Alap kézsebészeti szakorvosi vizsgálat

Alap kézsebészeti szakorvosi vizsgálat

Kezünk az egyik legtöbbet használt testrészünk, amely kiemelt szerepet tölt be életünkben. Kézfejünk, ujjaink, tenyerünk és karunk nemcsak egy finom és összetett eszközként funkcionál, amellyel egyszerű és komplex mozdulatokat, feladatokat hajthatunk végre, hanem az egyik legfontosabb érzékszervünk is. A kézben lévő bonyolult rendszerek és az azokat alkotó milliónyi apró “alkatrész” kiemelt figyelmet és szaktudást igényelnek.

A terület sokrétűsége miatt a kéz problémáival foglalkozó sebészeti eljárások, XX. század elejétől kezdve, egy különálló szakágat képviselnek az orvostudományon belül. Magyarországon a kéz sebészetével  foglalkozó orvosoknak az általános sebészeti fokozat megszerzése után még több évet kell képezni magukat, hogy megszerezzék a kézsebészeti szakvizsgát, így garantálva azt a nívós és a páciensek részéről elvárt szakértelmet, amely az ágazat magas presztízsét adja.   

Kézsebészet

 

Milyen panaszok ellátásával foglalkozik a kézsebészet?

A kézsebész szakemberek legfőbb feladatai közé tartoznak a kéz struktúráját érintő sérülések és elváltozások sebészeti úton való gyógyítása. Továbbá a daganatos, degeneratív, valamint a gyulladásos panaszok kezelése is e szakterület körébe sorolható. A kézben található rendkívül összetett csont, ideg és érképletek a lehető legmagasabb szaktudást igénylik, így ha ezekből eredő panaszokat, betegségeket, vagy valamely kéz funkciónk elvesztését tapasztaljuk magunkon, a lehető leghamarabb forduljunk specialistához. A kéz kezelését minden esetben pontos diagnózis felállítás előzi meg, azonban nem árt tisztába lennünk a leggyakrabban előforduló sérülések és megbetegedések tüneteivel sem.  

 

Könnyű sérülések

Az egyik leggyakoribb panasz a kezet ért traumákhoz köthető. A kezet érintő bőrsérülések esetén az orvos célja a seb gyógyulásának elősegítése, oly módon, hogy az a lehető legkevesebb maradandó heggel, vagy bőrelváltozással járjon. A bőrt érintő károsodások kezelése nagyban függ a roncsolódás mértékétől, így ennek megfelelően varratokkal vagy bőrpótlással történik az ellátás.

A vágás, illetve a harapás következtében elszenvedett sérülések esetén az egyik legfontosabb teendő a seb megfelelő tisztítása, illetve fertőtlenítése, amely mindenképp orvosi segítséget igényel. A kéz idegeiben, ereiben, és a csontozatában bekövetkező elváltozások megfelelő rendbetételénél kiemelten fontos a kézsebészeti szakellátás, hiszen így biztosan elkerülhetőek a sérülések okozta deformitások és funkcióvesztések.

A törések és zúzódások kezelésének módja nagyban függ a trauma súlyosságától. Könnyebb sérüléseknél elegendő lehet a kéz fáslival, fémmel, vagy gipsszel való rögzítése. A súlyosabb esetek azonban komolyabb műtéti beavatkozást is igényelhetnek. A rögzítések eltávolítása után a teljes gyógyulás folyamatát általában gyógytornás rehabilitáció segíti.  

 

Ín és ér sérülések

Az inak a  mozgás nélkülözhetetlen szereplői, ugyanis segítségükkel bírja mozgásra izomzatunk a végtagjainkat. Kezünkben számtalan ín-pár található amelyek felelősek kezünk hajlító és szorító mozdulataihoz. Sérülésük igen gyakori, általában túlzott, hirtelen megerőltetés, vagy valamilyen külső trauma hatására következik be szakadásuk. Az elszakadt, megsérült ín funkciójából adódóan viszonylag könnyen diagnosztizálható. Helyreállítása műtéti úton történik, azonban az elszakadt in 100%-os rehabilitációja jelenleg még nem lehetséges.   

Az erek sérülése számtalan okból bekövetkezhet. A végtag károsodása során (például törés, zúzás vágás) az érfal egésze vagy egy része roncsolódik ezáltal akadályozva a kéz megfelelő vérellátását. A gyors és szakszerű ápolás az ilyen fajta sérülések esetén kiemelten fontos, hiszen súlyos hosszútávú következményei lehetnek a kezeletlen érproblémáknak.

 

Égési és fagyási sérülések

A háztartási bőrsérülések közül az egyik leggyakrabban előforduló eset, amikor kezünket égési sérülések érik. Ezekben az esetekben nagyon fontos a megégett bőrfelület mielőbbi hűtése és kötése. Az égési sérülés súlyosságától függően ajánlott orvoshoz fordulni a megfelelő ellátás és a lehetséges szövődmények elkerülése érdekében.

