Szülészeti-nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat

Szülészeti-nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat

Legnagyobb kapacitással rendelkező szakterületünk igyekszik a női léttel járó egészségügyi igényekre teljeskörű megoldást nyújtani. Legyen szó akár várandósgondozásról, akár nemi szervi panaszokról vagy változókori problémákról, szakembereink nagy tapasztalattal várják a hölgyeket.

Szakorvosi vizsgálatunkon lehetőség van feltárni azokat a problémákat, amelyeket csak a hozzáértő szemek és a megfelelő ultrahang készülék képes észrevenni. Ilyen például a ciszta, a mióma, az endometriózis, de olyan alaki eltérések is, amelyek genetikailag meghatározottak. A vizsgálat lehetőséget ad arra is, hogy az esetleges műtéti beavatkozások részleteit átbeszéljék az orvossal, így nem maradnak kételyek az érintettben. Célunk, hogy a lehető legtöbb információval lássuk el azt, aki hozzánk fordul és törekszünk a panaszok megszüntetését a lehető legkisebb megterheléssel végezni.

nőgyógyászat

​Mikor érdemes nőgyógyászhoz fordulni?

Fogamzásgátlás tervezése

Minden nő életében eljön az a pillanat, amikor ki kell választania a számára megfelelő fogamzásgátlási módszert. Érdemes ilyenkor szakértő segítséget kérni és nőgyógyásszal konzultálni a döntés előtt. Egy szakorvos véleménye segíthet eldönteni, melyik típusú fogamzásgátló a legmegfelelőbb a páciens szervezete, egészsége és életmódja alapján. A beszélgetés és vizsgálat során minden kérdés megválaszolásra kerül, így bármely módszert választja is a páciens, kételyek nélkül, magabiztosan távozhat.

Vérzési rendellenesség, vérzészavar

Vérzési rendellenességről akkor beszélünk, ha a megszokott havi ciklus felborul, vagy bármilyen szokatlan tünet jelentkezik. Ilyen lehet például a ciklus hosszának változása, a vérzés elhúzódása, intenzitásának változása, a megszokottól erősebb hasi görcsök jelentkezése, rosszullét, ájulás vagy hányás a menstruáció során. Ezek hátterében számos probléma állhat, így ha azt tapasztaljuk, hogy a megszokottól eltér a menstruáció menete, mielőbbi érdemes nőgyógyászhoz fordulni.

Hüvelyfolyás, viszketés

Kellemetlen szagú, szokatlan színű hüvelyi folyás, irritáció vagy égő, viszkető érzés esetén szintén javasolt egy nőgyógyász szakorvos mielőbbi felkeresése. Ezen panaszok hátterében leggyakrabban gombás fertőzés vagy bakteriális gyulladás áll, ami rendkívül kellemetlen tüneteket okozhat ugyan, de a megfelelő készítménnyel könnyen kezelhető.

Hormonális változások

A hajhullás, akne, súlygyarapodás a fogamzásgátló szedése során, hőhullámok jelentkezése és krónikus fáradtság a változó korban, mind olyan tünetek, amelyek hormonális változásra utalhatnak, és érdemes kivizsgáltatni, mi állhat a hátterükben.

Alhasi és medencetáji fájdalom

Az alhas és kismedence környékén jelentkező fájdalom - amennyiben a menstruációtól függetlenül jelentkezik - szintén kivizsgálásra adhat okot. Az éles, görcsös, vagy folyamatosan jelen lévő tompa fájdalom utalhat kismedencei gyulladásokra, így például a méh, a petevezeték vagy a petefészek gyulladásos megbetegedésére is. A fájdalom pontos oka tapintásos vizsgálattal, valamint ultrahang segítségével állapítható meg, hiszen okozhatja nem nőgyógyászati eredetű probléma, például gyulladásos bélbetegség, vesekő vagy epekő is.

Fájdalmas szexuális együttlét

Ha rendszeresen kellemetlen érzés, éles vagy tompa fájdalom jelentkezik a szexuális együttlétek alatt vagy után, érdemes nőgyógyász segítségét kérni. Az ilyen jellegű panaszok miatt sok nő nem fordul időben orvoshoz, azonban ez a jelenség nemcsak az egészségre és a közérzetre, a párkapcsolat minőségére is hatást gyakorolhat. Hátterében állhat például valamilyen fertőzés, hüvelyszárazság, de akár endometriózisra vagy policisztás ovárium szindrómára is utalhat.

