Dr. Koós Zoltán

Ortopédia

Kiemelt szakterületem a legkorszerűbb implantátumokkal végzett térdízületi totál endoprotézis beültetés mellett a térdízületi részleges protézis beültetés, mely lehetővé teszi hogy a térdnek csak az elkopott részébe kerüljön egy nagyon magas minőségű protézis, az ízület többi része viszont az eredeti maradjon. Így a térd működése, biomechanikája a részleges protézis beültetés után szinte megegyező lesz az eredeti egészséges ízületével és jelentősen kisebb fájdalom mellett gyorsabb rehabilitáció érhető el. Másik kiemelt szakterületem a boka és lábsebészet.

Teljes bemutatkozás

Szakmai életút

Pécsett szereztem orvosi diplomat és rezidens éveimet is a Pécsi Tudományegyetem Ortopédiai Klinikáján töltöttem, miközben tanulmányúton jártam az Amerikai Egyesült Államokban, Chicago-ban, Louisville-ben és Los Angelesben. 2002-ben szereztem ortopédia szakvizsgát, majd ösztöndíjat nyertem a Chicago-i Rush Egyetem Ortopédiai Tanszékére, ahol egy évet töltöttem. Ezután 2 év traumatológia gyakorlatot a Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikáján töltöttem. Traumatológia szakvizsgát 2006-ban szereztem.

2005-től 2014-ig az Egyesült Királyságban, Angliában megszakítás nélkül 9 évet dolgoztam consultant pozícióban, ami az ott elérhető legmagasabb szakorvosi pozíció. Először a Birmingham Nuffield Hospital-ban, majd Portsmouth-ban a St. Mary's NHS Treatment Centre-ben, később a Kidderminster General NHS Hospital-ban és Runcorn-ban a Cheshire & Merseyside NHS Treatment Centre-ben, végül újra Portsmouth-ban. Évi 600-800 műtétet végeztem, ami 6000 feletti műtéti számot jelent ezen időszak során. Műtéteim legnagyobb arányát térd protézis, térd és boka arthroszkópos, valamint komplex láb rekonstrukciós műtétek tették ki.

2010-től 4 éven keresztül az angol magánegészségügyben végeztem munkám túlnyomó részét a Droitwich Spa Hospital-ban. Itt elsősorban térd-, valamint boka/láb specialistaként tartottak számon, de kisebb számban kéz műtéteket is végeztem.

Az Angliában töltött 9 évet tartom a legfontosabbnak szakmai tudásom elsajátítását és tapasztalat szerzést illetően egyaránt. Ekkor alkalmam nyílt a legkorszerűbb műtéti technikákban jártasságot szerezni. Módomban állt számos világszínvonalú kurzuson részt vennem, többek közt Oxfordban, Manchesterben, Yorkban, Amsterdamban, Genfben, Lucernben ahol Európa, Amerika és Ausztrália vezető térd, boka és láb specialistáitól volt lehetőségem tanulni.

Az angol privát szektorban eltöltött 4 év során rutint szereztem az angliai privátkórházi betegellátásban, mely tapasztalatokat a magyarországi magán egészségügyi tevékenységem során is igyekszem kamatoztatni. 

2014 nyarától hazatértem és újra itthon dolgozom. Állami kórházi részmunkaidős állást vállaltam először 2 évig a Balassa János Megyei Kórház Ortopédiai Osztályán Szekszárdon, majd 2016 nyara óta a Kaposi Mór Oktató Kórház Ortopédia Osztályán. Privát praxisom Pécsett, Budapesten és Dombóváron elérhető.

Tudományos pálya

Tagja vagyok számos nemzetközi és hazai tudományos társaságnak pl. SICOT (Nemzetközi Ortopédia és Traumatológia Szövetség), EFORT (Európai Ortopéd és Traumatológus Társaság), EFAS (Európai Láb- és Boka Társaság), MOT (Magyar Ortopéd Társaság), MPLT (Magyar Podiátriai és Lábsebészeti Társaság). Az Egyesült Királyságban végzett tevékenységem elismeréseként felvettek az Angol Királyi Sebész Kollégium (Royal College of Surgeons of England) tagjai közé. Alapító tagja vagyok a külföldön praktizáló magyar ortopéd sebészek társaságának, a Hungarian Orthopaedic Legion-nak (HOL).
Rendszeres előadója vagyok hazai és külföldi konferenciáknak, tanfolyamoknak. rendszeren publikálok hazai és külföldi folyóiratokban.

Szakterületek

Több műtéti típust Magyarországon én végeztem először és bizonyos műtéti technikákat tovabbra is egyedül használok Magyarországon.

Kiemelt szakterületem a legkorszerűbb implantátumokkal végzett térdízületi totál endoprotézis beültetés mellett a térdízületi részleges protézis beültetés, mely lehetővé teszi hogy a térdnek csak az elkopott részébe kerüljön egy nagyon magas minőségű protézis, az ízület többi része viszont az eredeti maradjon. Így a térd működése, biomechanikája a részleges protézis beültetés után szinte megegyező lesz az eredeti egészséges ízületével és jelentősen kisebb fájdalom mellett gyorsabb rehabilitáció érhető el.

Az elülső keresztszalag pótlást speciális (double bundle single tunnel) technikával végzem, mely egyesíti a két legszélesebben alkalmazott hamstring és BTB grafttal történő pótlás előnyeit. Rutin szerűen végzek visszatérő térdkalácsficam miatt korszerű kombinált műtétet, valamint egyéb arthroscopos beavatkozásokat pl. meniscus visszavarrást.

Másik kiemelt szakterületem a boka és lábsebészet.

Gyermek- és felnőttkori lúdtalp és boltíves láb (pes cavus) miatt a legmodernebb complex korrekciós műtétek mellett rendszeresen végzek- a beteg számára kisebb terhelést és gyorsabb gyógyulást biztosító- arthroscopos minimálisan invazív műtéti eljárásokat, beleértve a Magyarországon csak kevesek által végzett elülső és hátsó boka arthroszkópos műtéteket pl. súlyos ízületi kopásra megoldást jelentő arthroscopos bokaízületi vagy subtalaris arthrodesist.