Ritkább esetekben előfordulhat, hogy bőrünk a tartós hideg hatására megsérül. Ha a kezünkön található bőrfelület valamilyen okból kifolyólag fagyási sérüléseket szenved, az előzőekhez hasonlóan a sérülés mértékétől függően ajánlott mielőbb orvos segítségét kérnünk.

 

Ganglion

A kéz és a csukló betegsége, az ezeket körülvevő ínhüvely kitágulása okozza. A túlzott igénybevételtől, vagy traumától folyadékkal teli ciszta keletkezik a végtagban, amely nyomja az ereket, idegeket és a többi ínt, így erős fájdalmat okoz. Panaszok esetén kézsebész szakorvos felkeresése mindenképp javasolt, mert kezelése akár műtéti beavatkozást is igényelhet.

A betegség elsődleges, beavatkozás mentes kezelése során javasolt a kéz hosszabb időn át tartó nyugalomban tartása, illetve rögzítőkkel való tehermentesítése. Amennyiben ez nem vezet eredményre, vagy a páciens külön kéri, úgy lehetőség van a ciszták műtéti eltávolítására is. Ilyenkor a szakorvos egy egynapos műtéti eljárás során eltávolítja a kézből a nemkívánatos elemeket.

 

Pattanó ujj

A pattanó új egyik legfelismerhetőbb tünetei közé tartozik a nehezen behajlítható ujj, és a tenyér megvastagodása. A betegség a nevét onnan kapta, hogy előrehaladott állapotában az ujjakat nagyon nehezen vagy csak segítséggel lehet teljesen kinyitni, és a megerőltetés hatására a kézfejben található idegek pattanó hangot adnak.

A tenyérben az ujjak hajlításáért felelős inak gyulladásának következtében alakul ki ez a fajta kóros állapot. A tenyérben lévő ín ilyenkor megvastagodik, majd csomó képződik rajta, ezáltal gátolva az ujjak szabad mozgását. Kezelése a panaszok súlyosságától függően történik. Enyhe tünetek esetén az ujjak pihentetése, illetve gyógyszeres kezelése javasolt. A betegség súlyosabb eseteiben azonban a teljes gyógyulás érdekében a műtéti beavatkozás sajnos elkerülhetetlen.  

 

Mi történik egy kézsebészeti vizsgálat során?

Kórházunkban, amennyiben rendelésünkre jelentkezik, egyeztetett időpontban, kellemes körülmények közt fogadjuk, nem kell várakoznia.

Kézsebészeti vizsgálataink szinte minden esetben a kórelőzmény feltárásával kezdődnek. Ezen információk birtokában szakorvosaink megkezdik a kéz vizsgálatát, felmérik a panaszokat, rögzítik a végtag jelenlegi állapotát. Bizonyos sérülések, mint például a égési sérülések, vagy bevérzések szabad szemmel is láthatóak a bőrön, míg gyulladások vagy törések csak tapintás, vagy mozgatás útján észlelhetőek. A leggyakoribb diagnosztizációs segédeszköz orvosaink számára a kézről készült röntgenfelvétel, így amennyiben a sérülések, panaszok indokolják a kéz röntgenes vizsgálata is ilyenkor történik meg.

A diagnózis felállítása után szakorvosaink meghatározzák a kezelés és a gyógyulás menetét. Az ellátás módja nagyban függ a sérülés mértékétől és típusától.

Amennyiben páciensünket sebészeti beavatkozás alá kell vetnünk, úgy a műtét a legnagyobb szakértelemmel és körültekintéssel történik. A kézsebészeti műtétek nagy része során pácienseink éber állapotban vannak, altatásra csak nagyon ritka, súlyos esetekben kerül sor. Beavatkozásaink teljes mértékben fájdalommentesek, orvosaink a szakszerű érzéstelenítésről és a betegeink kényelméről minden esetben gondoskodnak.  Továbbá, ha az Ön állapota kézsebészeti beavatkozást igényel, úgy a lehető legrövidebb időn belül előjegyezzük, kórházunkban nincsenek hosszú várólisták. Betegeinket kulturáltan berendezett kétágyas, fürdőszobás és  légkondicionált szobában helyezzük el, valamint szükség esetén korszerűen felszerelt műtőben operáljuk meg. A kézsebészeti műtétek jelentős hányada az egynapos sebészet keretében elvégezhető, s az operált beteg a műtét napján otthonába távozhat.

Kézsebészeti szakorvosaink Magyarországon és nemzetközileg is ismert és elismert, jelentős tapasztalattal rendelkező kollégák. Egyebek között a Magyar Kézsebész Társaság (MKT), az Európai Kézsebészeti Társaság (FESSH) és a Világ Kézsebészeti Társaság (IFSSH) vezető tisztségviselői várják Önt.