükség

A beavatkozás időtartama jellemzően a harminc és nyolcvan perc között szokott alakulni. A műtétre egyaránt lehetőség van helyi érzéstelenítésben, valamint általános altatásban is.

A FESS eljárás keretei között a műtétet végző orvos egy apró kamerával felszerelt endoszkópot vezet be az orrlyukon. A gyakorlatban ez egy kisebb méretű csőnek minősül. Ezzel a kamerával ellátott endoszkóppal vizsgálja át az orr és a melléküregek állapotát.

Amint az alapos átvizsgálás megtörtént, sor kerül a polipok eltávolítására. Ehhez a sebész apró műszereket alkalmaz. Szintén megtörténik az egyéb elzáródások eltávolítása, emellett pedig a melléküregek és az orrot összekötő szűk nyílások megnagyobbítására szintén sor kerül. A beavatkozás eredményeként tehát zavartalan lesz a melléküregekben termelődő váladék orrba történő elvezetése.

Ami a FESS műtétet megelőző felkészülést illeti, célszerű előzetesen listát írni valamennyi tapasztalt tünetről, egészségügyi nehézségről, vagy korábbi betegségekről és allergiáról. Azokat a tényezőket is fel kell sorolni, amelyeket elsőre nehéz volna összefüggésbe hozni az orrpolippal. A műtét előtt a fül-orr-gégészeti sebész részletesen elmond mindent a fontosabb tudnivalókról, a javaslatait pedig célszerű lesz maradéktalanul betartani. A kezelő orvost nagyon fontos lesz informálni minden olyan gyógyszerről és táplálékkiegészítőről, amelyeket szedünk.

Amennyiben megvan rá a lehetőség, akkor javasolt nem egyedül érkezni a FESS műtétre, hanem megkérni egy családtagot vagy barátot, hogy kísérjen el minket. Egy bizalmi személy segíthet csökkenteni az esetleges félelmet, miközben testi és lelki támaszt nyújthat a beavatkozást megelőzően.

Az orrpolipok eltávolításával meg lehet előzni a kellemetlen orrdugulást, és látványosan javulhat a közérzet a könnyedebb légzés miatt. A FESS műtét kapcsán számolni kell a vérzés, szem- és látássérülés, vagy a koponyaűri szövődmények kockázatával, ugyanakkor a negatív szövődmények szerencsére ritkán fordulnak elő.

A sikeres beavatkozás után a gyógyulás várhatóan hét-tíz nap között történik meg. Az orr váladékozására, valamint a bizonyos mértékű orrdugulásra még számítani lehet néhány hétig. Felmerülhet kérdésként, hogy együtt lehet-e élni az orrpolippal, vagy a minél előbb megvalósított műtét egyszerűen elkerülhetetlen? Alapvetően az egyéni tűrőképesség számít döntő faktornak abban, hogy kinél mikor érik be az elhatározás. Van, aki együtt tud élni a képződmény okozta kellemetlenségekkel, mások viszont a lehető leggyorsabban szeretnének túlesni a FESS műtéten. Egyéni döntéstől függ tehát a kezelés módja és ideje, természetesen a kezelő orvos által javasolt szempontok figyelembe vételével.

Mi a teendő orrpolip műtét után?

Az orrpolipok eltávolítása után egy speciális tampont helyezünk a műtéti területre, amely folyadék hatására megduzzad és zselévé alakul. Ez egyrészt a kialakuló enyhe nyomás, másrészt a vérzéscsillapító tartalma révén csökkenti annak esélyét, hogy az ébredés utáni órákban vérzés alakuljon ki. A tampont nem kell eltávolítani, ezért nem kell vérzésre, és a tamponok kivételét kísérő kellemetlen érzésre számítani. Fontos azonban, hogy otthon naponta 3-4 alkalommal átmossuk az orrunkat, így a tampon feloldódik, és kiürül, másrészt a műtét következményeként fokozottan termelődő váladék is problémamentesen eltávolítható. Ez a váladék kezdetben véres, majd a napok előrehaladtával fokozatosan feltisztul.

A műtét napján javasolt a fekvés, illetve a rendszeres folyadékfogyasztás, indokolt esetben pedig a fájdalomcsillapítás is. A műtét napján tilos az orrfúvás. A beteg egy nap elteltével hagyhatja el a kórházat. A gyakori orrmosás révén egyre kevesebb váladék ürül az orrból. Nyugodtan fújhatjuk az orrunkat, amikor az orrmosást végezzük, amennyiben az orvosunk ezt nem tiltja meg. Kezdetben dugulhat az orr, ami miatt nyugodtan lehet használni nyálkahártyát összehúzó orrsprayt, de pár nap alatt az orrlégzés szinte teljesen helyreáll. Orrkenőcsöt nem kell használni. Ha a gyakori orrmosás miatt száraznak éreznénk az orrunkat, orrolajat csepegtethetünk bele. A műtétet követő egy hét elteltével sor kerülhet az első kontroll vizsgálatra. Ennek keretei között az orvos ismét endoszkóppal megnézi a műtéti területet, amennyiben az orrtampon nem távozott teljesen, akkor ezt szívóval kiszívja.

A második kontrollvizsgálat a beavatkozás után négy héttel lesz esedékes. A műtét az orrpolip kezelésének csak az 50%-a. A másik 50% az életen át tartó gyógyszeres kezelés. Fontos azt megértenünk, hogy az orrpolip jelenleg nem gyógyítható, viszont az esetek döntő többségében jól karbantartható. Ha a gyógyszeres kezelést abbahagyjuk, nagy eséllyel pár év alatt ismét visszanőnek, és panaszokat okoznak. Mindenkinél egyéni, hogy milyen típusú orrspray milyen gyakoriságú használata segít az orrpolipok visszaszorításában, illetve szükség van-e még más kezelésre is. Az allergia jellemzően ront a panaszokon, ilyenkor sokat segíthet az allergénspecifikus immunterápia. Sokszor hullámzó a betegség: időnként erősödnek, majd csökkennek a panaszok. A rendszeres fül-orr-gégészeti vizsgálat abban fog segíteni, hogy rosszabbodáskor időben beavatkozzunk gyógyszeres kezeléssel, és ezzel elkerülhetővé váljon egy ismételt műtét.

Összefoglalásként elmondható, az orrpolipok eltávolítását szolgáló FESS műtét elvégzéséről mindig a beteg dönt, ugyanakkor nem érdemes sokáig halogatni a beavatkozást. A műtéti beavatkozás fájdalommentes és biztonságos, ezért nem kell tartani tőle.