Meddőség gyanúja

Abban az esetben, ha 12 hónapnyi folyamatos, védekezés nélküli házasélet nem eredményez terhességet, orvosi értelemben meddőségről beszélünk. Az ok egyaránt lehet a férfi vagy a nő terméketlensége, így a pár mindkét tagjának kivizsgálása javasolt. Elképzelhető, hogy a teherbe esést a nem megfelelő hormonális működés vagy valamilyen szervi rendellenesség gátolja meg. A szakorvosi segítséggel ezeknek a nehezítő körülményeknek nagy része legyőzhető.

Várandósság gyanúja, várandósgondozás

Kiemelt célunk, hogy a 9 hónap alatt a baba és a mama a legnagyobb biztonságban legyen. Ehhez elengedhetetlen a rendszeres konzultáció, ahol a szakember felmérheti egészségünk állapotát, amely ilyenkor néha megváltozik a hormonális változások következtében. Emellett a jó szülésélmény akkor a legvalószínűbb, ha olyannal élhetjük át, aki előtte végigkísért minket a várandósság útján, ismer minket és ezáltal tudja, mire van szükségünk a nagy pillanatban.

A nőgyógyászati vizsgálat menete

A nőgyógyászati vizsgálat mindig beszélgetéssel, és az anamnézis felvételével kezdődik. A nőgyógyász a menstruációra, nemi életre, korábbi nőgyógyászati betegségekre, fogamzásgátlási módszerre és egyéb betegségekre vonatkozó kérdéseket tesz fel. Ezekre érdemes őszintén és részletesen válaszolni, hiszen sok, az orvos számára fontos információ derülhet ki belőle. Korábbi betegségek, esetleg műtétek esetén érdemes a leleteket, zárójelentéseket, és szövettani eredményeket is magunkkal vinni, hiszen a vizsgálat céljától függően előfordulhat, hogy az orvosnak szüksége lesz rájuk.

A beszélgetés után következik a női nemi szervek fizikális vizsgálata, mely leggyakrabban manuális és ultrahangos vizsgálat keretén belül valósul meg. Ezek általában kellemetlen, de fájdalommentes, mindössze 1-2 percig tartó procedúrák, melyre nem érdemes rágörcsölni, hiszen az egészség megőrzése miatt szükségesek.

Hüvelyvizsgálat

A kézzel végzett hüvelyvizsgálat során a méh, valamint a méh környezetének kitapintása által a nőgyógyász tanulmányozza annak nagyságát, alakját és konzisztenciáját is, továbbá esetleges érzékenységét és gyulladásos elváltozásait is.

Hüvelyi ultrahang

A tapintásos vizsgálat kiegészítéseként hüvelyi, esetenként hasi ultrahangvizsgálat következik, mely során még pontosabb képet kapunk a méh elhelyezkedéséről és szerkezetéről. Ennek a képalkotó eszköznek köszönhetően nemcsak a méh, hanem a teljes kismedence láthatóvá válik. A petefészek ultrahangos képéről további információt olvashatunk le a peteérésről, esetleges cisztákról, és egyéb jó- vagy rosszindulatú elváltozásokról.

Emlő vizsgálat

Az emlők tapintásos vizsgálata minden rákszűrés alkalmával javasolt, kortól függetlenül. A vizsgálat a mell és a hónalj áttapintását jelenti, mely során a szakértő orvosok könnyedén megállapítják, ha bármilyen elváltozás tapasztalható. 40 éves kor felett, illetve ha a családi kórelőzmény indokolja, ez a szűrési módszer már nem elegendő, és további vizsgálatra, mammográfiára is szükség van.

Kolposzkópia

Abban az esetben, ha a rákszűrés eredménye valamilyen elváltozást mutat, indokolttá válik a kolposzkópos vizsgálat elvégzése. A kolposzkópia segítségével láthatóvá válik a méhnyak többszörösen nagyított és megvilágított formában. A nőgyógyász alapos vizsgálatot végez, és az eszköz segítségével meg tudja különböztetni az egészséges és az elváltozott szöveteket. Gyanú esetén az orvos szövetmintát vesz, melynek szövettani vizsgálata pontos információt ad az elváltozásról. Ezután értékelik, hogy a vizsgált elváltozás milyen eredetű: ártalmatlan, gyulladás miatt alakult ki, daganatot megelőző állapot, vagy daganat.